Güncelleme Tarihi:
Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan Kitap-lık dergisi her yıl bir Şiir Yıllığı hazırlıyor. Önceleri eleştirmen Mehmet H. Doğan’ın yaptığı bu çalışmayı onun vefatının ardından son altı yıldır şair ve eleştirmen Bâki Asiltürk yürütüyor. 2011’in yıllığı derginin şubat sayısıyla birlikte ücretsiz olarak verildi.
Büyük bir emek yıllık hazırlamak. İnanılmaz bir özveri gerektiriyor. Yıl içinde çıkan tüm şiir kitaplarını, dergileri, o dergilerde yayımlanan şiirleri ve şiir üzerine yazılmış yazıları, -tartışmaları takip ediyorsunuz.
Sonra bütün bunları derleyip bir kitapta topluyorsunuz.
Mutlaka hakkının yenildiğini düşünenler, şiiri yıllıkta yer almadığı için içerleyenler oluyordur. Bunlar öyle yüksek sesle dile getirilmiyordu pek.
Ancak geçen yıl bir grup şair toplu bir bildiri hazırlamış ve Asiltürk’ün hazırladığı yıllığı protesto ettiklerini, şiirlerinin hiç bir şekilde bu yıllıkta yer almasına izin vermeyeceklerini açıklamışlardı.
İtiraz ettikleri Asiltürk’ün tarafsız davranamadığı ve özellikle 1980’lerde yazılan şiirler üzerine yaptığı değerlendirmeleriydi.
2011 Şiir Yıllığı’nı biraz da bu tartışmanın ve restleşmenin sonucunun nasıl yansıtılacağı merakıyla bekledim.
Bildiriyi imza atan 48 şair şöyle sıralanıyordu: Sina Akyol, Adnan Azar, Metin Cengiz, Ali Cengizkan, Seyhan Erözçelik, Turgay Fişekçi, Küçük İskender, Turgay Kantürk, Yücel Kayıran, Mustafa Köz, Yücelay Sal, Hakan Savlı, Altay Öktem, Abdullah Nefes, Abdülkadir Budak, Emel Güz, Yaşar Bedri, Ahmet Ada, Metin Demirtaş, Celâl Soycan, Oğuzhan Akay, Mehmet Sarsmaz, Metin Kaygalak, Muzaffer Kale, Fergun Özelli, Tarık Günersel, Yusuf Alper, Arife Kalender, Yavuz Özdem, Hüseyin Atabaş, Kadir Aydemir, Selami Karabulut, Azad Ziya Eren, Ogün Kaymak, İlyas Tunç, Hayati Baki, Ferruh Tunç, Refik Durbaş, Erol Özyiğit, Halim Şafak, Ertan Mısırlı, Ersan Erçelik, Onur Caymaz, İlkiz Kucur, Kemal Varol, Metin Fındıkçı, Selim Temo ve Orhan Kâhyaoğlu.
GENÇLERDE ISRAR
2011’de yayımlanan şiirlerden yaptığı seçkide bu isimlerin şiirlerine yer vermemiş Asiltürk. Bir bildiriyle yıllıkta yer almak istemediklerini tebliğ ettiklerinden bunda herhangi bir sakınca yok tabii. Türk şiirinde yerini sağlamlaştırmış önemli isimlerin böyle bir yıllıkta yer almaması büyük bir eksiklik gene de.
Bâki Asiltürk, geçen yıl yaşanan bu tartışmanın adını anmasa da Önsöz’de yazdıkları yeni bir tartışmanın fitilini ateşleyecek gibi. Seçim kriterlerini neye göre yaptığını şu cümlelerle açıklıyor: "Altı yıllık çabamda, eski kuşaklardan gelip de özgün bir dünyadan ve bu dünyanın şiirinden yoksun olanları seçimlerimin dışında bırakmakta sakınca görmedim. Bu nedenle, onlarla aramızdaki mesafe epeyce açıldı. Bunun en iyi tarafı, benim kuşağımdan ya da bizden sonraki kuşaktan gençlerle de bunların arasındaki mesafenin kapanmayacak biçimde açılmış olmasıdır. Gençlerde ısrar etmemin nedeni, 2000’ler eşiğinde kendine özgü yeni imzaların çıkmakta olduğunu sezgi veya doğrudan izleme yoluyla görmemdi."
Bu arada Bâki Asiltürk 2011 yıllığının YKY için hazırladığı son yıllık olduğunu da söylüyor. Bakalım bu karar tartışmaların önünü kesecek mi? Türk şiirinde yıllık yüzünden kopan fırtına duracak mı?