Baklava, bayram tatlısı denilince akla gelen ilk lezzet. Bu yıl Corona virüsü önlemleri kapsamında bayramı ev ortamında geçirecek olan pek çok kişi bayram tatlısını da evlerinde yapacak. Yapımının zahmeti gözünüzü korkutmasın, püf noktalarına dikkat ederek cevizli, fıstıklı veya sade baklavayı kendiniz yapabilir, aynı evi paylaştığınız aile üyeleriniz veya arkadaşlarınızı şaşırtarak virüs nedeniyle buruk geçen bayramı şenlendirebilirsiniz. Baklava yapımında en önemli noktalardan biriyse şerbeti. Peki, baklava şerbeti nasıl olur? Baklava şerbeti sıcak mı soğuk mu dökülür?
#Baklava Şerbeti Nasıl Olur?Çanakkale'de restoratör Tuğba Yavaş (39), 5'inci kattaki dairenin balkonundan düşüp hayatını kaybetti. Yavaş'ın ölümüne ilişkin cinayet şüphesiyle gözaltına alınan eşi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Alptekin Yavaş (49), tutuklandı. Yavaş, ifadesinde, "Elleri ellerimden giderek kaymaya başladı. Birkaç saniye tuttum ancak çekemedim. Sonrasında benim de gücüm tükendi, ellerimin arasından kayarak aşağıya motosikletin üzerine düştü" dedi.
#Tuğba YavaşToplumları var eden ve birbirlerinden ayıran özellikleri kültürleridir. Kültürün en önemli unsurlarından biri de mutfaktır. Türkler; sağlığa ve beslenmeye önem vermişler, sahip oldukları damak zevkini de sanatla birleştirmişlerdir. Ayrıca çok geniş coğrafyalara yayılmış olduklarından çeşitli kültürlerle etkileşim içine girmişler, büyük medeniyetler kurmuşlardır. Yayıldıkları geniş topraklarda, farklı iklimlerin ve kültürlerin de etkisiyle zengin bir mutfağın eşsiz ürünlerini büyük bir ustalıkla sergilemişler, Orta Asya’dan getirdikleri mutfak kültürünü zirveye çıkarmışlardır. Yemek, sadece karın doyurmak anlamına gelmez. Savaşta ve barışta, varlıkta ve yoklukta, düğünde ve toyda, her zaman en büyük ihtiyaçtır ve bir emeğin eseridir.
#Türk MutfağıRamazan Bayramı’nda beslenme ve kalp sağlığına ilişkin bilgiler veren TOBB ETÜ Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bozbaş, ‘Bugün bayram, bugün bir şey olmaz’ algısının son derece yanlış olduğunu vurgulayarak “Ağır yemek sonrası kan şekerimiz aniden yükselir ve buna cevap olarak vücudumuzda yüksek oranda insülin salgılanır. Bu yaşanılan şekerdeki yükselme kalp sağlığımızı olumsuz etkiler” uyarısında bulundu. Prof. Bozbaş, şu bilgileri verdi:
#Ramazan BayramıÖnümüzdeki hafta, paylaşmanın öneminin vurgulandığı ramazan ayını geride bırakıyoruz. Özenle kurulmuş bayram sofralarında buluşacağız. Küçüklere şeker ve harçlıklar verilirken sofralar geleneksel tatlılarla taçlanacak. Yazarımız Sahrap Soysal çocukluğunun bayram sofralarını anlattı, Gastronometro şefleri hafif ve pratik incir tatlısı tarifini paylaştı.
