Güncelleme Tarihi:
Resimleriyle yaşamın çok boyutluluğunu anlatan, figüratif resmin sıradışı isimlerinden Nevhiz Tanyeli’nin yarım asrı aşan sanat hayatına dair izler taşıyan ‘Varlığımın Garip Şarkısı’ başlıklı sergisi, Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi içerisinde yer alan İş Sanat Ankara Sanat Galerisi’nde açıldı. Retrospektif sergi daha önce, koronavirüs pandemisinin getirdiği kısıtlamalar çerçevesinde müze ve galerilerin ziyarete kapanması sonucu ertelenmişti.
Yaşamı farklı açılardan ele alarak kendine özgü kurguladığı görsel diliyle bireyin ve toplumun içinden geçtiği evreleri tuvalleri aracılığıyla yansıtan sanatçı, yapıtlarında insanı dünyanın güncel sorunlarıyla buluşturan özgür bir yaklaşım sergiliyor. 1965 yılında mezun olduğu Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü’nde Neşet Günal, Cemal Tollu ve Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun öğrencisi olan, 30 yaşında Paris’teki ünlü École Nationale Supérieure’de eğitim almaya giderek dönemin usta ressamlarının çalışmalarını gözlemleme fırsatı bulan, özellikle de Goya üzerine araştırmalar yapan Nevhiz Tanyeli, “Sanat trajik, komik, umarsız, bir o kadar da umut verici, güzel ve çirkin olan yaşamdan doğuyor. Resim yaparak yaşamın çelişkilerine, çok boyutluluğuna, dinginliğine akıl erdirmeye çalışıyorum” diyor.
Akademisyen kimliğiyle de tanınan, Marmara, Mimar Sinan ve Mersin Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Tanyeli, 2014 yılında TÜYAP ARTİST - İstanbul Sanat Fuarı’nın Sanatçı Onur Ödülü’ne değer görülmüştü.
Nevhiz Tanyeli’nin ‘Varlığımın Garip Şarkısı’ başlıklı sergisi 4 Aralık 2022’ye kadar İş Sanat Ankara Sanat Galerisi’nde.