Güncelleme Tarihi:
İştah kabartıyor
Bodrum ticari hayatında dönen milyarlarca doların aç gözlülerin iştahını kabarttığını söyleyen Kaplan, "Bodrum'un ticari hayatı ruhsat sınırlamaları, fiyat denetimleriyle bilinen bir düzeye gelmediği sürece bu sıkıntıları yaşamaya devam edeceğiz. Bodrum'un marka değerine zarar vermeyi sürdüreceğiz. Sivil toplum örgütleri, dernekler odalar ve devlet kurumları bir araya gelerek sektörlerle yaptırım zorunluluğu olan kararlar almadıkça turisti kazıklayan esnaf ağır cezalar almaktan hatta işyerinin kapatılmasından korkmadıkça bu sorun devam eder" dedi.
6 km’ye 750 lira
Balık restoranını kapatıp otel işletmeye başlayan Fethi Yüceses, 90'lı yılların başında Bodrum’un turizmde altın çağını yaşadığını belirterek, şunları söyledi:
“Yunan adalarında yaşayan veya oraya tatile gelenler, Bodrum ve beldelerine yemek için günübirlik gelip dönüyordu. Altın çağ, her şey dahil sistemiyle çöktü. Otelden çıkan müşteri de kazıklandığını hissedince çıkmaz oldu. Şu anda Bodrum'a tatile gelen, her şey dahil sistemindeki turistlerin sadece yüzde 10'u otel dışına çıkıp geziyor. Ama onlar da döner ekmek, tost yiyip dönüyor. Bodrum'dan taksiyle Torba'daki tesisimize gelen bir turist bizden borç istedi. Bodrum- Torba arası 6 kilometre. Taksici 750 lira istiyor. Müdahale ettim. Taksici, 'sen karışma' dedi. Öyle güzel karıştım ki önce hastanelik, sonra karakolluk olduk. Bodrum elindeki potansiyel turisti başka ülkelere kaptırmaya başladı. Bunun için bir an önce önlem alınmalı, gerekirse bu fahiş fiyat uygulayanlar deşifre edilmeli" dedi.
Avrupa’dan pahalı
Bodrum'a Antalya'dan tatile gelen, özel bir şirkette satış müdürlüğü yapan Sefa Kılıç, özellikle sahilde fahiş fiyatla karşılaştığını belirterek, "Fiyatları Avrupa ile kıyasladığımız zaman çok daha pahalıya geliyor. Bu da kesinlikle turisti olumsuz etkiliyor. Yurt dışından arkadaşlarımızla veya turistlerle konuşuyoruz. Bu durum yavaş yavaş Türkiye'yi tercih etmemelerine neden oluyor" diye konuştu.
Yarım ekmek ve dürüm et dönerin 7-8 lira arasında satıldığı ilçede 25 yıllık sebzeli döner dükkanı işleten Osman Şirin, yabancı turistlerin ilgisindeki azalmanın dikkatini çektiğini söyledi. Şirin, "Turistler önceden gelip oturup, yemeklerini yerlerdi. Ancak son zamanlarda çekinceleri var. Piyasada fahiş fiyatlarda yemek yedikleri için çekiniyorlar. O nedenle paket yaptırıp, daha çok deniz kenarında bir yere oturup ya da yürürken yiyorlar. Fiyatlarımız uygun olduğu için tercih ediliyoruz. Ancak döner satılan bazı yerlerde de yüksek fiyat uygulaması oluyor. Hele de turisti gördüklerinde fiyat iki katına çıkıyor" dedi.