Güncelleme Tarihi:
Ramazanın son haftasına girdik. Bizim evde bayram hazırlıkları başladı bile... Bayram alışverişi ne heyecanlıdır... Yok yok, bir bayram nostaljisi yazısı değil bu. Elimizden geldiğince geleneklerini sürdüren bir aileyiz. Bayram şekerimiz, çikolatamız her zaman olur. Ama bu tarz ikramlıkları satın almak yerine olabildiğince kendim yapıyorum. Siz de misafirlerinize “Ben yaptım” demenin gururunu yaşamak istiyorsanız tariflerimi deneyin.
ŞERBETİNDE SU YERİNE SÜT KULLANILABİLİR
Bayram ikramlıkları arasında yapımı bence en zor olan akide şekeri... Mutfak termometreniz olmalı, üstelik sıcak şekerle çalışmak da ekstra dikkat istiyor. O nedenle akide şekerini pas geçip lokum yapımını anlatacağım. Nişasta, toz şeker ve meyve suyunu kaynatıp koyu kıvamlı bir pelte elde etmek ilk aşama... Bunu Hindistan cevizi tozu serpilmiş bir kaba döküp soğutuyor, sonra da küp küp kesiyoruz. Ölçüsü de basit: 2 su bardağı portakal suyu, 1 su bardağı toz şeker ve 3 tepeleme yemek kaşığı nişasta... “Yok, ben yiyenin ‘Hazır alınmış gibi...’ diyeceği bir lokum yapacağım” diyorsanız, bir-iki hususta anlaşalım: Su ve şekeri kaynatıp kıvam aldırmak için limon suyu, limontuzu ya da krem tartar kullanabilirsiniz. Üçü de aynı işi yapıyor. Ama içindeki kimyasallar yüzünden ben limontuzu kullanmayı sevmiyorum, krem tartar veya limon suyunu tercih ediyorum. Krem tartarı bütün aktarlarda bulabilirsiniz. Bir şerbet yapıp ayrı bir yerde krem tartarla pişirdiğim koyu kıvamlı muhallebiyi birbirlerine güzelce yediriyorum. Fındık, ceviz gibi kuruyemişlerle veya portakal suyu, nar suyu gibi farklı meyve sularıyla birçok versiyonunu üretebiliriz. Hatta şerbette su yerine süt kullanmak da mümkün. Elbette tüm lokum tariflerine gülsuyu da katılabilir ama aldığınız şişenin üzerinde ‘yenebilir’, ‘gıdada kullanılabilir’ ibaresi olup olmadığını kontrol edin. Market raflarındaki gülsuları gıdada kullanıma uygun değil çünkü...
İkram için lokum yerine çikolata da yapılabilir. 200 gramlık ufak bir kuvertür çikolata alıp hemen bugün ilk çikolatanızı yapmayı deneyebilirsiniz. Çikolatayı iri parçalara ayırıp cam veya metal bir kâseye koyun, sonra da bu kabı içinde su kaynayan bir tencerenin üzerine oturtun. Spatulayla karıştıra karıştıra çikolatayı eritin. Tamamen eriyince kabı tezgâha alın, çikolatanın ısısını düşürmek için karıştırın. Buna ‘temperlemek’ deniyor. Akışkan ama ılık hale gelince de iri iri kıyılmış bir avuç bademi içine atın. İyice karıştırın, yağlı kâğıt serili bir tepsiye bir kaşık yardımıyla yarım kaşık kadar, tepeli olacak şekilde yerleştirin. Sonra buzdolabında soğutun, bademli çikolata hazır. Beyaz kuvertür çikolatayla yaparsanız içine kıyılmış fındık ve yabanmersini kurusu katmanızı öneririm, görüntüsü çok havalı oluyor. Hatta silikon çikolata kalıplarınız varsa, erimiş çikolatayı kalıplara döküp, içlerine birer bütün fındık yerleştirip dondurun. Misafirleriniz yerken içindeki fındık onlara sürpriz olacak.
