Kışlık havuç hasadı başladı

Güncelleme Tarihi:

Kışlık havuç hasadı başladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2022 15:04

Türkiye'nin havuç ihtiyacının yaklaşık yüzde 40'ının karşılandığı Beypazarı’nda kışlık havucun tarladan sofraya hasat serüveni başladı. Hasat edilen havuçlar tesislerde iri, kıtır ve kırık olarak üçe ayrılıyor, depolarda muhafaza ediliyor. Üreticiler, “Geçen yıllara bakarak rekoltemiz biraz düşük” diyor.

Haberin Devamı

Türkiye'nin havuç üretiminin yaklaşık yüzde 40'ının karşılandığı 50 bin nüfuslu Beypazarı’nda havucun yanı sıra pek çok sebze ve meyve üretiliyor. İlçe halkının yüzde 30'u geçimini tarımdan sağlarken, tarım yabancı uyruklu kişilere de ekmek kapısı sağlıyor. Adı havuç ile anılan Beypazarı'nda yazlık, kışlık ve güzlük havuç yetiştiriliyor. En çok rağbet gören kışlık havucun hasadı yüzlerce işçinin tarlaya inmesiyle başladı. Günün ilk ışıklarıyla tarlada çalışmaya başlayan işçiler, havuçların sökümünü yaparak torbalara koyuyor. Toplanan havuçlar, yıkama tesislerine gönderiliyor.

ÖNCE YIKAMA SONRA AYIRMA

Tesislerde önce geniş bir havuzda kaba temizliği yapılan havuçlar, daha sonra yıkama makinesinden geçerek, paketleme kısmına ulaşıyor. Burada havuçlar iri, kıtır ve kırık olarak üçe ayrılıyor. Ayrılan havuçlar kullanım amaçlarına göre farklı kasalara koyuluyor. Üreticiler, hasat ettikleri ürünleri ilerleyen dönemlerde talebe göre piyasaya sunmak için soğuk hava depolarında muhafaza ediyor. Tüm bu işlemlerin gerçekleştiği Beypazarı havucu, vatandaşların sofralarına yılın 12 ayı ulaştırılmaya çalışılıyor. 

Haberin Devamı

Kışlık havuç hasadı başladı

REKOLTE BU YIL DÜŞÜK

İlçedeki üreticilerden Mehmet Ertürk, “Pandemide çok sıkıntı yaşadık. Lokantalar, restoranlar kapandığında iri havuçta çok sıkıntı yaşadık. Fiyatlarımızda yarı yarıya düşüş yaşandı denilebilir” dedi. Üretim süreçlerine de değinen Ertürk şu bilgileri verdi: “Havuçlarımızı şubatın sonunda ekmeye başlarız. Yazlık, kışlık ve güzlük depo havuçlarımız var. Şu anda kışlık havuç hasatlarımızı yapmaya başladık. Geçen yıllara bakarak rekoltemiz biraz düşük, ileri yıllarda iyi olacağını umut ediyoruz. Günlük 70-80 işçi ile başlıyoruz, sezonu 80-100 işçi ile bitiriyoruz. Fabrikaya girdikten sonra orada yıkanıyor, orada kalite olarak ayırıyoruz havucu. İriyi restoranlar alıyor, genelde çıtır havucu ise günübirlik gelen turistler alıyor. Havucun faydaları saymakla bitmiyor. 12 ay Beypazarı'nda havuç hasadımız devam ediyor.” Üretim firmasının yıkama sorumlusu Ertürk Uysal da “Günlük 15 ila 20 ton arasında havuç işliyoruz. 2.5 ton havuç 45 dakikada yıkanıyor makinede, 45 dakikada tezgaha dökülür” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!