Roma İmparatorluğu haberleri sayfasında Roma İmparatorluğu hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2119 Roma İmparatorluğu haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Kocaman Roma İmparatorluğu’nun içinde İtalya kadar bir zengin bölge bugünkü Türkiye’dir. Son olarak Denizli’deki Laodikeia’nın ünlü anıtsal çeşmesi ‘nymphaeum’, Prof. Dr. Celal Şimşek başkanlığındaki heyet tarafından restore edildi. Muhteşem havuzu, arşitrav-frizleri; alınlıkları ile sekiz sütunlu anıtsal bir çeşmedir. İmparator Traianus Laodikeia’daki Nymphaeumu’nda Türk arkeologlarını şükranla selamlıyor.
#LaodikeiaRoma İmparatorluğu’nun Anadolu’da kazı yapılabilen tek kalesi olan Satala Antik Kenti'nde Anadolu’da ilk kez karşılaşılan çok katmanlı ve ana kayaya oyulmuş Leyjoner mezarlığı bulundu. Mezarda 25 yıllık görev süresini dolduran Roma askerlerine verilen yaklaşık 2 bin yıllık “Diplomata” denilen bronz belgenin de parçası çıktı.
#Roma İmparatorluğuBeyazıt Meydanı'nın olduğu alanın Roma dönemindeki adı Theodosius Forumu idi. Geçmişi yüzlerce yıl eski olan bu alanın etrafı geniş sütunlu kilise ve hamamların da yer aldığı mermer yapılı sivil ve kamu binalarıyla çevriliydi. Alandaki en görkemli yerlerden biri de 'Zafer Takı'ydı.
#BeyazıtTüm tarih hakkındaki en çıplak gerçeklerden biri de kesinlikle kadınlara yapılan eziyetlerdir. Bu eziyet etme durumu hala devam etse de özellikle Ortaçağ’da adeta durum çılgınlığa dönüşmüştür. Çünkü ‘Cadı’ kavramıyla birlikte bir çok kadın haksız yere canlı canlı yakılmış ve en kötü şekilde cezalandırılmak için katledilmiştir.
#CadıTüm Roma İmparatorluğu boyunca gerek özel kazım teknikleri gerekse bünyesinde bulundurduğu maden miktarıyla en önemli altın madeni konumunda bulunan İspanyanın Las Medulas bölgesi, şuanda bile etkileyici manzarası ile ziyaretçilerine farklı bir deneyim yaşama fırsatı sunuyor.
#MadenAdana’da Roma İmparatorluğu döneminde 384 yılında İmparator Hadrian tarafından, mimar Auxentius’a inşa ettirilerek ’Justinian Köprüsü’ adı verilen, zamanla Taşköprü adını alan tarihi köprüye kimliği belirsiz kişiler tarafından yazılar yazıldı. Sprey boyayla yazılan yazıları görenler tepki gösterdi.
#KöprüTürkiye'de keşfedilmemiş tarihi güzelliklerden biri Osmaniye'de yer yüzüne çıktı. Kadirli ilçesinde Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen, hayvan motifli mozaik kalıntıları bulundu. Bu mozaikler yüzlerce yıldır Anadolu'da yaşanan medeniyet zenginliğini bir kez daha gözler önüne serdi.
#OsmaniyeAntalya’nın tarih ve doğanın iç içe geçtiği ilçelerinden Demre’de binlerce yıllık kaya mezarın önüne kaçak ev yapıldı. Kaya mezarın görünümünü engelleyen evin kaldırılması için Demre Belediyesi tarafından gönderilen tebligata rağmen karar uygulanmadı.
#Antik MezarAntalya’nın tarih ve doğanın iç içe geçtiği ilçelerinden Demre’de binlerce yıllık tarihi kaya mezarın önüne kaçak ev yapıldı. Kaya mezarın görünümünü engelleyen evin kaldırılması için Demre Belediyesi tarafından gönderilen tebligata rağmen karar uygulanmadı. Konuya ilişkin bilgi veren Demre Belediye Başkanı Fahri Duran, “Biz kendisine gereken yazıyı yazdık. 2-3 defa tebliğ etmemize rağmen arkadaşımız yapıyı kaldırmadı. Biz yoldan geçenlerin sağlı sollu lahitleri görmesini, ilçemizin tarihinin ön plana çıkmasını istiyoruz. Yazılı tebliğ ile hareket ediyoruz. Kanun ve prosedürlerin sonucunda en kısa sürede orası kaldırılacaktır" dedi.
