Ali Ballı, Muğla (AA)
Lezzetinin sırrı sosunda saklı: Sebzeli Bodrum döneri
İçindeki sebzeler ve sosu sayesinde klasik dönerden çok farklı bir lezzete kavuşan Bodrum döneri, dünyanın dört bir yanından Bodrum'a gelen turistlerin favorisi.
Muğla'nın turizm cenneti Bodrum ilçesinde onlarca çeşit sebze ve özel soslarla hazırlanan sebzeli Bodrum dönerini, dünyanın farklı ülkelerinden gelen turistler tatmadan gitmiyor.
Bodrum'un eşsiz lezzeti sebzeli dönere, dünyanın farklı ülkelerinden gelen yabancı turistler de en az yerli turistler kadar ilgi gösteriyor. Eti özel olarak seçilen dönerin içine birçok sebze ekleniyor. Görüntüsüyle de çok rağbet gören sebzeli döner, Bodrum'daki farklı restoranlarda yerli-yabancı müşterilerin beğenisine sunuluyor.
Sebzeli döner ustası Mustafa Keçoğlu, 25 yıldır bu işi yaptıklarını belirterek, Bodrum'un sebzeli dönerinin Türkiye çapında meşhur olduğunu ifade etti. Keçoğlu, "Bu lezzetin ilk başlangıç yeri Bodrumdur. Turistler farklı ve ilginç lezzetler aradığı için bu döneri çok seviyor. Sebzeli olduğu için de çok ilgi çekiyor. Biz çok memnunuz" diye konuştu.
Döneri bir kez tadan kişilerin mutlaka bir daha yediğini belirten Keçoğlu, şunları dile getirdi: "Bodrum sebzeli dönerini bir yiyen yıllarca yemeye devam ediyor. Bunun lezzeti sebzelerinde ve içindeki sosunda. Farklı bir sosu var. Sebzeleri de görüntü ve şekil veriyor. Bugüne kadar ABD, Rusya başta olmak üzere, birçok ülke vatandaşı Bodrum dönerinin tadına baktı. Hatta bazıları ülkelerine paket yaptırıp götürdü. Yerli vatandaşlarımız da oldukça ilgi gösteriyor. Fatih Terim'e de sebzeli döner yedirdik. Bir oturuşta beş porsiyon döner yemişti."
Başka bir sebzeli döner restoranı işletmecisi Nedim Sak da dönerin Bodrum'un en meşhur yemeklerinden biri olduğuna işaret etti. Herkesin Bodrum'a geldiğinde mutlaka bu dönerin tadına bakmak istediğini aktaran Sak, "Baharatı ve sosu farklı oluyor. İçerisine farklı sebzeler koyuyoruz. Turistler çok memnun kalıyor. Bizim yıllardır gelen turistlerimiz var. 20 yıla yakındır bu işle uğraşıyoruz" diye konuştu.
Bodrum sebzeli dönerinin ününün sınırları aştığına dikkati çeken Sak, şunları söyledi: "Bu lezzetin ünü Türkiye sınırlarını aştı. Artık bir marka oldu. Bodrum'a gelip de sebzeli döner yemeyen çok nadirdir. Eğer gelmeyen varsa da çok şey kaybetmiş olur. Sezon ortalarında taktığımız dönerin kilosu çok daha yüksek oluyor. Bu mevsimde gemilerin katkısıyla işlerimiz iyi gidiyor. Müşterilerimize porsiyonu tartıyla veriyoruz. Çünkü kimsenin hakkı kimseye geçmesin istiyoruz. Bu yıl müşterilerimiz, Rus, Alman ve Polonyalı ağırlıklıydı."