#BayramOsmanlı döneminden beri özel günlerin vazgeçilmez tatlısı olan baklavanın hazırlanması uzun saatler sürse de sonucunda tadına bakan herkese küçük bir lezzet şöleni yaşatıyor. Ramazan Bayramı'nın yaklaştığı şu günlerde herkes baklava yapımının inceliklerini öğrenmeye çalışıyor. Lezzetli baklava nasıl yapılır? Baklava yapmanın incelikleri nelerdir? Baklava yaparken nelere dikkat edilmelidir? Lezzetli bir baklava için hangi malzemeler tercih edilmelidir? Baklava yapmanın püf noktaları nelerdir? Bu soruların cevapları ve baklava yaparken herkesin dikkat etmesi gereken püf noktaları, baklava tariflerimiz ile birlikte hemen aşağıda…
#Baklava Yapımının Püf NoktalarıMevsim güzeli mandalinayı tüm kek tariflerinde kullanabilir, makarondan şekerlemeye onunla yeni lezzetler yaratabilir ya da erimiş çikolataya batırarak pratik bir kahve atıştırmalığına dönüştürebiliriz. Pırasa, kereviz ve yerelması gibi zeytinyağlıya çok yakıştırdığım kış sebzelerine de muhakkak katıyorum.
#GastronomiAnkaragücü Başkanı Faruk Koca ve birkaç kişi tarafından maç sonu hakem Halil Umut Meler'e saldırılması, Türkiye ve dünyada geniş yankı buldu. Peki bu noktaya nasıl gelindi? Eski bir hakemin gözünden bu utanç verici olaya mercek tutmaya çalıştık
#Faruk KocaYemek yemek, insanoğlunun yaşamını devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyduğu en önemli olgudur. Yemek ile ilgili alışkanlıklar toplumdan topluma farklılıklar göstermektedir. Bu tür alışkanlıklar o toplumun kültürel bir parçasıdır. Toplumun yaşam şekli, o toplumun beslenme kültürünü yansıtmaktadır. Yaşam şeklinin değişmesi, beslenme alışkanlıklarının ve kültürünün değişmesinde önemli bir etkendir. Türk Mutfak kültürü denildiğinde, Türkiye toprakları üzerinde yaşayan insanların tüketmiş olduğu yiyecek ve içecekler ile bunların hazırlanmasında, pişirilmesinde ve saklanmasında kullanılan araç gereç ve teknikler anlaşılmalıdır. Türk Mutfak kültürü, dünyanın en önemli mutfakları arasında yer almaktadır.
#MutfakUşak ili ülkemizin Ege bölgesinde bulunmasına karşın, İç Anadolu bölgesine de yakın olan bir ilimiz olduğu için gerek coğrafi, gerek kültürel, gerekse yöresel mutfağı bakımından çeşitlilikleri bulunan bir ilimizdir. Batı ve Orta Anadolu’yu birbirine bağlayan bir konumda olması bu ilimizi daha çok uğrak noktası haline getirmiştir. Tarihte Hititler, Frigler, Lidya İmparatorluğu gibi medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bu ev sahipliği beraberinde Türk mutfağına birbirinden farklı lezzetler katmıştır. Uşak mutfağını merak edenler için Uşak yemekleri nelerdir? Uşak’ta ne yenir ve neyi meşhur? Uşak mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nelerdir? Gibi sorular akla gelebilir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Uşak YemekleriSahneyle 14 yaşında tanıştı. Askerden yeni döndüğünde, çekimleri sırasında 20 saatin üzerinde dans edip bayıldığı klibindeki kırmızı gömleği, dans figürleri ve sesiyle artık herkes onu tanıyordu. O günlere bakınca şöyle diyor: “Gençlik ateşten bir gömlek. Gözün kara oluyor. Ben ekstra gözü kara bir tiptim ve her şeyi yapabilirdim.” Rober Hatemo şimdi yeni şarkısı ‘Nasıl Bir Yılansın’la karşımızda. Onunla çocukluğundan bugünlere hayatını, müziği ve yaşadıklarını konuşuyoruz: “Herkes yaptığı şeylerin avantajını da zorluklarını da yaşıyor. Ben bazı şeyleri hep önceden önceden yapmışım. Onların zorluklarını yaşadım, anlaşılması biraz zor oldu.”
