Bugün eski eser kaçakçılığı, Hollywood’daki malikanelere, Avrupa’daki yeni zenginlere hizmet ediyor. Kaçakçıları takip eden birtakım küçük burjuvalar da geçtikleri yerde rastladıkları taşları, camları yağmalayıp götürmekte geri kalmıyor. Akdeniz havzasının en zengin eski eser ülkesi biziz. Bu konuda bilincimiz var fakat yetersiz. Türk halkı, eski eserlerine ve vatanın zenginliğine kendisi sahip çıkmalı. Ona yabancı gözle bakmamalı. Bazılarımız eski Yunanı, Bizans’ı dışlayabilir, bazıları da Osmanlı devrini dışlar. Böylece Küçük Asya’nın muhteşem mirası yağmacıların eline düşer.
#AydınBütün yaz devam eden seyahat rehberimizin son bölümüne geldik. Bu kez istikamet Kuzey Ege. Serin suyundan mı, tarihinden mi, Kaz Dağları’ndan mı yoksa zeytininden mi bahsetsem size, bilemiyorum. Bu coğrafya beni hep çok heyecanlandırıyor. O sebeple adım adım, tadını çıkararak gezelim.
#Saffet Emre Tonguçİş Sanat Antik Sahne’nin tarihin dokusu altında izleyicilerle buluşturduğu ‘Ben Anadolu’ oyunu, bu kez 22 Temmuz’da Muğla Yatağan’daki Stratonikeia Antik Kenti’nde. Antikçağlardan günümüze Anadolu’nun farklı dönemlerine tanıklık eden 16 güçlü kadının öyküsü, oyuncu Ayça Bingöl’ün yorumuyla perdeye taşınıyor.
#Ben AnadoluBu hafta takvim yapraklarını normalden biraz daha gerilere saracağız; milattan önce üç binli yıllara, insanlık tarihinin en meşhur yazarlarından, yüzyılların ‘bestseller’ı (çok satan yazarı) Homeros’un, İlyada Destanı’nda anlattığı Troya’ya gideceğiz. Güzel Helen’le Paris’in aşkı uğruna çıkan kanlı savaşın, tahta atın içinde dönen entrikaların izini süreceğiz. Rehberimiz ise kendi hikâyesi de burayla özdeşleşmiş Troya Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Rüstem Aslan…
#TroyaÜlkemizdeki önemli tarihi eserlerin bulunduğu müzelerden birisi de Troya Müzesidir. Açıldığı günden beri pek çok ziyaretçi ağırlayan Troya Müzesi pek çok kişi tarafından da merak edilmektedir. Peki Troya Müzesi nerede? Troya Müzesi tarihçesi, eserleri, giriş ücreti ve ziyaret saatlerini sizlere detaylıca açıkladık.
#Troya MüzesiÇanakkale'de çok sayıda su kaynağını içerisinde barındırdığı için mitolojide 'Bin pınarlı İda' olarak geçen Kaz Dağları'ndan beslenen, 96,5 milyon metreküp su kapasitesine sahip Bayramiç Barajı'nda, kuraklık nedeniyle 10 milyon metreküp su kaldı. Barajın su seviyesinin düşmesiyle Skepsis Antik Kenti'ne ait yaklaşık 1500 yıllık hamam ve kilise kalıntıları tekrar gün yüzüne çıktı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Koçyiğit, "Sular çekilince yaklaşık 30 yıl sonra bu yapıların tekrar açığa çıkması bizim için heyecan verici" dedi.
#ÇanakkaleDeprem güçlendirme çalışmaları yapılan, modern müzecilik standartlarına uygun şekilde etiketinden ışığına yenilenen sergi salonlarıyla İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin klasik binası, geçen hafta açıldı. Düzenlenen salonlarda 2 bini sikke olmak üzere 5 bin yeni eser sergilenmeye başladı. Komşusu Yerebatan Sarnıcı da restore edilip sisli ışıklar ve heykellerle daha da büyüleyici bir yer oldu. Tarihi Yarımada’nın bu iki mücevherini yeniden gittik, gördük, yazdık...
#HürriyetKitabıydı, filmiydi, efsanesiydi derken hepimizin az çok bildiği bir yer Troya. MÖ 3000 yılına kadar uzanan geçmişiyle en ünlü arkeolojik alanlardan biri olan kent dünya tarihine yön vermiş. O dillere destan hazinesi çalınsa da ödüllü müzesini ve yakınındaki Roma kentlerini de görmelisiniz.
