Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Amacımız Meclis’teki tüm partilerin yeni ve sivil anayasa çalışmalarına destek vermeleridir. Uzlaşma zemini oluşmazsa cumhur ittifakı olarak hazırlığımızı milletin takdirine sunmakta kararlıyız. Yeni ve sivil anayasayla ülkemizi demokraside en üst lige çıkaracağız” dedi. AK Parti İl Başkanları Toplantısı’nı Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda gerçekleştiren Erdoğan, özetle şu mesajları verdi:
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'na katıldı. Konuşmasında yeni anayasa çalışmalarından söz eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Bizim çalışmamız bitti. İnşallah yıl sonuna doğru ortak bir metin haline dönüştürmenin yollarını arayacağız'' dedi. ''Son yıllarda petrol ve doğalgaz aramacılığında da önemli bir ivme yakaladığımızın müjdesini milletimizle paylaşmak istiyorum.'' diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Sadece son bir ayda 3 yeni kuyuda petrol keşfettik'' ifadelerini kullandı.
#AmazonalexaTarih 29 Ekim 1923… Mustafa Kemal ve arkadaşları Cumhuriyet’i ilan etti. Türkiye Cumhuriyeti, bugün 95’inci yaşını kutluyor. Peki Atatürk nasıl bir liderdi ve nasıl bir ülke hayal ediyordu? Galatasaray Üniversitesi ve MEF Üniversitesi Öğretim Üyesi, Hürriyet yazarı Prof. Dr. İlber Ortaylı’yla 1923 Türkiyesinin koşullarını, bugüne uzanan cumhuriyet sürecini ve gündemdeki tartışmaları konuştuk. Ortaylı, “Mustafa Kemal Paşa’nın hayalleri çok açık. Kadın-erkeğin eşit, fevkalade üretken, okuma-yazma meselesinin halledildiği, eğitimin gittikçe arttığı, köylünün adam olduğu bir Türkiye” diyor.
#Gazetehaberleri2018 henüz başladı ama bu yılın belki de en önemli kitabı önümüzdeki hafta yayımlanıyor: Gazetemizin yazarı Prof. İlber Ortaylı, Atatürk’ü kaleme aldı. ‘Gazi Mustafa Kemal Atatürk’, herhangi bir Atatürk biyografisi değil. Ortaylı, Atatürk ve Cumhuriyet üzerine tartışmalara kendi katkısını sunarak, bir solukta okunacak ve yeni sorular üreten bir eser ortaya koymuş. Yazarla Atatürk’ün son dönemini geçirdiği, Dolmabahçe Sarayı’nda bir araya geldik.
#ATATÜRKDemokratik bir hukuk devletinin yöneticilerini zor ve şiddet yoluyla görevden uzaklaştırmaya kalkmak, kimsenin hakkı ve haddi değil. Demokratik bir ülkede buna teşebbüs edenler, kim olurlarsa olsunlar, ister asker olsunlar ister sivil, onlara karşı çıkmak herkesin görevi...Ülkemizdeki son darbe teşebbüsüne karşı o görev –o teşebbüsün sorumluları dışında- toplumumuzun her kesimince yerine getirildi. Meclis’te temsil edilen-edilemeyen siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, medyanın her alanındaki gazeteciler, televizyoncular, yayıncılar, bilim kurumlarındaki akademisyenler, öğrenciler ve tek tek vatandaşlar, o teşebbüse karşı kesin tutum aldılar ve darbecilerin başarısızlığa uğramasına büyük katkı yaptılar.Bu sonuç, halkımızın demokratik rejime bağlılığının yeni bir göstergesidir. Bu gerçeği, herkesin görmesi ve değerini bilmesi gerekir.
#15 Temmuz 20161968 yılının Kasım’a yaklaşan günlerinden birinde, Milliyet Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi, pırıl pırıl bir fikirle gitti Ankara’ya. “İsmet İnönü, bizim gazeteye 10 Kasım için Atatürk’ü anlatacak” dedi. “Çok nefis bir dizi olacağına inanıyorum. Yarın saat 14.00’te randevumuz var. İkimizi de bekliyor.” İkimizi de dediği diğer kişi gazeteci Mete Akyol’du. Mete Akyol, bunun nedenini şöyle anlatıyor: “Taşınabilen türde bir ses alma aygıtına sahip olmak, bir gazeteci için o yıllarda, ‘bulunmaz Hint kumaşı’ değerinde bir ayrıcalık oluşturuyordu. Yayın genel yönetmenim, Ankara’da devletin ve partilerin ileri gelenleriyle görüşmelerini, bu ayrıcalığım nedeniyle bensiz yapmıyordu. İsmet İnönü’ye de yine birlikte gidecektik.”Birinci Dünya Savaşı’nda cephelerde önemli görevlerde bulunmuş, Milli Mücadele’de “Erkân-ı Harbiye-i Umumiye Reisliği’nden Garp Cephesi Kumandanlığına kadar değişen birinci plandaki askeri faaliyetlerini, Mondros Mütarekesi ve Lozan Barış Konferansı başdelegeliği gibi büyük siyasi görevlerle tamamlamış, Cumhuriyet kurulduktan sonra başbakan olarak uzun yıllar olayların içinde yaşamış, başrolü oynamış İsmet İnönü, hatıraları en çok merak edilen devlet adamlarından biriydi. İşte o ikinci adam, Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü Abdi İpekçi’ye anlattı. Ve bu röportaj, bir kitap olarak Ka Kitap tarafından yayımlandı. Atatürk’ün ölümünün 77’nci yılında onu saygıyla anıyor, sizi bu röportajla baş başa bırakıyoruz.
#10 Kasım 2015