Sadece insan portreleri değil, doğa ve kent manzaraları da var onun fotoğraflarında. Kimi zaman bir çobanın yüzündeki çizgilerle anlatıyor hikâyesini, kimi zaman bir sokak arasındaki köhne bir bakkal dükkânının vitriniyle... Her kareyi nasıl çektiğini en ince ayrıntısına kadar hatırlıyor. Fotoğraf sanatının duayen ismi İzzet Keribar’ın ‘Renklerin Yolculuğu’ sergisi İstanbul Modern’de açıldı.
#İzzet KeribarMuhlis Bey, Arap Kadri, Canavar Koyun Orhan, Press Bey, Yavlum Mithat ve Mirsat... Duayen karikatürist Latif Demirci’nin çizgi karakterleri ve yarım asırlık sanat hayatı, kapsamlı bir arşiv çalışması sonucu açılan ‘Yazan-Çizen LATİF DEMİRCİ’ sergisiyle İş Sanat Kibele Sanat Galerisi’nde.
#Uygar TaylanTürkiye’nin önde gelen karikatüristleri arasında yer alan, Hürriyet gazetesinin usta çizeri, ‘Press Bey ve Media Hanım’, ‘Muhlis Bey’, ‘Mithat ve Mirsat’, ‘Arap Kadri’ gibi unutulmaz tiplemelere hayat veren ve 5 Haziran 2022’de hayata veda eden Latif Demirci, İş Sanat Kibele Sanat Galerisi tarafından hazırlanan sergiyle anılıyor.
#Latif DemirciKendisini çağdaş Türk resmine adamış Hasan Rastgeldi, ülkemizin belki de en çok üreten uluslararası ressamlarından. Anadolu’ya dair duygularını eserlerinde öyle bir yansıtıyor, canlı renklere öyle bir dokunuyor, bu topraklara dair her bir ögeyi tuvallerine öyle bir taşıyor ki hayran kalmamak mümkün değil. Anadolu insanını işleyen, kadim kültürüne ait değerleri ele alan Urfalı Hasan Rastgeldi, geldiği toprakları fırçasıyla işleyip kendi penceresinden dünyaya açılan sanatçılarımızdan. Kuzeni olan ve 2020 yılında yitirdiğimiz Türk medyasının usta kalemi Bekir Coşkun ile sanat ve siyaseti birleştiren ‘Yazının Rengi’ adlı sergi oldukça ses getirmişti. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetlerde hiç durmayan, ruhunun beslendiği yerleri, Anadolu’yu işleyen kıymetli sanatçımız Hasan Rastgeldi’ye sizler için sordum. İlgili sanat severler 3 Mayıs’a kadar Amerikan Kültür Merkezi’nde sergilenecek olan Retrospekfif Resim sergisini mutlaka ziyaret edin, keyifli okumalar.
#Sponsorlu İçerikKendisini çağdaş Türk resmine adamış Hasan Rastgeldi, ülkemizin belki de en çok üreten uluslararası ressamlarından. Anadolu’ya dair duygularını eserlerinde öyle bir yansıtıyor, canlı renklere öyle bir dokunuyor, bu topraklara dair her bir ögeyi tuvallerine öyle bir taşıyor ki hayran kalmamak mümkün değil. Anadolu insanını işleyen, kadim kültürüne ait değerleri ele alan Urfalı Hasan Rastgeldi, geldiği toprakları fırçasıyla işleyip kendi penceresinden dünyaya açılan sanatçılarımızdan. Kuzeni olan ve 2020 yılında yitirdiğimiz Türk medyasının usta kalemi Bekir Coşkun ile sanat ve siyaseti birleştiren ‘Yazının Rengi’ adlı sergi oldukça ses getirmişti. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetlerde hiç durmayan, ruhunun beslendiği yerleri, Anadolu’yu işleyen kıymetli sanatçımız Hasan Rastgeldi’ye sizler için sordum. İlgili sanat severler 3 Mayıs’a kadar Amerikan Kültür Merkezi’nde sergilenecek olan Retrospekfif Resim sergisini mutlaka ziyaret edin, keyifli okumalar.
#1Palmiyeler, Salon İKSV’de iki aşamalı konser verecek: ‘Matine’ ve ‘Suare’. 17.00’de gerçekleşecek ilk bölüme 18 yaş altı dinleyiciler katılacak. Bu hafta ayrıca Ajda Pekkan, Congresium Ankara’da; Edis, Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda hayranlarıyla buluşacak. Yeni yıl heyecanını şimdiden yaşamak isteyenler içinse ‘Zencefilli Yılbaşı Evi’ atölyesi önerimiz var.