Çikolatayı eritip kaplama olarak kullandığım da oluyor. Çekirdeklerini çıkardığım hurmaların içine kaşıkla fıstık ezmesi ve kıyılmış kabuksuz fıstık doldurup sonra da çikolatayla kaplıyorum bazen. Portakal veya limon kabuklarıyla şekerleme de yapıyorum. Kabukların iç kısmındaki beyaz zarları elimle sıyırıp kabukları ince uzun doğruyorum. Sonra tencerede üç kez bol suda kaynatıyorum ama her seferinde suyu süzüp temiz suyla kaynatıyorum. Bu işlemi yapmamızın nedeni, kabukların acılığını almak... 2 su bardağı toz şeker ve 1 su bardağı suyu tencerede kaynatarak şerbet yapıyorum, üç kez kaynatıp sularını süzdüğüm kabukları şerbete atıyorum. Kısık ateşte ve uzun uzun kaynatıyorum. Kabuklar şeffaflaşınca bir maşayla tek tek çıkarıp bir tepside birkaç saat kurumaya bırakıyorum. Sonra bir kâseye biraz toz şeker koyup kabukları tek tek şekere buluyorum. Her bir çubuğu yarısına kadar eritilmiş çikolataya batırıp yağlı kâğıt üzerine alıyorum ve çikolatanın donmasını bekliyorum. Kahveyle beraber mis gibi bir ikramlık oluyor. Kalan şerbeti de atmayın, irmik helvası yaparken kullanabilirsiniz.
AMASYA ELMASIYLA DENEYİN
Son önerim, bayramda ziyarete gelecek çocuklar için elma şekeri... Mümkünse minik kırmızı Amasya elmalarının saplarını koparıp, ortalarına tahta şişlerden geçirip sap yapın. Yarım kilo şekerle 150 ml suyu ateşe koymadan önce iyice bir karıştırın, ardından koyulaşana ve rengi dönene kadar kaynatın. Normalde boya ekleniyor ama ben koymuyorum, elmalarımız zaten kırmızı. Şerbetin köpükleri sönünce tencereyi ocaktan alın, ılınınca çubuklu elmaları içine daldırıp her tarafının şerbetle kaplanmasını sağlayın. Biraz bekleyip bir kez daha şerbete daldırın ki iyice katman olsun üzerinde... Elmaları daha sonra yağlı kâğıt serili bir tepsiye dizip soğumalarını bekleyin. Çocukların yerken ne kadar mutlu olacağını düşünürseniz yapmamak için hiçbir sebep yok.
BADEM EZMESİ (8-10 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
* 200 gr tuzsuz taze badem
* 1 lt su
* 150 gr pudra şekeri
* 1/2 tatlı kaşığı acı badem aroması
* 1-2 yemek kaşığı süt
NASIL YAPARIM?
* Bademleri kaynayan suya atıp haşlayın.
* Kabuklarını soyduğunuz bademleri rondo’da çekin.
* Şeker, süt ve acıbadem aromasını katıp yine çekin.
* Hamur haline gelen karışımı rondo’dan çıkarın. Elinizle yoğurarak ufak ve kare kare şekil verin. Dilerseniz üzerine eritilmiş çikolata da gezdirebilirsiniz.
KAHVELİ KURABİYE (8-10 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
* 1 yumurtanın sarısı
* 50 gr toz şeker
* 125 gr tereyağı
* 60 gr toz badem
* 1 shot espresso (veya 2 tatlı kaşığı granül kahveyi 2 yemek kaşığı sıcak suda eritin)
* 150 gram un
* 30 gr kakao
Üzerine serpmek için
* 2 yemek kaşığı pudra şekeri
* 1 tatlı kaşığı ince çekilmiş filtre kahve (yoksa Türk kahvesi kullanabilirsiniz)
NASIL YAPARIM?
* Tereyağı ve şekeri mikserle çırpın. Un, kakao, yumurta sarısı ve toz bademi ekleyip kaşıkla karıştırın. Espresso’yu ekleyip 1-2 dakika elinizle yoğurun.
* Hamuru streç filme sarıp buzdolabında 1 saat bekletin.
* Cevizden küçük parçalar koparıp avcunuzda yuvarlayarak mekik şekli verin.
* Fırın tepsisine dizip yemek bıçağının sırtıyla uzunlamasına hafifçe çukur açın, Kurabiyeler kahve çekirdeğine benzesin. 160 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 10 dakikada pişecektir.
TAHİNLİ KURU BAKLAVA (10-12 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
* 15 adet baklavalık yufka
* 1 su bardağı ceviz (ince çekilmiş)
* 1 su bardağı ayçiçeğiyağı
* 1 su bardağı tahin
* 1 su bardağı şeker
Üzeri için
* 2 yemek kaşığı pudra şekeri (tercihe bağlı)
NASIL YAPARIM?
