Güncelleme Tarihi:
1. Singani – Bolivya: 5 bin 250 feet yüksekte yetişen misket üzümleriyle üretilen Singani.
2. Soju – Kore : Yetişkin bir Korelinin, votkadan biraz tatlı olan bu içkiden bir yılda ortalama 90 şişe tükettiği söyleniyor.
3. Cachaca – Brezilya: Cachaca’nın “kalp açıcı”, “kutsal su”, “kaplan nefesi” gibi 2 binden fazla takma ismi bulunuyor.
4. Viski – İskoçya: İskoçya viskisi diğer ülkelerde üretilenlerden farklı olarak meşeden yapılma varillerde en az üç yıl bekletilir.
5. Bourbon – ABD: 1964 yılında “Amerika’nın ulusal içkisi” olarak ilan edilen “Amerikan viskisi” mısırdan üretiliyor.
6. Pisco – Peru: Saf damıtılmış üzümden elde edilen Pisco kolay içimi sayesinde farkında olmadan sarhoş olmanızı sağlar.
7. Caesar – Kanada: Alberta eyaletinde yaşayan Walter Chell tarafından ilk kez 1969 yılında denenen bu içki, votka, acı sos, kereviz sapı ve misket limonu karışımından oluşuyor.
8. Maotai veya Moutai - Çin: Pahalı ve güçlü bir içki olan Maotai hafif ve yumuşak bir soya sosu kokusu bırakması sebebiyle "sos kokulu" içkiler arasında sayılıyor.
9. Tekila - Meksika: Güçlü bir içki olarak bilinen tekila, 'mavi agave' denilen bitkinin distile edilmesiyle yapılıyor.
10. Mojito - Küba: Rom, şeker, yeşil limon, soda ve naneyle yapılan bir kokteyl olan mojito, bugün dünyada rom bazlı içkilerin en bilineni.
11. Guinness - İrlanda: Sert bir bira olan Guinness'in kalp sağlığına yararlı olduğu söyleniyor. Buna göre araştırmacılar Guinness'in içinde bazı meyve ve sebzelerdekine benzer antioksidan bileşikler tespit etti. Bu bileşikler anadamarların duvarlarındaki zararlı kolesterol birikiminin yavaşlamasını sağlıyor.
12. Beçerovka - Çek Cumhuriyeti: Bir yudum Beçerovka içenin "Tadı Noel gibi" dediği söylenir. Bu hissin sebebi hiç kuşkusuz Beçerovka'nın anason, tarçın ve bilimum bitki karışımından yapılıyor olması.
13. Nsafufuo - Gana: Palmiye ağaçlarının saplarından yapılan bir çeşit şarap olan Nsafufuo, "kallu" veya "toddy" diye de anılır. Filipinler'deki "tuba" içkisine benzeyen Nsafufuo, nasıl hazırlandığına bağlı olarak tatlı veya ekşi olarak servis edilebilir.
14. Nihonshu - Japonya: Nihonshu, genellikle "sake" olarak biliniyor oysa "sake" Japonya'da her türlü alkollü içeceğe verilen isimdir. Kimi zaman "pirinç şarabı" olarak da anılan Nihonshu ise fermente edilmiş pirinçten yapılarak sıcak veya soğuk servis edilir. Nihonshu için "Dünyanın en eski ruhu" denilir.
15. Mama Juana - Dominik Cumhuriyeti: Rom, kırmızı şarap, bal, ağaç kabuğu ve bazı otların karışımından oluşan Mama Juana'nın grip, sindirim ve dolaşım sistemi üzerindeki olumlu etkilerinin yanı sıra kan temizleyici, böbrek ve karaciğer toniği olduğu söylenir.
16. Schnapps - Avusturya: Schnapps kelimesi, Almanca 'yutmak' kelimesinden gelir. Aslında Schnapps Avusturya'da her türlü alkollü içki için kullanılır ama özellikle meyve aromalı içki olarak bilinir.
17. Brennivin - İzlanda: Cinin İzlanda versiyonudur. "Kara ölüm" olarak da bilinen Brennivin, içinde yoğun bir kimyon tadı barındırıyor.
18. Waragi - Uganda: Karışımlarda hissedilmeyen bir içki olarak bilinir. 2010'da yüksek metanol seviyesi nedeniyle 80 kişinin yaşamını yitirdiği Waragi çoğunlukla yasadışı olarak üretiliyor.
19. Jinmen Gaoliang - Tayvan: Sorgum bitkisinin fermente edilmesiyle üretilen Jinmen Gaoliang yumuşak, tatlı ve beyaz renkli bir likör.
20. Slivovitz - Sırbistan: Sırbistan'ın milli içkisi olarak bilinen Slivovitz, erikten yapılır. Hatta Sırbistan'da Slivovitz'e atfen "Bu ülkede ev yapmak için en iyi yer, erik ağaçlarının yetiştiği yerlerin yakınıdır" denilir.
