Bu mutfağın bir felsefesi var

DÜNYANIN en zengin mutfaklarından Çin mutfağı yaklaşık 5 bin yıllık geçmişe sahip.

Haberin Devamı

Çinliler yaşam felsefelerini yemeklerine de yansıtmışlar.
Öyle ki, “Yemeklerle beslenmek ilaçlarla beslenmekten iyidir” diye bir atasözleri bile var.
Bu yüzden de yemeklerinde 5 temel tadı ‘Yin’ ve ‘Yang’ ile tanımlamışlar.
Tatlı, ekşi ve acının ‘Yin’in yineleme özellikleri içerdiğine; tuz ve biberin ise ‘Yang’ın ısıtıcı doğasına sahip olduğuna inanıyorlar.
Buharda pişirilen ‘Yin’ özellikli yiyeceklerin vücudu soğuttuğu, ızgarada pişirilen ‘Yang’ özellikli yiyeceklerinin de vücudu ısıttığı söyleniyor.
Tüm yemeklerde doğal malzemeler, sebzeler kullanılıyor ve çok kısa sürede pişiriliyor.
Bu nedenle çok ama çok sağlıklı bir mutfak.
Ve her şey tam bir uyum içinde.
Çin mutfağında kullanılmayan malzeme hemen hemen yok gibi!
Ancak kendine özgün bazı malzemeler de mevcut.
Bunlar arasında soya fasulyesi ve soya fasulyesinden türeyen malzemeler (soya sosu, soya sütü, fasulye filizi, tof) özel önem taşıyor.
Körpe mısır koçanı, körpe bambu çubukları, Çin lahanası, Çin brokolisi, Çin su kestanesi, su teresi, mantar çeşitleri de dikkat çekiyor.
Pirincin, noodle’ın, Pekin ördeğinin, çeşit çeşit sosların ve baharatların da bu mutfağın vazgeçilmezlerinden olduğunu yazmama gerek yok sanırım.
Ancak ülkemizde hala kimileri Çin mutfağına önyargılı bakıyor.
Çin mutfağı denildiğinde farklı şeylerin satıldığı bir yer olarak düşünülüyor.
İzmir’de 1983’ten bu yana hizmet veren Red Dragon bir yandan bu algıyı yıkarken, bir yandan da bu leziz mutfağı bizim yemek kültürümüzle harmanlayarak ağızları tatlandırıyor.

Haberin Devamı

Bu mutfağın bir felsefesi var

İzmir’deki Çin!

HİLTON Oteli’nin hemen yanındaki sokakta, Efes İşhanı’nda bulunun Red Dragon, daha kapıdan içeriye girdiğiniz anda dekorasyonuyla dikkat çekiyor.
Kırmızı rengin hakim olduğu mekan baştan aşağıya Çin’den getirilmiş objelerle dekore edilmiş.
Öyle ki Uzakdoğu kültürünün bir parçası olan, ortasında sipariş ettiğiniz lezzetlerin dizildiği döner tabla bulunan masalar dahi binlerce kilometre uzaklıktan getirilmiş.
Tüm bunların yanı sıra arka planda çalan Çin müziği de mekana adım attığınız andan itibaren tüm gece boyunca kendinizi Uzakdoğu’daymış gibi hissetmenize neden oluyor.
Türkiye’nin en iyi 10 Çin restoranı listesine girmeyi başaran Red Dragon’da Çin mutfağının en sevilen lezzetlerinden oluşan seçenekleri bulmak mümkün.
Menüye bakarken başınız dönebilir, benden uyarması!
200’e yakın çeşit var.
Ve insan ne yiyeceğine kolay kolay karar veremiyor.
Çoğu neredeyse ilk günden beri görev yapan şefler isterseniz size bu konuda da yardımcı oluyor.
O yüzden ilk kez deneyimleyecekler için tercihi onlara bırakmak belki de en iyisi...