#Rober HatemoBenim mutfağımda çileğin binbir türlü hali var. Bazen çilek suyu hazırlayıp soğuk soğuk içiyorum, bazen çileği pastacı kremasıyla buluşturup göz alıcı tatlı tabakları hazırlıyorum. Salatalarda domates yerine kullanmaya iyiden iyiye alıştığım çileği deniz börülcesi mezesine de katıyorum. Bu mis kokulu meyveyi deniz ürünleriyle buluşturmayı hiç denediniz mi? Levrek, somon, mezgit, deniztarağı veya karidesle Peru mutfağından ceviche hazırlamak çok kolay...
#Çilekli PastaRamazan Bayramı’na sayılı gün kaldı... Sevdiklerimizle kahvemizi yudumlarken ellerimizle yaptığımız ikramlıkları sunabiliriz. Lokumdan tarçınlı mini kurabiyelere, tahinli kuru baklavadan badem ezmesine nefis tariflerim var size. “Yapması bu kadar kolay mıymış” diyeceğinize eminim.
#Bayram SohbetleriOrtasından salınarak Asi Nehri akıyor; binlerce yıl öncenin mozaikleri de geçmişi getiriyor bugüne. Farklı inançlar, efsanelerle gerçekler iç içe... Kimi mekânda hayat yıllar öncesinde durmuş gibi. Affan Kahvesi’nin hikâyesinden ağaca dönüşen Daphne’nin sele kapılmasına, bildiğimiz Antakya’dan biraz fazlasını anlatacağım size...
#SeyahatIV. Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali (GastroAntep) bu yıl 15-18 Eylül arasında... Festival öncesi yemek kültürü araştırmacısı ve rehber Filiz Hösükoğlu’yla bir araya geldik. Şiveydiz, çir aşı, ayvalı pilav, yuvarlama, erik tavası gibi ev yemeklerinden tadanı hayran bırakan meşhur sokak lezzetlerine, Gaziantep mutfağının inceliklerini konuştuk...
#KebapGünümüzde kahvaltılarda tatlı olarak bal, tahin-pekmez ve hazır market ürünleri dışında reçel de kendine yer bulur. Reçel Anadolu’da evlerde kadınlar tarafından hazırlanmaya devam ediyor. Yaz mevsiminde bolca çeşit meyve bulunduğundan reçeller de salça gibi, erişte gibi kışlık hazırlıklar arasındadır.
#BursaMevsimin rengârenk çiçeklerini ocaktaki tencerenin içine katmak ya da salataya eklemek çoğumuzun gündelik mutfak alışkanlıkları arasında değil. Oysa Osmanlı’dan bu yana sofralarımızda olan bu zarif ve incelikli malzemelerin geçmişteki kullanım şekilleri bugüne de ilham olacak çeşit ve zenginlikte. Üstelik son yıllarda gastronomi dünyasının da popüler konu başlıklarından.
#ÇiçekLeziz çilekler bulduğumda birçok tabağın parçası yapıyorum. Tulum peyniriyle hazırladığım körpe ıspanak salatasına çok yakıştırıyorum mesela. Bademle uyumunu seviyorum, keçi peynirini taze kekik ve labneyle karıştırıp kıtır ekmeklerin üzerine sürüyorum. Üzerine de dilimlenmiş çilek ve kıyılmış bademler koyuyorum.
#ÇilekAlmanya’da katıldığı şarkı yarışmasıyla bir gecede hayatı değişti. Ertesi gün herkes onu, söylediği şarkıyı konuşuyordu, sosyal medyadaki takipçileri bir anda 150 bine ulaştı. “Çok çalıştım, doğru zamanda doğru yerdeydim” diye anlatıyor şimdi o günleri... Berlin’de işçi bir ailenin kızı olarak doğan Zeynep Avcı, bir süre önce ‘Çığ’ isimli şarkısını yayımladı. Onunla yaşadığı zorlukları, evliliğini ve müziği konuştuk: “Müzik, hayatım boyunca dile getiremediğim kahkahalarım, gözyaşlarım, duygularım...”
#Zeynep Avcı