Paylaş
HORTUMLA YIKAMAK YASAK
* Konut ve işyeri önlerinin ve içlerinin hortumla yıkanması, halı ve kilim yıkanması, şehir şebeke suyu ile hortumla araba yıkanması yasak.
* Yüksek su tüketimi olan sanayi tesislerinde suyun tasarruflu kullanılabilmesi için mevcut kullanımları göz önüne alınarak kısıtlamaya gidilecek.
* Oto kuaför-yıkama işletmelerinde su tüketimi en çok ayda 20 metreküp olarak uygulanacak. Bu işletmelerle hamam, WC gibi su tüketimi yüksek olan işyerlerinde ön ödemeli elektronik sayaç takılacak. Yeraltı suyu kullanılıyorsa zorunlu olarak mekanik sayaç takılacak.
YAĞMURLAMA VE DAMLAMA
* Bahçeler sabah ve akşam, mümkünse kuyu suyu ile ve yağmurlama/damlama sistemiyle sulanacak.
* Park, bahçe, yeşil alan, tarımsal amaçlı üretim yapılan yerlerde sulamalar kısıtlanacak. Acil ihtiyacı olan yerlerde yağmurlama, damlama yöntemiyle su kullanımı en aza indirilecek. Kararlara uymayanlar Kabahatler Kanunu’na göre cezalandırılacak.”
TASARRUF ÖNERİ PAKETİ
Çanakkale Belediyesi, giderek azalan suya dikkat çekmek ve tasarruf bilinci aşılamak için kolları sıvamıştı: “Bazı kolay tasarruf yöntemleriyle tonlarca suyun boşa harcanmasını önleyebiliriz. Evde, musluklarımızdan akan suyun ömrü tasarruf ile uzar.” Görsellerle desteklenen tasarruf kampanyasında bazı önlem ve öneriler yer almıştı:
* Bulaşıkları el yerine makinede yıkamamız, yılda 40 ton suyu tasarruf etmemizi sağlayacaktır.
* Tuvaletlerde çift kademeli rezervuarla yüzde 50 tasarruf sağlayabiliriz. Gün içinde sifonun gereksiz kullanımından kaçınarak 16 ton tasarruf yapabiliriz.
BİR DAKİKA DAHA AZ DUŞ
* Duş süremizi bir dakika kısaltarak yılda 5 ton su tasarruf edebiliriz.
* Saniyede bir damla su damlatan musluk, yılda bir ton su kaybı demektir.
* El yıkarken, diş fırçalarken, tıraş olurken muslukları kapalı tutarak yılda 12 ton tasarruf edilebilir.
* Çamaşır makinesi tam doluyken çalıştırıp, haftada bir gereksiz kullanmayı önleyerek 9 ton tasarruf edebiliriz.
KİRLİ OLMAYAN BAHÇEYE ÇİÇEĞE
* Banyo ve mutfakta kullandığımız kirli olmayan suları biriktirerek bahçe ve çiçek sulamasında kullanabiliriz. Sebze ve meyveleri akan su yerine bir kapta birikmiş suda yıkayarak da yine tonlarca suyu kurtarabiliriz.
* Bahçe ve tarla sulamalarında, damla sistemiyle tonlarca suyun israfını önleyebiliriz.
* Halı ve kilimlerimizi silerek temizlemek tonlarca su tasarrufu demektir.
* Suyun yüzde 14`ü sızıntıyla israf olmaktadır. Tesisat sızıntılarını önleyerek tonlarca suyu tasarruf edebiliriz.
KAYNAKLAR TÜKENMEZ DEĞİLDİR
Ve çok önemli toparlama: “Tasarruf bir yaşam biçimi olmalıdır. Hiçbir kaynak sınırsız ve tükenmez değildir. Kaynaklarımızı bilinçli kullanmazsak istenmeyen sonuçlarla karşı karşıya kalabiliriz. Yaşam kaynağımızın ömrü hepimizin elinde.”
YİNE AYNI SON SÖZ: Çanakkale’nin kampanyası örnek alınmalı, yaygınlaştırılmalıdır. Sıralanan önlemleri de uygulamaya çalışmalıyız. Herkese kolay gelsin!
Paylaş