Her yıl 1 Kasım Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde hem işin etik altyapısı anlatılıyor hem de veganların karşılaştıkları güçlükler ve çözümleri konuşuluyor. Aynı zamanda sadece bitki temelli beslenmenin değil, hayvan haklarının ve sürdürülebilir yaşam tarzlarının önemi vurgulanıyor.
#Zeynep Nazlı YıldırımÇullama, çiğ dolma, uzak helva, çeşit çeşit deniz ürünleri... Bozcaada’nın kendisine özgü, Türk ve Rum kültürlerinden etkilenen, hikâyeli zengin bir mutfağı var. Son yıllarda evlerde ve restoranlarda pişen yemekler değişse de uzun süre anakaradan kopuk yaşadıkları için ada halkı mutfak kültürlerini korumayı başarmış.
#Ebru ErkeAşırı işlenmiş gıdalar günümüzde beslenmenin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Üstelik birçoğumuz yiyip içtiğimiz şeylerin bu kategoride olduğundan bile habersiziz. En kötüsü de "sağlıklı alternatifler" olarak tüketilen pek çok şey de aşırı işlenmiş gıdalar arasında yer alıyor. Peki aşırı işlenmiş gıdaları nasıl ayırt edebiliriz?
#Beslenme2023 yılı gastronomi için Michelin yıldızından sürdürülebilirlik sohbetlerine, açılan yeni mekânlardan sosyal medyada trend olan yemeklere dolu dolu bir gündemle geçti. Lezzetli Hayat ekibi olarak bu yıl hangi konularda yazıp çizdik, neler duyduk, dinledik hepsini bir araya getirerek seneyi özetleyen bir derleme hazırladık.
#GİZEM DİNÇBAŞMerakla beklediğim ‘Bihter’ filmi geliyor. Tüm filmlerini beğenerek izlediğim yönetmenlerin elinden çıkıyor: Caner Alper ve Mehmet Binay. ‘Zenne’, ‘Çekmeceler’, ‘Bergen’ gibi cesaret isteyen konuları ele alıp izleyiciyi içine alacak ustalık ve teknikte çekilmiş filmlerin referansı ile ‘Bihter’i merakla bekliyor olmamız çok doğal. Ulusal ve uluslararası ödüllerle, 26 yıllık sevgi dolu birliktelikleri ve sanatla ortaya koyduklarıyla kendilerini ‘savaş partnerleri’ olarak adlandırdıkları hayat yolculuklarında hep ilerlemeyi, kalıcı eserler bırakmayı hedeflemişler ve başarmışlar da...‘Bihter’ filmi yılın son çeyreğinde Amazon Prime Video platformunda yayınlanacak; üstelik filmin ilk röportajını bizimle yapmaları ve ilk sizlerin bunu okuyor olmanız ayrı bir güzellik.
#1Bu hafta köşenin konuğu şu an 17 yaşında olan ve 8 yaşında robotik kodlama yapmaya başlayan Selin Alara Örnek’in annesi Nedret Örnek. 9 yıl önce Türkiye’de henüz robotik kodlamanın adı anılmazken bu yola giren Selin’i ve başarılarını Nedret Hanım’la konuştum. Artık her yerde karşımıza çıkan robotik kodlama nedir? Çocukları ilgilendikleri alanlarda nasıl desteklemeliyiz?
#Robotik1930’lu yıllara kadar uçaklarda masalar kurulur, yolcular karşılıklı oturup yanındakilerle sohbet ederek yemek yermiş.Yemekler de bugünkü gibi aynı anda değil, sırasıyla gelirmiş. Şimdilerde bu işlerin nasıl olduğunu hepimiz biliyoruz. Hedefim havayolları şirketlerini eleştirmek değil, günümüz yeme-içme kültürünün zavallılaştığını göstermek. Çünkü uçaklardaki bu yeni model aslında tüm dünyayı ve çağdaş yeme-içme kültürünü ele geçirdi.Ortak sofra ve paylaşma gelenekleri giderek ortadan kalkıyor; bayram veya şükran günleri gibi özel günlerle sınırlı kalıyor.
#JaponyaYemek Yazarı ve Programcı Sahrap Soysal MasterChef'e konuk oldu. Sempatik tavırlarıyla izleyicinin beğenisini kazanan Sahrap Soysal kitapları ve hayatı merak edildi. Peki, Sahrap Soysal kimdir, aslen nereli, kaç yaşında? İşte, Yemek Yazarı ve Programcı Sahrap Soysal kitapları...
#Sahrap SoysalGeldi geliyor derken gastronomi dünyasının en saygın rehberlerinden Michelin Guide Türkiye’ye nihayet İstanbul’dan giriş yaptı. Eminim yakında şahsına münhasır şehrimizin turizmine ivme katacak, yıldızlı restoranları, şefleriyle uluslararası arenada yeme-içme severlerin radarına sokacaktır.
