Meyve ve sebzelerin üzerindeki tarımsal ilaç kalıntıları sağlığımızı tehdit ediyor. Karbonatlı, limonlu, sirkeli su, bu maddenin temizlenmesi için yeterli mi? Peki hangi meyve ve sebzeler daha riskli, hangileri güvenli? İç hastalıkları uzmanı Aytaç Karadağ ve Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ile konuştuk.
#Meyve YıkamaMeyve ve sebzelerin üzerindeki tarımsal ilaç kalıntıları sağlığımızı tehdit ediyor. Karbonatlı, limonlu, sirkeli su, bu maddenin temizlenmesi için yeterli mi? Peki hangi meyve ve sebzeler daha riskli, hangileri güvenli? 10 soruda inceledik...
#PestisitSebze ve meyvelerdeki bakteri, virüs ve haşerelerin zararlı etkilerini ortadan kaldırmak için pestisit adı verilen maddelerin kullanılıyor ve bu maddeler sağlığı tehlikeye sokuyor. Beslenme ve Diyet uzmanı Gökçe Bönce, sebze ve meyvelerin temizlemesi ile ilgili önemli bilgiler verdi.
#Sebzeler Nasıl YıkanmalıTeknolojinin sunduğu kolaylıkları sorgulayan gazeteci ve yazar Miranda Levy, 1950’lerdeki daha fiziksel ve sade yaşamı deneyimlemek üzere dikkat çeken bir deneye imza attı. İki hafta boyunca cep telefonları ve modern kolaylıklardan uzak duran Levy, 1950’deki insanlar gibi yaşadı, dönemin zorlukları ve bu farklı yaşam tarzının getirdiği fiziksel faydaları keşfetti. İşte Miranda Levy yaşadıkları…
#SağlıkHava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi besin zehirlenmesi vakalarını da tetikledi. Bulantı, kusma, karın ağrısı, halsizlik ve ishal ile kendini gösteren besin zehirlenmeleri, her ne kadar hafif seyreden bir hastalık olsa da bağışıklık sistemi zayıf olanlarda, çocuklarda ve yaşlılarda ölüme kadar götürebilecek tablolara neden olabiliyor.
#Buğra BuyrukcuKavurucu sıcaklarla birlikte gündemimize giren sağlık sorunlarından biri de yaz ishalleri. Hijyenik olmayan havuz suyunun yutulması, sıcakta bekleyip bozulan gıdalar ve seyahatler sırasında bilmediğimiz yerlerde yediğimiz içtiğimiz besinler, yaz ishallerinin oluşmasına zemin hazırlıyor. Özellikle çocuklar ve yaşlılar için hayati riski de beraberinde getiren yaz ishallerine karşı önlem almak şart.
#Buğra BuyrukçuKurduğu kırsal kalkınma merkezinde üreticisine ürünlerini işleme imkanı sunan Yunusemre Belediyesi, bugüne kadar üreticiye 10 binlerce fidan dağıttı, yüz binlerce göz aşılama yaptı. Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, “Görevde olduğumuz süre içerisinde kırsal kalkınma projelerimizi önemsedik, önemsiyoruz” dedi.
#1Sevgili Hürriyet okurları... 11 Eylül’de ilk ders zili çaldı, çocuklarımız okullara başladı. Bu süreçte bir aya yaklaşmış olsak da öğrenciler hâlâ okula uygun olan yaşam biçimine geçmekte biraz zorlanabiliyorlar. Uyku düzeni ve kahvaltı en önemli hususlardan. Bu hafta çocukların okul başarılarını etkileyen hususları Diyetisyen Neslihan Öztürk Aktepe ile konuştum işte verdiği önemli bilgiler...
#Şenol KalyoncuGenel olarak yağışlı dönemleri kurak geçiren Türkiye’de sıcakların da etkisiyle su tüketiminin arttığı günlerdeyiz. Birçok ilde, birçok baraj kuraklık alarmı veriyor. Bizim yapmamız gerekense tüm canlıların suya ihtiyaç duyduğunu aklımızdan çıkarmadan her damlayı son damlaymış gibi kullanmak. Çünkü son damlaya çok yakınız!