#Antalya1966 yılında Haleb’e gitmiştik. Antakya’dan sınırı geçtik. Haleb, adeta rüya gibi bir şehirdi. Kendimi bir anda 19. ve 20. yüzyıl Osmanlı Türkiyesi’nde bulmuş gibi hissettim. Şehirde farklı etnik ve kültürel unsurlar bir arada yaşıyordu. 1967’de ise İsrail Savaşı çıktı. Bu renkli, antika dünya mahvoldu. O günkü Haleb’i, 10 yıl sonra, 1976’da tekrar ziyaret ettiğimde yine aynı güzelliğiyle gördüm. Ancak bugün aynı Haleb’i görebileceğimi sanmıyorum. Oysa Haleb, Türkiye tarihi ve Ortadoğu için her zaman çok önemli bir merkez olmuştur.
#HalebBurdur Boubon Antik Kenti kökenli Septimius Severus heykelinin vücudu ve başı yaklaşık 60 yıldır birbirinden ayrı bir şekilde ABD ve Danimarka’da bulunuyordu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yoğun çalışmaları sonucu heykelin vücudu 2023 yılının mart ayında ABD’den yurda dönmüştü. Şimdi de heykelin başının Danimarka’dan iadesi sağlandı.
#BurdurSöylenenlere göre Trump’ın ilk şaşkınlığı geçmiş durumda. “Şimdi artık çılgınlık ve saldırganlık devri geldi” diyorlar. Bu gibi endişeler şüphesiz Beyaz Saray’ın çalışanlarını ve başkanın etrafındaki, bizdeki bakan mesabesindeki sekreterleri ilgilendirir. ABD’nin geleneklerine aykırı şekilde, tam bir “canının istediğini getirip diğerlerini atma” devrinin başlayacağı açık. Trump’ın “dünyaları ben yarattım” diyeceği bu dönemde önemli devletlerle ilişkisi farklı olacaktır. Büyük devletlere karşı diş geçiremeyebilir. Ancak biz, sanırım yeterince büyük olmaktan ziyade önemli ve hacimli bir ülkeyiz. Meseleleri büyütmekten kaçınmak gerek.
#ABD SeçimleriDoğanın gücünü her bakışta hatırlatan felâket izleri... Zamanın içinde donup kalmış dokunaklı figürler... Oğlunu kucaklamış bir anne, birbirine sarılmış iki kız kardeş... Pompei'de bulunan bu kalıpların sırrı, Vezüv'ün püskürmesinden tam 1945 yıl sonra çözüldü. Meğer her şeyi yanlış biliyormuşuz...
#Italyaİtalyan mutfağı sadece zeytinyağlılar, makarnalar ve pizzalarla değil, aynı zamanda zengin sakatat yemekleriyle de ünlüdür. Milano’nun gururu olarak kabul edilen ‘busecca alla Milanese’ (trippa alla Milanese) işte bunlardan biridir. Geleneksel bir işkembe yemeği olan bu lezzet, Milano’nun soğuk kış gecelerinde iç ısıtan, besleyici ve doyurucu bir yemektir. İtalyan mutfağında sakatatlara olan ilgi hem ekonomik hem de kültürel sebeplerle gelişmiştir ve busecca da bu geleneğin bir parçasıdır.
#Danilo ZannaSümerler’den Romalılara, Sezar’dan Hürrem Sultan’a birçok medeniyeti ve tarihi kişiyi kokuyla yaşatmaya çalışan Koku Uzmanı Bihter Türkan Ergül ve ekibi bu kez de İmparator Neron’un kokusunu hazırladı. Ancak bu parfümün diğerlerinden farklı bir özelliği var. Çünkü bu koku sadece Roma’yı yakmasıyla değil koku tutkusuyla da tarihe geçen İmparator Neron’un izlerini taşıyor.
#SümerlerAtalarının yolundan gitmek yerine kendinden asırlar önce yaşamış Anadolu hükümdarlarını örnek aldı. Binlerce yıldır kimsenin giremediği bir mezar inşa etti. Komagene Kralı 1'inci Antiokhos'un Nemrut Dağı'nda inşa ettirdiği o höyük ve çevresindeki dev heykellerin anlamı neydi?
#SeyahatÇanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Kemer köyünde, 2 bin 700 yıllık geçmişe sahip Roma İmparatorluğu'nun liman kenti Parion'daki su altı çalışmaları sırasında, kente ait 2'nci antik liman bulundu. Kazı Başkanı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Keleş, "Bu liman güney limana göre yani ticaret limanına göre biraz daha küçük boyutlu ve iç kısmı kentin içinden geçen çayın biriktirdiği alüvyonlar ile dolmuş durumda. Parion, bir lejyon kolonisi. Dolayısıyla buranın bir askeri liman olma ihtimali olabilir" dedi.
#ÇanakkaleTürkiye'nin zengin tarihî mirası arasında öne çıkan antik kentlerden biri olan Termessos, Antalya'nın kuzeydoğusundaki Toros Dağları'nda, yüksek bir kartal yuvası gibi konumlanıyor. MÖ 3. yüzyılda kurulan ve Roma İmparatorluğu döneminde bile büyük ölçüde el değmemiş bu kent, Büyük İskender'in fethetmeye çalışıp başaramadığı bir yer olarak dikkat çekiyor. CNN Travel editörü Barry Neild'in son ziyaretinde hayran kaldığı bu tarihi mekân, keşfetmeye istekli ziyaretçilerini adeta bir zaman yolculuğuna çıkarıyor. İşte Termessos’un sıra dışı hikâyesi…
#SeyahatDünya üzerinde eşsiz doğal güzellikler ve insanlık tarihine ışık tutan özel mekânlar, UNESCO tarafından 'Dünya Mirası Listesi’ne alınıyor. Ülkemiz de bu prestijli listeye pek çok eser ve yapıyla katkı sağlamış durumda. Biz de bu hafta uzmanlarımıza 'Ülkemizde mutlaka ziyaret edilmesi gereken UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki yerler hangileri?' diye sorduk. 10 şehirden birbirinden büyüleyici 10 adresi önerdiler.
#Rotaİskender’in hayatı şüphesiz ki çok kısa sürmüştür. 33. yaşı içerisinde aşağı yukarı 10 senede 20’yi aşkın seferle Küçük Asya’ya geçti. Termessos (Antalya’daki) gibi dağ şehri hariç aşağı yukarı alamadığı bir yer yoktur ve İran, Orta Asya ve Kuzey Hind’e girdi. Ama mühim olan onun yeni bir askerî teknik ve strateji ustalığı ile Yunan kültürünü kısa zamanda dünyaya yaymasıdır.
#Antalya395’te İmparator Theodosius, Büyük Roma İmparatorluğu’nu çocukları arasında Batı’da Honorius ve Doğu’da Arcadius olmak üzere taksim etmişti. 455’te Vandalların şefi Genserik yağma ettikleri Roma’yı tam anlamıyla tarihe gömdü. 1204’te de ikinci bir barbar istilası IV. Haçlı Seferi’nin yağmacıları Konstantinopolis’i yağma etti.
#Romaİstanbul'un Fethi ile ilgili yazılar bugün itibariyle milyonlarca kişi tarafından araştırılıyor. 29 Mayıs İstanbul'un Fethi mesajları ve sözleri, günün öne çıkan konuları arasında yer alıyor. 29 Mayıs 1453'te kapıları açılan İstanbul, Sultan 2. Mehmed'in önderliğindeki Osmanlı birlikleri tarafından fethedildi. Tarihte birçok kez kuşatılan ancak Sultan II. Mehmed'in komutanlığında 54 günlük kuşatmanın ardından fethi gerçekleşen İstanbul'da Roma İmparatorluğu yıkıldı. Bu yıl 571. yıl dönümü olan İstanbul’un Fethi’ni sevdikleri ile kutlamak isteyenler 29 Mayıs 1453 İstanbbul'un fethi mesajları ve sözleri WhatsApp, SMS, Facebook, Tiktok üzerinden paylaşacaklar. İşte, anlamlı, farklı, kısa, uzun, değişik 29 Mayıs İstanbul'un Fethi ile ilgili sözler ve mesajlardan derlemeler...
