Kutlama mı var, buluşma mı, bayram mı, maç mı, konser mi? Sebebi çoktu sevdiğimiz mekânlarla buluşmanın. Pandemi sebebiyle ayrı kalışımızın birinci yılına girerken, müdavimleri ‘o’ mekânlara aşk mektupları yazdı... Ne de olsa onlar sadece birer mekân değil, yaşanmışlıklarımızın değişmeyen adresleri...
#GazetehaberleriPorto’ya bu kadar yakın olup da nasıl bu zamana kadar bu şehri ziyaret etmedim, anlamış değilim. Aslında hep aklımda olan ama nedense bir türlü fırsat bulup gidemediğim şehirlerden biri… Hayal ettiğimin daha da ötesinde. Bir hayli romantik, sıcak, misafirperver ve huzurlu… İşte size Porto gezi rehberi…
#PortoPorto’ya bu kadar yakın olup da nasıl bu zamana kadar bu şehri ziyaret etmedim, anlamış değilim. Aslında hep aklımda olan ama nedense bir türlü fırsat bulup gidemediğim şehirlerden biri… Hayal ettiğimin daha da ötesinde. Bir hayli romantik, sıcak, misafirperver ve huzurlu… İşte size Porto gezi rehberi…
#Porto GezisiAhmet Tosun Erzincan’da doğdu, İstanbul’da büyüdü. İstanbul’da çocuk yaşta çalışmaya başladı. Sokaklardan hurda demir topladı, deniz kenarında, parklarda ve kahvelerde çekirdek sattı. 1974 yılında Berlin’e babasının yanına geldi. Türklerin az yaşadığı Steglitz’e yerleşti. Alman arkadaşlarının sayesinde Alman kültürünü tanıdı. Babasıyla annesinin çalıştığı Coca Cola’da işe girdi. Bir süre çalıştıktan sonra ticarete atıldı. 1993 yılında içecek firması kurdu. Müşterilerin şarapla ilgili sorularının içinden çıkamayınca eğitim almaya karar verdi. Alman Şarap ve Sommelier Okulu’nda 2006 yılında eğitime başladı ve başarıyla da bitirdi. Artık o bir ‘sommelier’di (Sommelier: Müşteriye seçtiği yemeğe göre şarap öneren, şarapların alımı ve muhafazasından sorumlu uzman.)Sonraki yıllarda Fransa ve ABD’de de şarap üzerine eğitimine devam etti. Şimdi Almanya, Fransa, İtalya, İsviçre ve Türkiye’de lüks restoranların şarap menülerini hazırlıyor, ünlülere şarap tanıtıyor.
#AlmanyaModa’nın butik lokantalarından ‘Hola! Panini & Tapas’, uyarlaması zor İspanyol tapas mutfağının hakkını fazlasıyla veriyor, İstanbul’da son zamanlarda açılan en kayda değer mekanlardan biri olarak parlıyor. Mutlaka rezervasyon yapın gitmeden.( *Hola: İspanyolcada ‘merhaba’ demek)
#Vedat MilorCahit Güvensoy, ‘Evde Şarap’ adlı 1300 kişilik internet grubuna üye bir şarap meraklısı. Evlerinde şarap yapıp, kendileri içiyor, eşlerine, dostlarına hediye ediyorlar. Kendi aralarında düzenledikleri toplantılarda yaptıkları şarapları değerlendiriyor, daha iyisinin nasıl yapılacağını tartışıyorlar
Çetin Kırışgil, İstinyepark’taki Balıkev restoranında ‘yeni balık yemekleri’yle ünlendi. Önce ‘somon döner’ yapan, sonra ‘fishkender’i de geliştiren Kırışgil, 54 kişinin çalıştığı restoranda 5 milyon lira ciro yakaladı. Kırışgil, Çanakkale’de ‘somonton’ fabrikası kuruyor.
Mustafa Sarıgül’ün özel kalem müdürlüğünü yaparken işletmeciliğe soyunan, Sortie’deki Fishmekan’ın ardından İstinye Park’ta BalıkEv’i hizmete açan Çetin Kırışgil, restoranlarında ikram edilen balıkları bizzat seçiyor: “Arkadaşlarım Sortie’de eğlenirken, ben onları bırakıp balık haline gidiyorum.”
İstanbul’un en eski semtlerinden Samatya hummalı bir çalışma içinde. Tarihi semte eski kimliğini geri kazandırmak için, yapılar boyanıyor, meyhaneler ve sdiğer mekanlar elden geçiyor, kültür turları, söyleşiler düzenleniyor. Semtin sakinleri ve esnaf kendilerini Kumkapı’dan üstün görüyor: “Biz bu işi eski Rumlardan öğrendik!”