#HürriyetBu hafta otomobilimize atlayıp Trakya’nın ayçiçeği tarlalarının eşlik ettiği bir yoldan, Marmara’nın Ege’ye açılan kapısına, Çanakkale’ye çevirelim rotamızı. Hem bereketli toprakları hem de stratejik önemiyle hep ilgi odağı olmuş, destanlarıyla adını dünya tarihine yazdırmış bir yer Çanakkale. “Bastığın yerleri toprak diyerek geçme, tanı!” sözlerinin adeta can bulduğu bu coğrafya, ziyaretçileri için çok daha fazlasını vaat ediyor; tertemiz bir hava, içinizi serinleten esintili rotalar, sıcacık bir güneş ve pırıl pırıl bir deniz.
#YazarAvrupa Müze Forumu, 44 yıldır her sene Avrupa’daki müzeleri farklı kategorilerde değerlendirip ödüller veriyor. Geçen sene pandemi sebebiyle tören düzenlenemediği için bu sene hem 2020 hem de 2021 ödüllerini açıkladılar. Altı kategoride toplam 88 müzenin aday olduğu ödül töreninde üç ilimizden üç müzemiz ödüle layık görüldü; Çanakkale’deki Troya Müzesi, Eskişehir Odunpazarı Modern Müze ve Bayburt Beşpınar Köyü Kenan Yavuz Etnografya Müzesi… Kurucu, yönetici ve tüm çalışanlarıyla büyük bir teşekkürü hak eden müzelerimizi tam kapanma bittiğinde ziyaret etmenizi öneririm.
#YazarTroya’nın 3 bin yıldır dilden dile dolaşan, içinde aşkı, cesareti, tutkuyu, intikamı, zaferi ve trajediyi destansı ölçüde barındıran bir hikâyesi var. Ama gerçekle mit kolayca ayırt edilemiyor. Hatta sadece antik kenti gezerek anlaşılabilecek bir hikâye de değil bu. Troya’yı anlamanın yolu biraz da çevresindeki topraklarda bugün ne yaşandığına bakmaktan geçiyor. “Bugün halen yaşayan bir Troya var” diyen kazı başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan’ın rehberliğinde Arkeoköy’e dönüşen Tevfikiye ve Etnoköy’e dönüşen Çıplak Köyü’nü gezdik, son Troyalıların izlerini sürdük.
#Etnoköy ÇıplakÜlkemizde sonbaharın tadı bir başka oluyor. Geçen haftaki yazımda size doğa içinden rotalar önermiş, bağbozumu yapmaya davet etmiştim. Bu hafta da birlikte bu topraklardan geçen medeniyetleri hatırlayalım. Yüzyıllar öteden hikâyeler, sonbaharın ılık rüzgârlarıyla fısıldasınlar kulağımıza...
#Seyahat1998 Yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan, Çanakkale’de bulunan Troya (Truva) Antik Kenti, Homeros’un M.Ö. 7. yüzyıla ait ünlü İIyada ve Odysseia destanlarında bahsedilen Dünyaca ünlü antik kent, görenleri kendine hayran bırakıyor.
#Truva Antik KentiTarihi eser hırsızı Heinrich Schliemann’ın 24 Mart 1881’de Berlin Kraliyet Müze Müdürü Richard Schöne’e yazdığı mektup ortaya çıktı. Troya’dan binlerce eseri kaçıran Schliemann, 2’nci Abdulhamid’e Yılanlı Sütun’un önemsiz olduğunun anlatılmasıyla eserin Almanya’ya götürülebileceğini yazmış.
#Heinrich SchliemannTroya Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, British Museum’da açılan ‘Troya: Mit ve Gerçeklik’ sergisi kapsamında düzenlenen ‘Mitolojinin ve Arkeolojinin Kenti: Troya’ isimli konferansta konuştu. Aslan, “Troya’dan kaçırılan, 19’uncu yüzyıldan itibaren dünyanın 44 farklı müze ve koleksiyonuna dağılan eserlerin sergilenmesi gereken yer Troya Müzesi’dir” dedi.
#GazetehaberleriAlman amatör arkeolog Heinrich Schliemann tarafından 1870’li yıllarda Çanakkale Troya antik kentinden kaçırılan ve daha sonra Almanya’ya bağışlanan eserler, anavatanından koparıldıktan yaklaşık 150 yıl sonra ilk defa İngiltere’nin başkenti Londra’da yer alan British Museum’da sergilenmeye başladı.
#GazetehaberleriÇanakkale'nin merkez ilçesine bağlı olan Çıplak köyünde Troya antik kentini yağmalayan Schliemann’ın 10 sene boyunca kaldığı ev müze yapılmak isteniyor. Temmuz ayında başlayan restorasyon çalışmaları önümüzdeki nisan ayında tamamlanması bekleniyor. Troya Müzesi yolu üzerinde bulunan Çıplak köyünün muhtarı Ufuk Göçoğlu, Alman arkeoloğun kaldığı tarihi evin müzeye dönüştürülmesinin ardından çok sayıda yerli ve yabancı tarih meraklısının köyü ziyaret edeceğine inandıklarını ileri sürdü.
#Çanakkale