Almanya’nın başkenti Berlin’de önünde kuyruğun eksik olmadığı döner büfesinde yangın çıktı. İtfaiyenin zamanında müdahale ettiği yangın 10 dakikada söndürülürken, büfe kullanılamaz hale geldi. Yangında yaralanan olmadı.
#Berlin’Deki Döner Büfesinde YangınMUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nde bu yıl üçüncüsü düzenlenen Karadenizlilerin Yayla Şenliği'nde; horonlar tepilirken yöresel lezzetlerin tadına bakıldı. Ünlü türkücü Mustafa Topaloğlu ile profesyonel şarkıcılara taş çıkartan ünlü televizyoncu Mesut Yar'ın 'Ben seni sevdiğimi' adlı parçada yaptığı düet, beğeni topladı. Bodrum Yarımada Karadenizliler Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Yayla Şenliği'nde, renkli görüntüler ortaya çıktı. Kızılağaç Mevkii'ndeki şenliğe bazı resmi kurum ve daire amirleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 4 bin kişi katıldı. Yöresel ürün stantlarının açıldığı şenlikte; hamsi, Akçaabat köfte, karalahana sarması, laz böreği, mısır ekmeği, turşu kavurması gibi yöresel lezzetler sunuldu. Karadenizli işadamı Osman Şirin'in 26 yıl önce Bodrum'da mucidi olduğu sebzeli döner, beğenilen lezzetler arasındaki yerini aldı. Vatandaşlar etkinlik alanı çevresinde, piknik yaptı. Canlı müzik eşliğinde saatlerde horon tepildi. Karadenizliler sahne alan sanatçılarla hatıra fotoğrafı çektirmek ve özçekim yapmak için birbiriyle yarıştı.
#Mesut YarBODRUM Esnaf Sanayici ve İşadamları Derneği (BESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Engin Ali Kaplan da, bazı lokanta ve restoranların fahiş fiyat uygulamasına tepki gösterdi. Bir fincan kahvenin 15 liraya satıldığını belirten Kaplan, "Sorun o kadar büyüdü ki mikro değil makro projelerle çözülebilir. Şu anda Bodrum'da 14 bin işletme var ve bunların her yıl 3 bin 500'ü iflas edip kapanıyor. Ardından yeni 5 bin işletme daha açılıyor. Yazın 2-3 ay çalışıp yüksek kira ve personel gideri ödemek zorunda kalan işletmeler, turiste acımasızca fiyat çıkartıyor" diye konuştu.
Türkbükü’nün süperyatlarına karşı Yalıkavak’ın megayatları... Maki Otel’in Flamingo’suna karşı, Palmarina’nın Quzu’su... Kayserili Yeşim Hanım’ın mantılarına karşı, De Niro’nun Nobu’su... Bir tarafta Türk, diğer tarafta Azeri sermayesi... Söz konusu Türkbükü-Yalıkavak bilek güreşiyse, eski kral çoktan öldü, yaşasın Azeribükü!
#BodrumHer yıl milyonlarca kişi gidiyor Kapalıçarşı’ya... Bir arı kovanı misali işliyor bu tarihi alışveriş merkezi. Gelip geçeni bırakın bir kenara, tam 4 bin dükkân var burada. Hem esnafı hem de alışveriş yorgunu müşterileri doyuran 41 de irili ufaklı lokanta... Sulu yemek de var, kebap da... Döner de var, geleneksel ev yemeği de. Hatta seyyar tezgâhında supangle, kek satan da... Hepsi ayrı güzel. Esnafı ziyaret ettik, çarşı ahalisinin en çok gittiği esnaf lokantalarını tespit ettik.
#Uygar TAYLANKazakistan’ın güney eyaletlerinden ve Türklerin manevi başkenti ilan edilen Türkistan’daydım geçen hafta. Kim duysa “Orası bir ülke değil miydi” dese de Türkistan bir ülkeden de fazlası. Farabi’den Uluğ Bey’e biliminsanlarının, Cengiz Han’dan Timurlenk’e imparatorların ayak izlerini takip ederken heyecanlandıran, Hoca Ahmet Yesevi’nin maneviyatıyla huzur veren bir coğrafya. İşte, kısa ama dolu dolu bir Türkistan turundan kalanlar...
#Kazakistan1 Kasım Dünya Vegan Günü farkındalık yaratmayı amaçlayan etkinliklerle tüm dünyada kutlanıyor. Hayvan hakları, iklim krizi ya da sürdürülebilirlik... Sebebi ne olursa olsun bitki temelli beslenenlerin sayısının artmasıyla birlikte vegan mekânlar da hızla çoğalıyor. Jürimize vegan tabaklarıyla lezzetten ödün vermeyen adresleri sorduk.
