Paylaş
Çocukların en çok zorlandıkları konulardan ilki ‘uyku düzeni.’ Çocukların okulda başarılı olması ve bağışıklığın güçlü olması için mutlaka akşam en geç 21.00’de uykuya gitmiş olmaları gerekli. Büyüme hormonu akşam 21.00 sonrası salgılanıyor ve vücudumuz kendini resmen tamir etmeye başlıyor. Geç saatte uyuyan çocuklarda derslerde konsantrasyon sorunları yaşanabilir. O nedenle erken saatte uyku mutlaka olmalı diyoruz. Diğer önemli konu ise ‘sabah kahvaltısı.’ Kahvaltı yapmayan çocuklarda, derste motivasyon düşüklüğü, uyuklama hali, yorgunluk, açlığa bağlı karın ağrısı görülebilir. O nedenle çocukların derslerde başarıyı arttırmak için sabah mutlaka güzel proteinli bir kahvaltı yapması gerekir. Sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı, çocukların büyüme ve gelişmelerinde etkili olduğu kadar, okuldaki başarıları için de çok önemli bir yere sahiptir. Sağlıklı ve yeterli beslenmeyen öğrencilerde, dikkat dağınıklığı, öğrenmede güçlük, davranış bozuklukları, karın ağrısı, baş ağrısı, mide bulantısı, uyku hali gibi sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır. Bu saydığım sağlık sorunlarına bağlı olarak da okulda devamsızlık artar ve okul başarısı zincirleme olarak azalır.
OKULDA BAŞARIYI ARTTIRABİLMEK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?
-Çocuğunuz haftada 3 gün balık yemiyorsa, her gün balık yağı almalı ki kişisel performansı, matematik zekâsı ve okuma-yazma becerisi artsın.
-Demir, çinko, A ve D vitamini alımları yeterli değilse takviye alımı için doktorunuza danışınız.
-Kalsiyumun en iyi emildiği saatler gece saatleridir. Kalsiyum, güçlü kemikler için şarttır. Gece yatmadan 2 saat önce 1 bardak süt içerek kalsiyum alımını arttırabilirsiniz.
-Gece yatmadan önce ağız sağlığı için çocukların mutlaka dişlerini fırçaladıklarından emin olmanız gerekli.
-Okulda verilen öğle yemeğinde kızartmalı ve karbonhidratlı gıdalar yan yana geldiyse, bilin ki çocuğunuz öğleden sonra derste uyuklayacak. Çünkü aşırı insülin salgısı nedeni ile göz kapakları ağırlaşır, uyuklama hali başlar. Özellikle de akşam eve geldiklerinde yemek yeme atakları ortaya çıkar. Bunu kontrol altına almanın en iyi yolu, proteinden oluşan ve yanına bol posalı bir salatanın eklendiği tabak hazırlamak.
-Öğleden sonra yapılacak ara öğün ile çocukların kan şekeri dengesi sağlanabilir. Ara öğünde 1 kutu süt + meyve veya 1 kutu süt + 1 avuç çiğ kuruyemiş tercih edilebilir.
-Okulda ve evde beyaz ekmek yerine tam tahıl ekmeği tercih ederek, çocuklarınızın daha enerjik olmalarını sağlayabilirsiniz.
-Çocuğunuzun her gün yaşına göre uygun miktarda suyu tükettiğinden emin olmak gerekir. Çocuklar yeterli su içmediklerinde konsantrasyon sorunu ve baş ağrısı yaşayabilirler.
-Sulukların mikro organizmaları barındırmaması için her gün yıkanması gerekir.
-Ebeveynler, çocukların her gün süt grubunda yer alan süt-yoğurt, et grubunda yer alan et-tavuk-yumurta-peynir-kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ile tahıl grubunda yer alan ekmek-bulgur-makarna-pirinç gibi besinleri her öğünde yeterli miktarda tükettiğinden emin olmalılar.
-Düzenli olarak yapılan egzersiz, fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişmelerine katkı sağlar. Özellikle de takım oyunları oynayan çocuklar iletişimde ve derslerde daha başarılı olmaktadırlar.
-Sağlıklı yaşam için çocuklara beslenme kadar önemli olan el yıkama ve tuvalet alışkanlığının da kazandırılması gerekiyor. El yıkama alışkanlığı, birçok enfeksiyonun vücudumuza ve evimize girmesini de önler.
Paylaş