#Yücel SönmezÇANAKKALE’de merkezin içme ve kullanma suyunu sağlayan Atikhisar Barajı’ndaki su düzeyi 54 milyon 115 bin metreküpten 28 milyon metreküpe düştü. Belediye, bunun üzerine geçen 2 Mart’ta, 31 Mayıs’a kadar geçerli olacak bazı kısıtlamalar getirdi. Ancak yeterli yağış olmayınca barajdaki su düzeyi yükselmedi, kısıtlama kapsamı 31 Ağustos’a kadar uzatıldı. Geçerlilik süresi uzatılan önlemler şöyle:
#1ÇANAKKALE Belediyesi, olumsuz iklim koşulları, yanlış kullanım gibi nedenlerle giderek azalan suya dikkat çekmek ve tasarruf bilinci aşılamak için kolları sıvamıştı: “Uygulayacağımız bazı kolay tasarruf yöntemleri ile tonlarca suyun boşa harcanmasını önleyebiliriz. Unutmayalım, hiçbir kaynak sınırsız değildir. Evde, musluklarımızdan akan suyun ömrü tasarruf ile uzar.”
#1Bağışıklık sisteminin zayıflaması, soğuk hava, temiz su kaynaklarına ve tuvalete erişim sorunu, kişisel eşyanın ortak kullanımı farklı salgınların tetikleyicisi olabilir. Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tuğrul Erbaydar’la salgın riskini konuştuk: “Deprem koşullarında tek bir vakanın bile içme suyuna bulaşması ciddi vakalara yol açabilir.”
#DeprimHâlâ şansınız var! Yeni yıla hayallerinizdeki vücut ölçülerine sahip olarak girebilirsiniz. Mucize de şans da tamamen sizin elinizde. “Peki ama nasıl” dediğinizi duyar gibiyim. İşte sadece yılbaşı akşamı değil bütün bir yıl boyunca hayat tarzı haline getirip uyguladığınızda idealinizdeki fiziksel görüntüye ulaşmanıza yardımcı olacak 12 öneri...
#YılbaşıTürkiye'nin havuç ihtiyacının yaklaşık yüzde 40'ının karşılandığı Beypazarı’nda kışlık havucun tarladan sofraya hasat serüveni başladı. Hasat edilen havuçlar tesislerde iri, kıtır ve kırık olarak üçe ayrılıyor, depolarda muhafaza ediliyor. Üreticiler, “Geçen yıllara bakarak rekoltemiz biraz düşük” diyor.
#Havuç ÜretimiKötü bir havada Antalya Kemer’e gittik. Kemer Antalya’nın en güzel yeridir. Akdeniz’de Toros dağları denize paralel uzanır ve denizden yükselen nemli hava ‘pamuk dumanlı’ sahil şeridine kadar iner. Akdeniz iklimine yakışan çam ve makiler doyumsuz güzelliklerini pırıl pırıl denize yansıtır. Beydağları’ndan Akdeniz’e eşsiz kokuları yansırken, Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu ve Sherwood Oteli’nin sahibi Şükrü Ceylan ile karşılaştık, bizi Beydağların tepesine götürerek Akdeniz’i seyrettirmek istediler. Yakın dostla; bir çay içiminde ikilinin anlatımları bize geziden daha ilginç geldi. Başka bir zamana bıraktık o yayla gezisini.
#TurizmHamilelik gebelik ismiyle de anılmaktadır. Erkekten gelen sperm kadının yumurtalıklarından atılmış olan yumurta ile döllenir. Bu döllenmenin sonunda fetus oluşmaya, gelişmeye ve büyümeye başlar. Hamilelik ortalama olarak 9 aylık bir zamanı kapsamaktadır. Bu zaman içerisinde de kadının organ ve dokularında değişiklikler meydana gelmektedir. Doğuma kadar geçen bu sürede kadında meydana gelen değişiklikler bazı etkilere de yol açmaktadır. Bu etkiler kadını ve bebeği olumsuz etkileyebilir. Bu amaçla hamile kadın beslenmesinden uyku düzenine kadar bazı olgulara dikkat etmelidir. Hamilelikte yenmemesi gerekenler nelerdir, gebelikte yenmemesi gereken balık, yeşillik, yemek ve besinler hakkında detayları derledik.
Tekirdağ ve bazı ilçelerinde ishal, kusma ve mide bulantısıyla hastanelere başvuran çocuk sayısı arttı. Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Doğan, hasta sayısında mevsim normallerine göre artış gözlemlediklerini belirterek, "Bu olguların önemli bir kısmında rota virüsü saptanmakla beraber diğer nedenlere bağlı olarak da ishal vakaları görmekteyiz" dedi.
#Tekirdağ