Paylaş
Başkan Topaloğlu bize dağların eşsiz kokularından ardıç ağacı ve portakal çiçeği kolonyasını ikram ederken, geçen şubatta DSP’den CHP’ye geçiş öyküsünü (Daha önce CHP’den 2 dönem Göynük Beldesi Belediye Başkanı’ydı) anlattı, öğretmen kökenlilerin belediye başkanlıklarında daha başarılı olduklarını anlattı ve kendisini örnek olarak gösterdi.
Başkan bize Burdur’un Çavdır ilçesinin bir köyünde doğan bugün turizmci ve inşaatçı olan Şükrü Ceylan’ın yaşamöyküsünü dinlememizi salık verdi.
Zaten sayıları 7’yi bulan Sherwood otellerinin kuruluşunun 30. yılını kutlamak için kalabalık bir işinsanı ve turizmci ile medya mensuplarını, Şevval Sam konserine davet etmişlerdi. (Sam, hep Karadeniz türküleri kadar diğer bölgelerden özellikle de Balkan türkülerinden de programına almalı.)
Burdur’lu Şükrü Ceylan’ın bugünlere gelen başarı öyküsünü özetlersek:
Sanat okulunda elektrik teknisyenliği okumuş. Okurken, Vakıflar Öğrenci Yurdu’nda kalmış. Askere gittiğinde, TRT’nin verici istasyonu kurma işi için açılan tekniker sınavında Türkiye birincisi olmuş. Tayini Diyarbakır’a çıkmış. Ancak babası karşı çıkmış ve “Bak biz 6 kardeşiz. Bize geçim lazım, bak 5 bin lira nohut param var, al bununla bir iş kur” diye onu ikna etmiş. Kendine elektrikçi dükkânı açmış; Burdur’da köylere elektrik götürme işinden epey para kazanmaya başlamış. Şükrü Bey, “Babam bir kıyak daha yaptı bana, Antalya’daki arsasını verdi ve kendine ev yap, kardeşlerinin hakkını da ver” dedi.
Bununla Lara’da 21 odalı Prens Prize Oteli’ni yapmış. Sonra yap-satcılığa başlamış, Antalya’da tam 4 bin konut inşa etmiş.
“Onun için turizmcilikten daha çok inşaat işini severim” diyor. Yarattığı bu kaynakla da turizmcilik yapmaya karar vermiş. İki oğlu ve kızını anadolu lisesinde okutmuş, üç yıl öncesine kadar 7 otellik zincir olmuşlar. Aydın Doğan’ın ilk turizm yatırımı olan 140 dönüm üzerinde Göynük’teki Milkan’ı satın almış Ceylanlar... Turizmde kriz yaşanmasaymış, elindeki arsa stoku ile bir bu kapasite kadar otel yatırımı yapacaklarmış ancak şimdi biraz frene basmışlar!
Aile şirketinin başında büyük oğlu Kanada’da ekonomi okuyan Hasan Ali Ceylan var. Kardeşi Aydın Ceylan da bölgenin en büyük su firması Ceysu’yu yönetiyor. Kız kardeşleri Emel Köşk (Ceylan) de hukuk okumuş.
TÜRKİYE VE 70 ÜLKEDEN YÜZ BİNLERCE TURİST
HİZMET İhracatçıları Birliği (HİB) tarafından belirlenen kriterlere göre ilk üçe giren Sherwood Resorts ve Hotels, İngiltere, Almanya, İsviçre, Hollanda gibi Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın 70 ülkesinden ve yurtiçinden yüz binlerce misafire ev sahipliği yapıyor. Otel içerisinde kişi başına düşen metrekare alanı ile sektör ortalamasının üzerinde olduklarına değinen Ceylan, “Müşterilerimize daha ferah mekânlar ve daha çok yeşil alan sunuyoruz” diyor.
ÜRETİM VE HİZMETTE BAŞKA BİR MODEL
7 otelde 6.499 yatak kapasitesi ve 3 bine yakın çalışan var. Yatırımları sadece otelle kalmıyor; grup, 2019’dan beri 15 milyon Euro’luk yatırım yaparak kendi kalite standartlarını oluşturan ve güvence altına alan bir sistem oluşturulmuş. Tüm tesisler için unlu mamül ve pastacılık ürünlerin tamamını Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan tesislerde üretiyor, doğal dondurması da çok beğeniliyormuş. Yine AOSB’de grubun tüm et ihtiyacını karşılayacak Entegre Et Tesisleri de bu yıl mayıs ayında faaliyete geçmiş. Entegre tesisler kapsamında, kendi otellerine hizmet veren tekstil yıkama fabrikası, toptancı halinde yaş meyve-sebze işletmesi, sayısı 1000’i aşan büyük ve küçükbaş hayvan çiftliği, kendi enerjisini üretmek adına Güneş Enerji Tesisleri’ni (GES) kurmuş.
GÜNDE 18 SAAT ÇALIŞAN BİR AİLE
BURDUR’da 36 bin m2 bir alan üzerine AVM yaptığını bildiren baba Şükrü Ceylan, “Ben ve çocuklarım günde 18 saat çalışırız, ben gece kalkar bir de kitap okurum. Kitap okumak erdemdir” diyor. Esas amaçlarının Türk turizminin gelişmesi olduğunu söylüyor.
Otel çalışanları ile tanıştım. Otellerinde ilginç bölge insanları gördüm. Adana’dan tutun Diyarbakır ve Batman’a kadar, turizm eğitimi almış, gençler vardı. Anne-babalar gönülleri rahat şekilde onları göndermişler. Pazarlama uzmanı iki genç dikkatimizi çekti. Rabia Küçüksu Almanya’dan, diğeri Maria Plucci Gagavuzya’dan gelmişti. Patronlarının konuşmalarını dikkatle dinleyip not alıyorlardı.
RANT DENDİ Mİ CHP
İZMİR Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Taner Kazanoğlu İstanbul’daki tecrübesini İzmir’e taşıdı. İBB tarafından imar planları değiştirilerek ticaret konut alanına alınan kupon arazi ile ilgili parti farkı gözetmeksizin kent rantına karşı dava açtı, davayı kazandı ve imar planı iptal oldu. Kent kazandı ancak Kazanoğlu kendi partisinin üyeleri başta olmak üzere eleştirildi. Kendisi ise açıklamasında “Benim görevim oy aldığım kenti korumak, görevimi yaptım” dedi.
BİLİYOR MUSUNUZ?
Attila İlhan 97 yaşında
TÜRK edebiyatının ‘kaptan’ lakaplı ustası Attilâ İlhan’ın doğumunun 97. yıldönümünde, yarın, Attilâ İlhan Vakfı ve Şişli Belediyesi işbirliğiyle düzenlenecek olan ‘Attilâ İlhan Edebiyat Buluşmaları’nda anılacağını...
İZMİR’in Selçuk ilçesindeki Ayasuluk Tepesi kazılarında Tunç Çağı’ndan kalma seramiklerin yanı sıra yaklaşık 5 santimetre yükseklik ve genişliğinde, başı ve ayakları bulunamayan bir Miken heykelciği bulunduğunu...
İTALYAN ressam Lorenzo Mariotti’nin 33 yağlıboya eserinden oluşan ‘Deniz ve Ötesi’ isimli kişisel sergisinin Rahmi M. Koç Müzesi’nde açıldığını...
Paylaş