#EğlenceElgiz Çağdaş Sanat Müzesi, 2010- 2022 seneleri arasında müzeye yönetim ve danışma kurulu üyesi olarak; yaşamı boyunca da Türkiye’de çağdaş sanata galerici, sanatçı, sanat yazarı, sanat danışmanı ve küratör olarak büyük katkılarda bulunan Haşim Nur Gürel için vefatının birinci yılında anma sergisi düzenliyor. Küratörlüğünü Billur Tansel’in üstlendiği ‘Sığ Sularda Derin Hayaller’ başlıklı sergide, Gürel’in farklı yönlerini ortaya koyan belgelere ve hayatı boyunca üretmiş olduğu eserlerinden bir seçkiye yer veriliyor.
#Haşim Nur GürelGeçen yıl hayata veda eden usta sanatçı Balkan Naci İslimyeli’nin anısına düzenlenen ‘Ben’ başlıklı retrospektif sergi Bodrum Belediyesi Şevket Sabancı Kültür Merkezi’nde açıldı. Küratörlüğünü Prof. Dr. Kıymet Giray’ın üstlendiği sergi, sanatçının 1972-2022 tarihleri arasında ürettiği eserleri arasından kendisine ayırdığı koleksiyonundan bir seçkiyi izleyiciyle buluşturuyor. 21 Eylül’e kadar sürecek serginin küratörü Giray ile sergiye adını veren ‘Ben’ kavramını, eser seçimini ve Balkan Naci İslimyeli’nin sanat yaşamı hakkında konuştuk: “Konsept belirleken düşündüm de Balkan Naci’yi bir sanatçı olarak tek bir sözcükle tanımlamam gerekseydi bu sözcük kesinlikle ‘Ben’ olurdu. Öyle de oldu.”
#Balkan Naci İslimyeliAntalya Kültür Sanat’ın üç katına yayılan ‘Yaşamı ve Yapıtlarıyla Habip Aydoğdu’ başlıklı retrospektif sergi, resimler, üç boyutlu yapıtlar, fotoğraflar, defterler, karekodla izlenebilen resimli günlükler ve belgelerle ünlü ressamın yarım asrı aşan sanatsal üretim, gelişim sürecini ilk yıllarından itibaren gözler önüne seriyor.
#Habip AydoğduGaleri Nev İstanbul, doğumunun 100’üncü yılında usta sanatçı Nejad Devrim’in yapıtlarından oluşturulan ‘Nejad Devrim 100 Yaşında’ sergisine ev sahipliği yapıyor. Küratörlüğünü Haldun Dostoğlu’nun üstlendiği sergide, sanatçının 60’lı yıllara ait soyut resimleri ve 1943 tarihli Bodrum peyzajından oluşturulan bir seçki yer alıyor.
#Nejad DevrimZahit Büyükişliyen’in 60 yıllık sanat yaşamının özeti niteliğindeki retrospektif sergisi ‘Yeldeğirmenlerine Karşı’, usta ressamın yolunun düştüğü şehirleri, seyre daldığı günbatımlarını, Amanos Dağları’nı, insanın doğayla ilişkisini, şifalı kantaron çiçeklerini izleyiciyle buluşturuyor. Büyükişliyen, “Benim için sanat, her zaman çevre, insan ve toplumla birlikte bir sarmaldır” diyor.
#Zahit BüyükişliyenFigüratif resmin temsilcilerinden Nevhiz Tanyeli’nin yarım asrı aşan sanat hayatından izler taşıyan sergisi 'Varlığımın Garip Şarkısı', Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi içerisinde yer alan İş Sanat Ankara Sanat Galerisi’nde açıldı.
#Varlığımın Garip Şarkısı1968’den bu yana çamura bambaşka hikâyeler, biçimler kazandıran seramik sanatının usta ismi Beril Anılanmert, yarım asrı aşan üretimlerinden bir seçkiyi ‘Seyir Defteri’ başlığıyla İş Sanat Kibele Galerisi’nde izleyiciyle buluşturuyor. Anılanmert, “Ne yaşadıysak öyle ya da böyle işlerimizi yansıtıyor. Sergiye bu ismi vermemin nedeni, yaşamım boyunca izlenimlerim, dertlerim, duygu, düşüncelerimi içeren kavramları yansıtmasından kaynaklanıyor” diyor.
