Sebze ve meyveler nasıl doğru temizlenir?

Kulaktan dolma bilgileri de düşünerek ve artık vazgeçilmez olan Google arama motoruna da sorarak bu soruya cevap bulmaya çalışalım mı?

Haberin Devamı

● Sirkeli su,

● Seyreltilmiş çamaşır suyu,

● Ozonlu su karışımı,

● Özel kimyasal temizleyiciler.

Sebze ve meyvelerin üzerindeki tarım ilacı artıklarını temizleme konusunda en önemli sorun uygulanan kimyasalların tamamen ürüne işlemesi. Bu yukarıdaki yöntemleri denemeyenimiz yoktur, peki hangisi daha faydalıdır?

SİRKELİ SU

Sebze ve meyveleri temizlemek için sirkeli su ile yıkamanın çok uzun zamandır kullanılan bir yöntem. Yıkama suyuna sirke ilave etmenin temel amacı, asidik bir yıkama ortamı oluşturarak yetersiz yıkama ihtimaline karşılık gıda üzerinde bulunabilen muhtemel zararlı biyolojik etkenlerin uzaklaştırılmasıdır. Ancak, günümüzde yaygın olarak kullanılan pestisitlerin pek çoğunun aktif maddesi asidik koşullarda daha kararlı hale gelmektedir. Hangi sebze ve meyvede hangi pestisitin kullanıldığı bilinmediği için sirkeli suyla yıkanmamaları gerekir. Bu durumda sirkeli su meyve ve sebze yıkamak için uygun değildir, listemizden çıkarabiliriz.

Haberin Devamı

SEYRELTİLMİŞ ÇAMAŞIR SUYU

Klorlu bileşikler genellikle içme ve kullanma sularının dezenfeksiyonunda sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak, Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Avrupa Birliği (AB) söz konusu ürünlerin kontrolsüz kullanımında ciddi sağlık risklerine neden olabileceği, sodyum hipokloritinmutajenik etki gösterdiği, kullanımı sırasında diğer bazı organik maddelerle reaksiyona girerek tehlikeli yan ürünlerin oluşmasına neden olabileceği gibi risklerden dolayı meyve ve sebzelerin direkt olarak bu tür ürünlerle dezenfekte edilmesini önermemektedir.

OZONLU SU

Profesyonel işletmelerin çoğunda meyve ve sebze yıkama işleminde ozonlu su kullanılır. Gelişmiş birçok ülkede şebeke suyunu dezenfekte etmek için de kullanılmaktadır. Ayrıca tarım ilaçlarının da etkili bir şekilde uzaklaşmasını sağlamaya yardımcıdır. Sadece sebze-meyve değil, et ve balık gibi mikroorganizma içerme oranı yüksek besinler de etkili, sağlıklı ve tadı bozulmayacak bir şekilde temizlemektedir. Mutfaktaki tüm araç gereçler de ozonlu suyun dezenfekte etme özelliğinden de rahatlıkla yararlanabilmektedir. Bu yöntemin ev mutfaklarında kullanılamamasının nedeni pahalı bir sistem olmasıdır.

Haberin Devamı

ÖZEL KİMYASAL TEMİZLEYİCİLER

Gıda üretim merkezleri ve mutfaklarda sebze ve meyve yıkama solüsyonlarında hijyen katkısı sağlayan klor bazlı sıvı temizleyicilerdir. Bu temizleyicileri kullanırken dikkatli olunması gerekir. Kimyasalın üzerinde yer alan talimatlar harfi harfine yerine getirilmelidir. Uygulama sırasında kimyasal üzerinde yer alan talimatlar uygulanmazsa istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabilir. Hem maliyetli yapısı hem de uygulamadaki dikkat gerekliliği ev mutfaklarında kullanılmasını azaltmaktadır.

LİSTEDE OLMAYAN İNGİLİZ KARBONATI!

Bir çok yerde değinilmeyen ve ortalıklarda görünmeyen İngiliz karbonatı, meyve ve sebzelerin temizlenmesinde mutfağımızda kullanabileceğimiz en güvenilir ve kolay bulunabilir üründür. İdeal temizleme için en uygun süre 8-12 dakika aralığıdır. Her 1 litre su için 10 gram ingiliz karbonatı kullanarak bir temizleme suyu hazırlayın.

Haberin Devamı

Suyu taşırmayacak ve çok olmayacak şekilde temizlemek istediğiniz sebzeyi en az 12 dakika bu temizleme suyu içerisinde bekletin. Ve sonrasında iyice temizleyin.

Yazarın Tüm Yazıları