Hüseyin Ferhad şair kavminin itibarlı bir üyesi olmakla kalmayıp, şiirinde dert ettiği, eskiden yeniye pek çok meseleyi yazısıyla da genişletip sürdürmek gibi bir inadın içinde yıllardır. Karada ve denizde pusulası aynı olan, bazen birinde bulamadığını diğerinde arayan, birindeki ipucuyla diğerine yollanan savaşkan bir şöhreti var onun.
#Türkçenin Sol AnahtarıLâle Müldür’ün Berlin’de yaşayan Ercan Arslan’ın resimleri üzerine yazdığı şiirleri ‘Kadınesk’ adıyla yayımlandı. ‘Yüksek törensel gece’lerde yazıldığı hissini kuvvetle duyuran, duyurmakla kalmayıp dünyayı her yöne genişleten ‘Kadınesk’, başlığından da mülhem karnavalesk bir ‘aura’ yaratıyor. Samanyolu’ndan Kutupyıldızı’na, Zühre’den Ülker’e tüm yıldızlara uğramak için yola çıkan bir şiir Müldür’ünki.
#KadıneskMarina Tsvetayeva, 1941’de, 49 yaşında kendini astı. Çok acı çekti, çok sevdi, çok şiir yazdı. Osip Mandelştam ile tanıştı. Osip Mandelştam’ın 1938’de, 47 yaşında, Sibirya’da bir toplama kampında cesedi bulundu. Mandelştam Tsvetayeva’ya âşıktır, Tsvetayeva ise pek çok ilişki yaşamasına karşın ömür boyu Pasternak’a tutkulu bir aşk besleyecektir. Venus Khoury-Ghata, Paris’te yaşayan Lübnanlı şair ve yazar, iki şair üzerine şair romanı olarak da okunabilecek iki roman yazdı. ‘Mandelştam’ın Son Günleri’ (YKY, 2020), ‘Marina Tsvetayeva ya da Alabuga’da Ölmek’ (YKY, 2022).
#Marina TsvetayevaUluslararası alandaki en güçlü çizerlerimizden Selçuk Demirel, son çalışması ‘Birdenbire İstanbul’da kentin var olan güzelliklerine kendince yeni güzellikler ekliyor. Demirel’in usta işi resimlerine İstanbul sevdasına tutulmuş şairlerin, yazarların metinlerinin eşlik ettiği bu özel eser, şehrin vefa dolu belleğine yeni bir estetik ve derin not olarak kayda geçiyor.
#Selçuk DemirelVarlığı da şiir olanlardan Ali Cengizkan, çok kıymetli bir mimar ve hoca. Çok iyi tasarlayıp kurduğu az sayıda şiir kitabı yayımladı, çeviriler yaptı, şiir üzerine de bir kitap yazdı; ‘Şiir ve Yaşam’ (Islık Yayınları). İlk baskısından 25 yıl sonra nerdeyse iki katı genişlemiş olan kitapta, özellikle, 1983’te Yarın dergisinde çıkan yazılar ilginç ve şaşırtıcı hâlâ.
#Ali CengizkanŞiirimizin iyi seslerinden Salih Bolat, titiz ve özenli demeyi de unutmayayım, olgunlaşan, özellikle son yapıtları ‘Atların Uykusu’ (2014) ve ‘Rüya Zamanı’ (2019) ile yetkinleştirdiği şiirinin yanına bir de deneme kitabı ekledi: ‘Gittikçe Yakın’
#Salih BolatCiltli özel baskısıyla yeniden okurla buluşan küçük İskender’in ‘Gözlerim Sığmıyor Yüzüme’si unutulmaz ilk kitaplardan biridir. Şairin gelişini haber verir çünkü. Onun şiirinin nehirler gibi yatağına sığmayışını, çağlayanlar gibi yüksekten dökülüşünü, denizler gibi derinliğini ve okyanuslar gibi genişliğini de içerir. ‘Gözlerim Sığmıyor Yüzüme’ dediği gibidir, şiir de kitaba sığmıyordur.
#Haydar Ergülen“Şiirinin sızdığı yerinden” tanıdığımız Barış Pirhasan’ın şiiri güneşli, iyimser, yumuşak görünümlü... Ama saklayarak açık etmek istediği şeyleri fark edince, okuruna merhamet ediyor. Okurlarını tanıyormuş gibi yazan, şiirinde de sinemasında da gökkuşağı olan Pirhasan’dan iki yeni kitap: ‘Bütün Şiirleri’ ve ‘Ölümden Sonra Aşk’.
#Barış Pirhasan80 Kuşağı’nın etkili, verimli ve önemli şairi Haydar Ergülen’in, altı bölümden oluşan yeni şiir kitabı ‘Sen Güneş Kokuyorsun Daha!’ ile ustalığının doruklarında olduğunu görüyoruz. “Şiirde de yaşlılardan çok gençlere kulak veriyorum elbette!” diyen Ergülen ile genç nesil şairlerimizden Cenk Gündoğdu konuştu...
#Kitapsanat