#29 Mayıs İstanbul'un Fethi29 Mayıs'ta ne oldu sorusu bugün gündem başlıklarından biri oldu. 29 Mayıs öncesi İstanbul'un Fethi'nin tarihi ile ilgili araştırmalar hız kazandı. Kutlama hazırlıkları okullarda ve Tüm Türkiye'de 29 Mayıs mesajları ve etkinlliklerle başladı. İstanbul’un Fethi her sene 29 Mayıs tarihinde kutlanıyor. Peki, 29 Mayıs ne günü, ne bayramı? İstanbul ne zaman fethedildi? İşte, 29 Mayıs İstanbul'un Fethi tarihçesi, anlamı ve önemi
#29 MayısBugün okullar tatil mi, 29 Mayıs Çarşamba okul var mı soruları İstanbul'un Fethi ile milyonlarca öğrenci ve velinin gündemine geldi. 29 Mayıs İstanbul'un Fethi'nin 571. yıl dönümü olması dolayısıyla önem arz eden bu önemli günde törenler ve etkinlikler düzenlenecek. 29 Mayıs'ta tarihte birçok kez kuşatılan ancak Sultan II. Mehmed'in komutanlığında 54 günlük kuşatmanın ardından fethi gerçekleşen İstanbul'da Roma İmparatorluğu yıkıldı. Resmi tatil günlerinde devlet kurumları ve okullar tatil olurken 29 Mayıs'ın tatil olup olmadığı da öne çıkan konulardan oldu. Öte yandan çalışanlar da 29 Mayıs resmi tatil mi, sorusunun yanıtına odaklandı. Peki, 29 Mayıs okul var mı, ders olacak mı? 29 Mayıs Çarşamba tatil mi? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#29 Mayıs Okullar Tatil MiYarın okullar tatil mi, 29 Mayıs Çarşamba okul var mı, soruları 1453 İstanbul'un fethi yıldönümü sebebiyle milyonlarca veli ve öğrencinin gündemine geldi. İstanbul, tarihte birçok defa kuşatıldı. Ancak Sultan II. Mehmed'in komutanlığında 54 günlük kuşatmanın ardından fethi gerçekleşen İstanbul'da Roma İmparatorluğu yıkıldı. İstanbul'un fethi ile bir çağ kapandı ve yeni bir çağ başladı. Bu yıl 29 Mayıs Çarşamba günü İstanbul'un fethinin 571. yıldönümü kutlanacak. Tarihin akışını değiştiren İstanbul'un fethinin resmi tatil olup olmadığı merak konusu oldu. Peki 29 Mayıs Çarşamba okul var mı, açık mı? 29 Mayıs resmi tatil mi? İşte ayrıntılar...
#29 Mayıs Okullar Tatil MiMersin’in Silifke ilçesi açıklarındaki Dana Adası’nda 2015 yılında Tunç Çağı döneminde Kilikyalılara ait dünyanın en büyük ve en eski tersanesini keşfeden Doç. Dr. Hakan Öniz, bugüne kadar 294 çekek yeri tespit ettikleri tersanede yeni bulgulara ulaştıklarını açıkladı.
#TersaneMersin’in Silifke ilçesi açıklarındaki Dana Adası’nda 2015 yılında Tunç Çağı döneminde Kilikyalılara ait dünyanın en büyük ve en eski tersanesini keşfeden Doç. Dr. Hakan Öniz, bugüne kadar 294 çekek yeri tespit ettikleri tersanede yeni bulgulara ulaştıklarını açıkladı.
#MersinKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yüzde 2'si kazılan ve 2023'te 270 bin kişinin ziyaret ettiği Aspendos Antik Kenti'nin 4 yıl içinde yüzde 30'unda kazı, restorasyon ve onarım çalışmalarını tamamlamayı planladıklarını söyledi. Ersoy, çalışmalar için ilk etapta 1 milyar liralık ödenek ayırdıklarını da kaydetti.
#Bakan ErsoyKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yüzde 2'si kazılan ve 2023'te 270 bin kişinin ziyaret ettiği Aspendos Antik Kenti'nin 4 yıl içinde yüzde 30'unda kazı, restorasyon ve onarım çalışmalarını tamamlamayı planladıklarını söyledi. Ersoy, çalışmalar için ilk etapta 1 milyar liralık ödenek ayırdıklarını da kaydetti.
#Bakan Ersoy