#Müge AkgünHürriyet Lezzetli Hayat yazarımız, iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya, sağlık haberleri hazırlarken görüşlerine sıklıkla yer verdiğimiz bir isim. “Kilo problemi yaşayan insanlar çoğu zaman kendi kilolarıyla ilgili gerçek bir değerlendirme yapamaz. Kendini ya olduğundan daha kilolu görür ya da olduğundan daha az” diyen Ayça Kaya yeni çıkan kitabı ‘40 Günde Yeni Sen’de sağlıklı beslenme bilincini davranışa dönüştürmeyi sağlayacak 40 maddelik bir liste veriyor.
#KİLO VERMEHem şeker, hem tuz hem de yağla barışık bir sebze bu... Mutfağımıza önce turşusu girdi, sonra reçeli... Zamanla dolması, kayganası, böreği, pilavı, mücveri vazgeçilmezlerimiz oldu. Çeşit çeşit yemeğini sofralarımıza taşımamız da gösteriyor ki hepimiz birer patlıcan tutkunuyuz...
#PatlıcanGünlük hayatımıza kolaylıkla entegre edeceğimiz birkaç yöntemle israfın önüne geçmek çok zor değil. Alışverişi ihtiyacımız kadar yapmak ve satın aldıklarımızın yenebilir tüm kısımlarını kullanmaya dikkat etmek atabileceğimiz ilk adımlar. Yeşilliklerin saplarından salatalar yapabilir, fazla olgunlaşmış çileklerden farklı soslar hazırlayabiliriz. Kavun, balkabağı gibi ürünlerin çekirdeklerini kavurup yemeklere katmak, pancar yapraklarını çorbaya eklemek de mümkün.
#TüketimMevsimin rengârenk çiçeklerini ocaktaki tencerenin içine katmak ya da salataya eklemek çoğumuzun gündelik mutfak alışkanlıkları arasında değil. Oysa Osmanlı’dan bu yana sofralarımızda olan bu zarif ve incelikli malzemelerin geçmişteki kullanım şekilleri bugüne de ilham olacak çeşit ve zenginlikte. Üstelik son yıllarda gastronomi dünyasının da popüler konu başlıklarından.
#Çiçekİster çiğken rendeleyip salatasını yapın, ister fırınlayıp yoğurtlu mezesini hazırlayın. Çorbası sadece mideye değil, göze de hitap ediyor. Cipsiyse en sağlıklı atıştırmalıklardan... Hele bir de körpecik yaprakları üzerinde pancar bulursanız, saplarını soğanla soteleyin ve üzerine yumurta kırın; işte size harika bir yemek!
#PancarYaşlılığımız nasıl hayal edersek öyle geçer mi? Yapılan araştırmalar yaşlılığa yönelik pozitif beklentisi olanların söz konusu dönemi sağlıklı geçirdiğini gösteriyor. Sanki 20 yaş gençmiş gibi muamele gören yaşlıların vücutlarında enflamasyon azalırken görme becerileri keskinleşiyor. Bunun nedenlerini uzmanlara sorduk, kendilerini yaşlılığa nasıl hazırladıklarını öğrendik.
#YaşlılıkHiç dağcılık deneyimi olmayan Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu, iklim krizi konusunda farkındalık yaratmak için Everest’in zirvesine tırmandı. Bu yolculuğu anlattığı ‘Tehlikeli Tırmanış’ isimli kitabı geçen ay yayımlandı. Bulgurlu “Zirve yolculuğundan bambaşka biri olarak döndüm” diyor.
#Hakan BulgurluKebabı... Yanındaki naneli, tereli, soğanlı tablacı salatası... Tırnak pidesi... Türkiye’de çeşit çeşit kebap yapılıyor ama Adana kebanının yeri başka! Bu özel yemeği, Adana kebabı dendiğinde akla gelen ilk isimlerden ‘Ustalıkla Pişer Hayat’ kitabının yazarı Bedri Usta’yla konuştuk.
#KebapRaflara yeni giren ‘Nathalie’nin Mutfak Hikâyeleri’ Beyaz Fırın’ın beşinci nesil temsilcisi Nathalie Stoyanof Suda’nın tanıdığı mutfaklardan, özellikle de anneannesinden esintiler taşıyor. Suda, özgün tarifleriyle herkesi evde misafir ağırlamaya davet ediyor...
#Nathalie Stoyanof SudaEmine Erdoğan ‘Türk Mutfağı’ kitabının nasıl çıktığını anlatırken, aile mutfağının da sırlarını paylaştı: “Ne yazık ki Türk mutfağı denince akıllara hâlâ sadece baklava ve kebap geliyor. Kitapta benim için özel değeri olan iki tarif de var. Leblebi unu helvası ve tarifini Mali First Lady’sinden aldığım zencefil şerbeti. Mikroorganizmalar açısından çok zengin nisan yağmuru ile yoğurt mayalamayı bir gelenek haline getirdim. Evimizde sabah kahvaltılarında çorba olmazsa olmazımızdır. Tayyip Bey de kahvaltıda çorbayı çok sever."
#Türk Mutfağı