Haberin Devamı

Bu mutfağın bir felsefesi var

200’E YAKIN LEZZET SİZİ BEKLİYOR
Çorbalar 37-65, ara sıcaklar 34-42, salatalar 33-60 TL.
Sebze yemekleri 48-100, tavuk yemekleri 80-89, dana yemekleri 86-105, şefe özel yemekler 55-300 TL arasında değişiyor.
Deniz ürünleri 86-195, teppan yemekleri 89-200, ördek 150-200, pirinç yemekleri 30-59, noodle 41-66, tatlılar 35-65 TL etiket taşıyor.
Sashimi (4 parça) 54-80, Nigiri (2 parça) 35-65, Maki Roll (6 parça) 32-60, Cooked Sushi Roll (6 parça) 55-65, Red Dragon Roll (6 parça) 34-75, Hand Roll (1 parça) 60-70, set menüler 90-275 TL aralığında.
Unutmadan, Çin yemeklerini daha iyi tanımak ve sevdirmek için hafta içi 12.00-15.00 saatleri arasında öğle menüsü uygulaması var.
O da 38-44 TL.
Oldukça zengin içki kavı da var.
Pirinç ve tahıl tozundan yapılan Çin’e özgü ‘sake’ de türüne göre sıcak ya da soğuk servis ediliyor.
Menüde benim öncelikli çorba tercihim acılı ekşili ya da mısırlı tavuk.
Havaların artık yavaş yavaş ısırmaya başladığı şu günlerde içinizi ısıtan muhteşem bir başlangıç diyebilirim.
Ara sıcak olarak buharda pişirilmiş Çin mantısı ve yeşil soya fasulyesinden yapılan Edamame çok keyifli.
Sebzeli Çin eriştesi mutlaka denenmeli.
Portakal soslu Pekin ördeği bir efsane.
Çin çayı eşliğinde kızarmış ballı muz ve ceviz ise finalin olmazsa olmazları.
Benim çok tercihim değil ama tadanlar sushi, sashimi ve nigirinin de mükemmel olduğu konusunda hemfikir.

Haberin Devamı

Bu mutfağın bir felsefesi var
Bu mutfağın bir felsefesi var

ÜRÜNLERİN TAMAMI YÜZDE 100 YERLİ
Red Dragon mutfağında kullanılan ürünlerin tamamı özellikle pandemiden sonra Türkiye’den tedarik ediliyor.
Örneğin Pekin ördeği yıllardır Balıkesir’deki bir çiftlikten geliyor.
Tavuk eti, dana eti, balık ürünleri, baharatlar da yine aynı şekilde yerli.
Sebze-meyveler ise İzmir’in Tire ve Ödemiş pazarlarından en doğal ve taze haliyle alınıyor.
Red Dragon’da eğer konukların özel tercihi yoksa aslında Çin usulü Türk yemeği sunuluyor.
Yani reçeteler Türk damağına göre uygulanıyor.
Aslında sadece wok’taki (ortası çukur tava) pişirme süresi fark ediyor.
Malzemeler deep fry olarak bilinen bol ve kızgın yağda kavrulduğundan yüksek sıcaktaki yağ sebzelerin içindeki şekerlerin karamelleşmesine yol açarak lezzeti artırıyor.
(Ne yazık ki özü sağlık olan Çin lezzetlerinde zeytinyağı kullanılmıyor. Bunun yerine susam ya da ayçiçek yağı tercih ediliyor.)
Ancak kavrulan sebzelerin tamamıyla yumuşamasına izin verilmiyor.
Dışı kızarmış sebzelerin iç kısmı genellikle diri ve sulu bırakılıyor.
Böylece, hazırlanan yemeklerin vitamin ve diğer besleyici maddeler açısından daha zengin olduğuna inanılıyor.
Çin mutfağında kullanılan diğer bir yaygın yöntem ise buğulama.
Bu teknik ise özellikle sebze, balık eti ve Çin mantısının hazırlanmasında kullanılıyor.

Haberin Devamı

Bu mutfağın bir felsefesi var
Bu mutfağın bir felsefesi var

ÖNCE MÜSLÜMAN, SONRA TÜRK OLDU
Red Dragon mutfağındaki tüm operasyon baş aşçı Abdullah Ay tarafından büyük bir titizlikle yönetiliyor.
Abdullah şef aslında Çinli, Şianlı.
1999 yılından beri ülkemizde, 2001’den bu yana da Red Dragon ailesinde.
Asıl adı, Janhua Al.
Önce müslüman, sonra da Türk vatandaşı olmuş.
O artık bizden biri.
Bizi en az bizim kadar tanıyor.
Damak lezzetimizi biliyor ve ona uygun tabaklar hazırlıyor.
Sushi, sashimi ve nigiri ise son 5 yıldır yine Çinli bayan Luu imzası taşıyor.
Ne söylerseniz söyleyin şundan emin olun ki hepsi zengin bir besin kaynağı ve vitamin dolu.
İçindeki lezzetler eşit oranda.
Yani ne kadar tatlı varsa acı da ekşi de aynı miktarda.
Bunun yanı sıra renk, aroma, görünüm ve servis de son derece özenli.
Tıpkı bir sanatçı titizliğinde.
Eğer siz de alışılagelmiş tatların dışına çıkıp farklı lezzetleri tatmak isterseniz derim ki mutlaka deneyin, asla pişman olmayacaksınız.
Ve inanıyorum ki ilk fırsatta yeniden geleceksiniz.
Çinlilerin dediği gibi bu yemek size sağlık, şans ve zenginlik getirsin.
Şimdiden afiyet olsun.

Haberin Devamı

LEZZET: Pekiyi

LEZZET: Pekiyi

AMBİYANS: Pekiyi

HİZMET: Pekiyi

KALİTE: Pekiyi

FİYAT: İyi

GENEL PUAN: 9

Yazarın Tüm Yazıları