#Beril Anılanmert“Toprakla çalışan insanlar pek konuşmazlar, vakit de bulamazlar ya o da başka” sözlerinin sahibi seramik sanatçısı Candeğer Furtun, 60 yılı aşkın süredir Şişli Hanımefendi Sokak’taki atölyesinde üretiyor. Atölyesindeki işlerden seçilerek düzenlenen retrospektif sergi, Selen Ansen’in küratörlüğünde Arter’de izleyiciyle buluşuyor.
#Candeğer FurtunPera Müzesi, babası Atatürk’ün sınıf arkadaşı, annesi İzmirli bir Rum olan Beyrutlu ressam, şair, yazar Etel Adnan’ın ‘İmkânsız Eve Dönüş’ başlıklı retrospektif sergisine ev sahipliği yapıyor. Serginin eşküratörü Serhan Ada, “Etel’in tüm eseri bir şiirdir. Bildiğimiz şiir biçiminde, manzum olmayanlar da dahil. Zaten tüm görsel eseri de renklerle yazılmış bir şiir değil mi?” diyor.
#Etel AdnanKrişna Sanat’ta (Kennedy Caddesi) “Karakuşun Çığlığı” adını verdiği sergisi 25 Mart’a kadar sürecek olan Murat Oğuz, resme olan ilgisinin nasıl başladığını anlatırken söze, “Annemden dinlediğim masaldaki, ‘Padişah’ın, kızıyla görüştüğü için zindana attığı oğlan, aşkını, duygusunu, efkarını anlatabilmek için duvarlara resim çizmeye başlamış’ cümlesi aklımdan hiç çıkmadı” diye giriyor. Sanatçı, hikâyeden kopmamak için hiç ara vermeden devam ediyor:
#UĞUR ERGANİş Sanat Kibele Sanat Galerisi’nde devam eden retrospektif sergi ‘Döngüsel İzler’, Tomur Atagök’ün sanat yaşamından önemli işleri izleyiciyle buluşturmakla kalmıyor, doğa ve kadın hakları savunucusu sanatçının mücadelesine de ışık tutuyor.
#Tomur AtagökSemiha Berksoy kimdi sorusu bugün internet kullanıcılarının cevabını en çok merak ettiği soruların arasındaki yerini aldı. Google tarafından Semiha Berksoy'un 109. yaş gününde özel bir tasarım ile doodle çalışması yapıldı. Peki Semiha Berksoy'un tarihin önemli isimleri arasında yer almasına sebep olan özellikleri nelerdir? İşte Semiha Berksoy hakkında merak edilen tüm bilgiler.
#Semiha BerksoyYapı Kredi Kültür Sanat’taki ‘Turhan Selçuk Retrospektifi’, efsane çizerin sanat yaşamını yansıtan görkemli ve başarılı bir sergi. Güncele, günlük olaylara dayalı karikatürler yapsa da Turhan Selçuk’un oldukça kalıcı eserler verdiğini görüyorsunuz. Kardeşi İlhan Selçuk’un dediği gibi ‘Zaman artık Turhan’a çalışıyor’.
#Yapı Kredi Kültür Sanat60 yıllık üretim ve öğretim hayatının ardından yaşam öyküsünü yazmak için masa başına oturduğunda şunları kaleme almış Yılmaz Zenger: “Yaşam hikâyemi yazmak için masa başındayım, başım iki elimin arasında, kafam karışık, ben ne yaptım diyorum, bende de pişmanlıklar dolu dizgin.” Zenger’in pişmanlıklarından biri de 'gerçekten de karışık ve kocaman' arşivini gelecek kuşaklara bırakmak üzere düzenlememiş olmaması. Studio-X İstanbul’da ve SALT Galata’da 15 Şubat’a kadar devam edecek, Zenger’in de Ağustos 2018’deki vefatına kadar hazırlık aşamalarında bizzat yer aldığı arşiv sergileri, Yılmaz Zenger’in farklı alanlardaki üretiminin bir bölümünü sanat ve tasarım izleyicileriyle buluşturuyor. Studio-X İstanbul’daki sergi üzerine konuştuğumuz küratör Pelin Derviş, Yılmaz Zenger’in bıraktığı kıymetli mirasa sahip çıkılması için, “Zenger Ailesi’nin yalnız bırakılmaması ve onlara destek verilmesi gerektiğine inanıyorum” diyor.
#Yılmaz Zenger