#GastronomiSıra dışı giyim tarzlarıyla gündemden düşmeyen Amerikalı rap’çi Kanye West ve eşi Bianca Censori, Berlin’in meşhur Türk dönercisi Mustafa’s Gemüse Kebap’ın önündeki kuyrukta görüntülendi. En öne geçme talepleri geri çevrilen çift, dakikalarca sıra bekledi.
#Kanye WestDÜNYANIN en zengin mutfaklarından Çin mutfağı yaklaşık 5 bin yıllık bir geçmişe sahip. Çinliler yaşam felsefelerini yemeklerine de yansıtmışlar. Öyle ki, “Yemeklerle beslenmek ilaçlarla beslenmekten iyidir” diye bir atasözleri bile var. Bu yüzden de yemeklerinde 5 temel tadı ‘Yin’ ve ‘Yang’ ile tanımlamışlar.
#1Mamut DNA’sından köfte üretildi... Paskalya kutlamaları başladı... GODIVA’dan bayram çikolatası... Kahve Dünyası’ndan tek kullanımlık kahve... Overdose’dan ‘bütünsel’ iftar... Nestlé’den afet bölgesindeki hayvanlar için sosyal sorumluluk projesi... Yeme-içme dünyasından son gelişmeler burada.
#MamutAkyaka seyahatim hem bölgenin sakinliği hem de yediğim bitki temelli geleneksel lezzetlerle beni çok mutlu etti. Kızartmasından kokorecine çıntar mantarının çeşitli hallerini ilk kez burada tattım. Bu seyahatten aldığım ilhamla İstanbul’a döner dönmez lahanadan tilkişene bol otlu ve sebzeli nefis tabaklar hazırladım. Umarım siz de dener ve çok seversiniz.
#EgeYaz tatilinde deniz mahsulleri ve sokak lezzetleri öne geçiyor belki ama zeytinyağlıların ve sulu ev yemeklerinin yeri hep ayrı. Hem doyurucuhem de hesaplı alternatifler sunan lokantalarımız gittiğimiz yörenin malzemelerini tanıyabilmemiz için de birer cevher üstelik... Jürimize tatil beldelerindeki en iyi esnaf lokantalarını sorduk.
#Eniz MahsulleriDöner, sahip çıkmamız gereken en önemli gastronomik ürünlerden biri... Yunanların ‘gyro’, Lübnanlıların ‘shawarma’ adıyla pazarladığı döner, Almanya’nın en önemli fast food yiyeceği oldu çoktan! Ülkemizde belli standartlar geliştirilir ve dönerciler eğitilirse işte o zaman bu özel yemeği hakkıyla sahiplenebiliriz. Bu konuda ben de çalışıyorum; ekibimle Avustralya’da tombik ekmek arasında kendi dönerimizi servis edeceğimiz yeni bir mekân açıyorum.
#Türk DöneriTarhanayı her ne kadar soğuk kış günlerinde içilen sıcak bir çorba olarak düşünsek de o, temelde bir saklama yöntemi. Çağımızın kent koşullarına direnemeyip uzun bir zaman gözden düşse de yeniden ilgi çekmeye başlayan bu geleneksel yiyeceğimiz hakkında söylenecek çok şey var.
#Gazetehaberleri“Hangi restoranı tercih ediyorsun” diye karşınızdakine sorduğunuzda alacağınız bazı cevapları 3 aşağı 5 yukarı tahmin ediyorum: “İtalyan mutfağının hastasıyım”, “Fransız yemeklerine bayılıyorum”, “Ben Uzakdoğucuyum”, “Tabii ki kebap, lahmacun” gibi bir çok yanıt duymanız mümkün. Nedense “Türk mutfağı favorim” diyen pek çıkmaz. Kültürümüzden kaçarız. Halbuki, “Ekmeği banıp, tabak sıyırmak” diye bir tabir var bizde. Sulu yemeyi hangimiz sevmez ki? Türk mutfağının kültürü ise esnaf lokantalarıdır. Hepimiz gideriz, hepimiz biliriz. Ama nedense söylemekten çekiniriz. Onlar, kaliteyi ucuza yiyebildiğimiz, tıka basa doyduğumuz, aylar sonra bile gitsek aynı tattaki yemeği önümüze koyan, yaşayan efsanelerdir. İşte geçmişten günümüze gelen, unutulmayan tatları yaşatan 3 güzel mekan...
#Türk Mutfağı