21. Rakı - Türkiye: Sek veya bir miktar su ile içilen, üzümün iki defa distile edilmesiyle üretilen rakı, temel maddesi anason olması sebebiyle Fransızların Pastis'ine veya Yunanların Uzo'suna benzetilir.
22. Sangria- İspanya: Koyu kırmızı rengi sebebiyle ismini İspanyolca kan anlamına gelen 'sangre'den alan Sangria, genellikle dilimlenmiş elma, portakal, limon ve kırmızı meyvelerin şarapla karıştırılmasıyla yapılır. Meyveler şarabı daha tatlı yaparken bir yandan da kendine has aromalarını verir. Kimi zaman Sangria'yı daha tatlı yapmak için portakal suyu, şeker, bal veya brendi de eklenir.
23. Kumis - Moğolistan: Kumis, sütün damıtılmasıyla elde edilen bir fermente içki. Aslında kısrak sütünden yapılan Kumis, sınırlı üretim nedeniyle günümüzde genelde inek sütünden yapılıyor.
24. Pitorro - Porto Riko: Şeker kamışından yapılmış bir çeşit rom olan Pitorro, yasadışı olarak üretiliyor. Çok sert bir içki olan Pitorro'nun üretimi yasadışı olduğu için ancak el altından alınabiliyor.
25. Chibuku - Zimbabve: Su, sorgum bitkisi ve maya karşımından oluşan ve ev yapımı bir içki olan Chibuku, güçlü bir likor olarak bilinir.
26. Chapalo - Nijer: Ev yapımı bir bira olan Chapalo, büyük siyah kazanlarda demlendikten sonra su kabağı içinde servis edilir.
27. Arak - Ürdün: Adını, Arapça'da 'ter' anlamına gelen araq kelimesinden alan Arak, Akdeniz'de yetiştirilen üzümlerden elde edilen bir içkidir. Rakıya veya Yunanların Uzo'suna benzerliğiyle bilinir.
28. Grappa - İtalya: Brendi posasının üzüm kokusuyla harmanlanmasından oluşan Grappa, çok sert bir içki olması sebebiyle küçük veya ince bardaklarda servis edilir. İyi bir Grappa'yı anlama yollarından biri, bir miktar Grappa'yı elinizin üstüne sürtmektir. Eper aroması güzelse, o iyi bir Grappa demektir.
29. Uzo - Yunanistan: Tadı rakıya benzeyen Uzo, temiz ve ipeksi kıvamının yanı sıra derinlerde meyan kökü tadı barındırır.
30. Arak - Bali: Ürdün'ün meşhur içkisi Arak'tan farklı olarak Bali'nin Arak'ı saf hindistan cevizi sapından veya hindistan cevizi sütüyle siyah pirincin karışımından yapılır. ucuz bir içki olan Arak, plastik torbalarda satılır. Meanol zehirlenmesi yüzünden insanların ölmesi üzerine Arak bir tartışma konusu haline geldi ancak üretimi hala yasal.
31. Sombai - Kamboçya: Pirinç şarabı olarak bilinen Sombai'nin tıbbi nedenlerle kullanılanı acı bir tada sahip. Ancak iyice distile edilmiş Sombai çok tatlı bile olabilir. Meyve ve baharatla demlendirilen Sombai, bir çubuk tarçınla şişelenir. Her bir şişe elde süslenir ve boyanır.
32. Sang som Rum - Tayland: Şeker kamışının distile edilmesiyle üretilen bir rom olan Sang Som Rum için "İnsanı kafa üstü düşürür" denir.
33. Cin - İngiltere: Ardıç meyvelerinin damıtılmasından elde edilen cin, birçok kokteylle uyumlu olması sebebiyle dünya çapında sevilerek tüketilen bir içkidir.
34. Fernet - Arjantin: "Kara meyan köklü listerin gibi" kokusuyla bilinen Fernet, aromatik ve acı bir tada sahiptir. Aperatif bir içki olarak bilinen Fernet, bazen kahve veya kolayla da birlikte içilir.
35. Kilimanjaro Lager - Tanzanya: Altın renkli ve keskin bir yerel içki olan Kilimanjaro Lager'in şişelerinde, adını aldığı Klimanjaro Dağı'nın resimleri yer alır.
36. Rakshi - Nepal: Kodo darısı veya pirinçten yapılan açık renkli ve güçlü bir içki olan Rakshi'nin tadı genellikle Japon sakelerine benzetilir.
37. Rom - Jamaika: İmbiklerin içinde üretilen romların rengi, açıktan koyuya kadar değişir. Genellikle başka bir şeyle karıştırılarak içilir.
38. Sinpagur Sapanı - Singapur: Cin sapanı da denilen bu içeceğin yaratıcısı aslında Singapur'daki Raffles Oteli. Cin, kiraz ve brendi, portakal likörü, benedictine, nar şurubu, ananas, limon suyu ve angostura acısından oluşan içecek, kendine has tropikal tadıyla bilinir.
39. Votka - Rusya: Fermente tahıl veya patatesten yapılan votka, sek içilebildiği gibi kokteyllerde de kullanılır. Rusya'da tüketilen toplam alkolün yüzde 70'ini votka oluşturur.
