Paylaş
En sevdiğim ay mayıs. Günlerin uzadığını hissederim, güneş içimi ısıtır. Her seferinde çok uzun gelen kışın ardından pazarda dolaşmanın en keyif verdiği aydır benim için aynı zamanda... Kırmızı ve pembenin tonlarını görmek ruhuma iyi gelir.
Kızılcığı şerbet yaparım, kiloyla kiraz yerim akşam yemekten önce, çileğin kokulusunu ararım. Herkes yaz gelirken kilo vermeye çalışır ya, benimse iştahım açılır. Kış uykusundan silkinme hissini severim. Enerjim artar, doğanın varlığına daha fazla teşekkür ederim. Boğaz’da erguvan ve morsalkımları gördükçe İstanbul için söylediğim tatsız cümleleri unuturum. En önemlisi, çileği hem lokantada hem de evimin mutfağında birçok tabağın parçası yaparım. Salatalara ve peynir tabağına koyarım, tartları süslerim, reçelini pişiririm.
Küflü peynirlere yakışıyor
Geçen sene evde saksıda yetiştirmeye başladık çileği. Oğullarım Atlas ve Alp gözleri gibi baktılar, güzelce suladılar. Bu sene de ufaktan olmaya başladı çilekler. İyisinin mevsimi kısa olunca elbette her tabağa koymak istiyor insan.
Tulum peyniriyle hazırladığım körpe ıspanak veya semizotu salatasına yakıştırıyorum çok. Biraz balzamik sirke, erken hasat zeytinyağı ve karabiberle marine edilmiş çileği iyi bir burrata veya manda mozzarellanın yanında servis etmek de güzel oluyor. İster roka üzerinde servis edin, isterseniz de haşlanmış kuşkonmaz koyun yanına...
Peynir tabağı hazırlarkense küflü peynirlere ve yumuşak keçi peynirlerine yakıştırıyorum. Çilek olunca ceviz yerine badem koyuyorum peynir tahtasına. Çilek ve badem bence çok uyumlu bir ikili. Kanepe hazırlayacaksam keçi peynirini taze kekik ve az labneyle sürülebilir bir kıvama getirip kıtır ekmeklerin üzerine sürüyorum mesela. Üzerine dilimlediğim çilekleri ve ince ince kıydığım bademleri koyuyorum.
Sosunu yapıp içeceklere katıyorum
Sakızlı muhallebi yaptığımda da elim çileklere gidiyor. Hafif yumuşak çilekleri pudra şekeriyle blender’da çekip taze çilek sosu hazırlıyorum. Sakıza yakışıyor çilek, e tabii süte de... Bu taze çilek sosunu limonataya da katıyorum. Hem rengi hem kokusu iştah kabartıyor. Çocuklar da bayılıyor bu pembe limonataya... Beyaz şarabı bol buz, biraz limonlu gazoz, bol çilek, reyhan ve donuk ahududuyla şahane bir akşamüzeri içkisine çevirdiğim de oluyor. Bazen gazoz yerine likör ekliyorum içine. Morsalkım ve erguvanlı şerbet hazırlıyorum kimi zaman ve işte o şerbeti, bol çilekli meyve salatalarına koyuyorum. Kokusu öyle hoş oluyor ki... Baharın tadını güzelce çıkarıyorum ben anlayacağınız.
ÇİLEK REÇELİ
(2-3 büyük kavanoz için)
NE LAZIM?
* 5 kg taze çilek * 2.5 kg şeker
* 1/2 limonun suyu
NASIL YAPARIM?
* Çilekleri yıkayın, saplarını ayıklayın. Şekeri dökün. Bir gece şekerle birlikte bekletin. Şekerle birleşen çilek suyunu salacaktır. Bu sayede reçel yaparken ekstra su eklemeye de gerek kalmayacaktır.
* Ertesi gün şekerin içinde beklemiş çilekleri olduğu gibi tencereye koyup kaynatmaya başlayın. Önce yüksek ateşte, kaynamaya başladıktan sonra da kısık ateşte pişirin.
* Altını kıstıktan sonra çilekleri bir kevgir yardımıyla kenara alın. Yaklaşık 30-40 dakika tenceredeki suyuna limon suyunu ekleyin. Bu sırada üzerinde oluşan köpüğü bir kaşık veya kevgir yardımıyla toplayın.
* Suyu daha kıvamlı hale geldiğinde çilekleri tekrar ekleyip 5-10 dakika tıkırdattıktan sonra altını kapatın.
* Önceden kaynattığınız temiz kavanozlara reçeli kavanozlar sıcakken koyun, ağzını sıkıca kapatıp ters şekilde soğumaya bırakın.
ÇİLEKLİ TART
(8 kişilik)
NE LAZIM?
Tart için;
* 500 gr un * 175 gr pudra şekeri
* 1.5 yumurta * 1 paket vanilya
* 250 gr tereyağı (soğuk ve küp doğranmış)
* 1 limonun kabuğu
Dolgusu için;
* 250 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
* 2 yumurta * 250 gr toz şeker
* 250 gr toz badem
Üzeri için;
* 750 gr çilek
NASIL YAPARIM?
* Mikser kabına un, pudra şekeri, vanilya ve limon kabuğu rendesini koyup karıştırın.
* Soğuk tereyağını bu karışıma parça parça yedirin. Hamuru iri kum tanesi kıvamı alana kadar karıştırmaya devam edin.
* Başka bir kapta yumurtayı iyice çırpın, hamura ekleyin. Hamur top halini alınca mikseri durdurun.
* Hamuru elinizle bir araya getirip streç filmle sarın, yarım saat buzdolabında bekletin. Bu sırada fırını 180 dereceye ayarlayın.
* Tart kalıbını az tereyağıyla yağlayıp unlayın. Bu işlem, piştikten sonra tartın kolay çıkmasını sağlar. Buzdolabından çıkardığınız hamuru merdaneyle 2 mm kalınlığında açıp kalıba parmaklarınızla bastırarak yerleştirin. Kenarlarda kalan fazla hamuru kesip atın.
* Ön pişirme yaparken kabarmaması için hamura çatalla delikler açın ve üzerine yağlı kâğıt yerleştirip ağırlık yapması için bir kâse dolusu bakliyat koyun. 180 derece fırında 20 dakika kadar pişirin.
* Toz şeker, toz badem, tereyağı ve yumurtayı homojen bir kıvam alıncaya kadar mikserle iyice çırpın. Karışımı pişmiş tarta dökün.
* Tartı, 180 derece fırında 25-30 dakika, üzeri kızarıncaya kadar tekrar pişirin. Soğuduktan sonra üstünü çilekle süsleyin.
PÜF NOKTASI
Tart hamuru elle hazırlanabilir olsa dahi mikser kullanmayı tercih edin. Çünkü tartın kıtır olması için hamurun fazla ısınmaması ve yoğrulmaması gerekiyor.
Paylaş