* Tahin, sıvıyağ ve toz şekeri bir kâsede karıştırın.
* Tezgâha bir yufka serip üzerine bu karışımdan 2 yemek kaşığı kadar gezdirip fırçayla her yerine yayın. Bu işlemi üç kat üst üste tekrarlayın.
* Üçüncü kattan sonra cevizi serpiştirin.
* Kısa kenarından başlayarak rulo şeklinde sarın. Çok sıkı ya da çok gevşek olmasın.
* Tüm malzeme bitince her bir ruloyu bıçakla 3’er parmak genişliğinde kesin.
* Yağlı kâğıt serili bir fırın tepsisine dizip 180 derece önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin. Servis etmeden önce üzerlerine pudra şekeri serpebilirsiniz.
TARÇINLI MİNİ KURABİYE (8-10 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
* 1 yumurta
* 300 gr un
* 70 gr pudra şekeri
* 1 tatlı kaşığı tarçın
* 150 gr toz şeker
* 120 gr tereyağı
* 110 ml ayçiçeğiyağı
* 1 çay kaşığı karbonat
NASIL YAPARIM?
* Tereyağı, ayçiçeğiyağı, 125 gram toz şeker ve pudra şekerini bir kapta, şekerler eriyene kadar çırpın. Yumurtayı kırıp karıştırın.
* Un ve karbonatı eleyerek ilave edin, yoğurarak yumuşak bir hamur elde edin.
* Küçük bir kapta 25 gram toz şekerle tarçını karıştırın.
* Hamurdan fındıktan büyük parçalar koparıp avcunuzda yuvarlayın. Tarçınlı şekere bulayıp yağlı kâğıt serili fırın tepsisine dizin.
* 160 derece önceden ısıtılmış fırında 7-8 dakika pişirin. Gözünüz üzerlerinde olsun, küçük oldukları için çabuk pişiyorlar.
PORTAKALLI LOKUM (10-12 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
* 150 gr Antep fıstığı içi (yoksa fındık da kullanabilirsiniz)
Şerbeti için
* 3 su bardağı (600 gr) toz şeker
* 230 ml su
* 1 yemek kaşığı limon suyu
Nişastalı karışım için
* 90 gr mısır nişastası
* 1 çay kaşığı krem tartar
* 2 su bardağı portakal suyu
* 175 ml su
Kaplaması için
* 2 su bardağı Hindistan cevizi tozu
Kabı yağlamak için
* Ayçiçeğiyağı
NASIL YAPARIM?
* Şerbet malzemelerini bir tencereye alıp şeker eriyinceye kadar karıştırın, ağır ateşte kaynamaya bırakın. Köpük köpük olana veya termometreyle ölçtüğünüzde 115 dereceye gelene kadar kaynasın. Hazır olan şerbeti ocaktan alın.
* Başka bir tencerede su, portakal suyu, mısır nişastası ve krem tartarı pürüzsüz olana kadar çırpıp tencereyi ocağa alın. Kısık ateşte, karıştıra karıştıra koyu bir muhallebi olana kadar pişirin. Kıvam alınca tencereyi ocaktan alın. Şerbetten azar azar ekleyip sürekli karıştırarak iki karışımı birbirine yedirin. Şerbeti
10 seferde eklemeniz iyi olacaktır.
* Tencereyi yeniden ocağa alın, karıştıra karıştıra kaynatın.
* 20x20 santimlik bir cam kabı ayçiçeğiyağıyla yağlayın, üzerine yağlı kâğıt serin. Tenceredeki karışıma fıstıkları katıp karıştırdıktan sonra kaba döküp soğumaya bırakın.
* 2-3 saat sonra geniş bir tepsiye Hindistan cevizi tozunu koyun. Lokumu kabıyla birlikte ters çevirerek Hindistan cevizlerinin üzerine yerleştirin. Yağlı kâğıdı sıyırıp lokumun üst yüzeyine de Hindistan cevizi serpin.
* Lokumları bıçakla istediğiniz büyüklükte kesip iyice Hindistan cevizine bulayın. Dilerseniz 2/3 su bardağı mısır nişastası ve 2/3 su bardağı pudra şekerini karıştırıp Hindistan cevizi yerine bu karışıma bulayabilirsiniz.