40. Koskenkorva Viina - Finlandiya: 200 adımlık damıtma işleminden geçirilerek üretilen bu içki, biraz şeker ve sodayla seyreltilerek içilir. Kossu olarak da bilinen Koskenkorva Viina, Finlandiya'nın votkası gibidir.
41. Porto şarabı - Portekiz: Tatlı bir kırmızı şarap olan Porto şarabı, Portekiz'in kuzeyindeki Duoro Vadisi üzümlerinden yapılır.
42. Canelazo - Ekvator: Şeker, suda haşlanmış tarçın ve şeker kamışından elde edilen alkolün karıştırılmasından oluşan Canelazo, sıcak içilen bir içki.
43. Tej - Etiyopya: Bal şarabı veya bal likörünün toz haline getirilmiş yaprak veya gesho dallarıyla tatlandırılmış hafif ve tatlı bir içkidir.
44. Jenever - Belçika: Ardıç aromalı güçlü bir likör olan Jenever'in yeni ve eski olmak üzere iki çeşidi bulunur. Yeni Jenever ardıç ve malt şarabının hafif aromasıyla votkaya benzer, eski Jenever ise daha yumuşak ve aromatik bir tada sahiptir.
45. Guaro - Kosta Rika: Şeker kamışından yapılmış, şeffaf ve şekerli bir tada sahip likör olan Guaro, düşük alkol seviyesi sebebiyle "yumuşak votka" diye bilinir.
46. Unicum - Macaristan: İçeriğinde 40 çeşit farklı bitkiyle meşe kabuklarında yaşlandırılan bir aperatif olan Unicum'un geleneksel olanı artık satılmıyor. Ancak daha şekerli tada sahip olan versiyonu "zwack" adı altında bulunabilir.
47. Pastis - Fransa: Anason aromalı bir aperatif olan Pastis, rakıya ve uzoya benzerliğiyle bilinir.
48. Horilka - Ukrayna: Genellikle buğdayın damıtılmasıyla elde edilen bu Ukrayna votkasının, farklı türleri olmakla birlikte evde yapılanları da mevcut.
49. Tuba - Filipinler: Bir çeşit palmiye şarabı olan Tuba, "kallu" veya "toddy" olarak da bilinir. Hurma ağacı, hindistan cevizi ağacı gibi palmiye türündeki ağaçlardan yapılan Tuba, viski ile rom arasında bir tada sahiptir.
50. Akevitt - Norveç: Patatesle birlikte çeşitli baharatlar ve bitkilerden yapılan Akevitt "hayat suyu" olarak da anılır. En çok kullanılan baharatlar ise anason, kakule, kimyon, dereotu ve rezenedir. Akevitt'in rengi, meşe kapların içinde ne kadar süreyle bekletildiğine göre açık kahverengiden koyu kahverengiye kadar değişebilir.
51. Riga Kara Balsam - Letonya: Bir çeşit bitki likörü olan Riga Kara Balsam, doğal malzemeler ve saf votkayla yapılır.
52. Rom Barbancourt - Haiti: Dünyanın en iyi romlarından biri olarak bilinen Rom Barbancourt, Haiti'nin en önemli ihracat ürünlerinden biri.
53. Vana Tallinn - Estonya: Jamaika romundan biraz daha şekerli bir tada sahip olan Vana Tallinn turunçgil yağı, tarçın ve vanilya ile tatlandırılmış bir çeşit romdur. Sek içilebildiği gibi kahveya karıştırıldığında Irısh coffee benzeri bir tat ortaya çıkar.
54. Akvavit - Danimarka: Yoğun kimyon tadına sahiip bu güçlü ve sek likörün en çok bilineni, Danimarka'nın kuzey kıyısındaki küçük bir kasabadan ismini alan Alborg olanıdır.
55. Seco Herrerano - Panama: Şeker kamışının üç kez damıtılmasıyla elde edilen Seco Herreranı, sek içilebildiği gibi birçok kokteylde rom veya votka yerine de kullanılır.
56. Tuica - Romanya: Erikten üretilen Tuica, sıcağa aşırı duyarlı olması nedeniyle ancak ekim ayının başından aralık ayının başına kadar üretilebilir. Daha sonra 6 veya 8 hafta kadar fermente olmaya bırakılır.
57. Mastika - Makedonya: Sakız ağacından yapılan bir likör olan Mastika, aperatif olarak içilir. Makedonya'nın yanı sıra Yunanistan'da da oldukça popülerdir.
58. Rakia - Hırvatistan : Erik, üzüm, kayısı, şeftali, dut, elma, armut, incir veya kiraz gibi birçok meyvenin damıtılmasıyla üretilebilir. Hırvatistan'da en popüler olanı üzümden yapılanıdır.
59. Aguardiente - Kolombiya: "Guaro" diye de bilinen Aguardiente anason aromalı bir içkidir. Kosta Rika'da da bulunur.