Geçen hafta Minorka Adası’nda geçirdiğim harika 4 günden bahsettim. Xuroy adlı otelde yediğimiz taze balıkları da anlattım. Bunun dışında dört lokantaya daha gittik. İki tanesi olağanüstü, biri çok iyi, biri ortanın biraz üstüydü. Aşağıda özetliyorum...
#Vedat MilorBu yıl hem işim hem de yedi yıl önce yola koyulduğumuz İncili Gastronomi Rehberi Projesi nedeniyle neredeyse ülkemizin dört bir yanını dolaştım. Her kentten, kasabadan, köyden ayrı duygularla döndüm. Ama içlerinde hiç aklımdan çıkmayanı son Gaziantep seyahatim oldu.
#Müge AkgünSon yıllarda popüler olan yemek yarışmalarında sunumlarına farklılık katmak isteyenlerin ilk başvurduğu yöntem ‘renkli yağlar’ oluyor. Bu yağları evde yapmak, kendi sofralarımıza albeni katmak zor değil. Hem aromaları hem renkleriyle sofranızı şenlendirecek öneriler hazırladım.
#YağMuhtemelen yaşanan en sıcak yaz mevsimi olarak tarihe geçecek haziran ve temmuz aylarında çoğunluğu arabayla batıdan doğuya kuzeyden güneye seyahat ederken içimi ferahlatan en önemli şey ülkemizin muhteşem doğasının yanı sıra, ziyaret ettiğim kentlerdeki karşılaştığım yaptıklarıyla gurur duyduğum insanlardı. Onlar olmasa her geçen gün betonlaşmaya kurban verdiğimiz kentler, tatil beldeleri ve restoran sektöründeki baş edilemez boyutlara yükselen fiyat artışlarının yarattığı ruh haliyle bu yazı bambaşka bir yazı olurdu. Her biri için iyi ki var diyelim...
#Müge AkgünYeniköy Balıkçısı’nın şefi öğrenmeye ve kendini geliştirmeye açık. Düzgün malzeme bulmak için çabalıyor. Nicelikten çok niteliğe önem verdiği belli. Tarator yapmayı nasıl öğrendiğini soruyorum. Rum bir komşusundan öğrendiğini söylüyor ve hikâyesini anlatıyor. Ne güzel. Eskinin mezeleri unutuldu, artık birçok balıkçı toptan alıyor.
#Vedat MilorGaziantep'te açılan Rayiha Baharat Müzesi'nde 150 çeşit baharat sergileniyor. Ziyaretçilerine çeşitli baharatları görme, dokunma ve koklama olanağı sunan müzede sırada ise dünyanın acı oluşuyla iki numarada yer alan Karolayn biberi var.
#GaziantepGaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin 5’incisini düzenlediği GastroANTEP Festivali, bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Kültür Yolu Festivalleri kapsamına girdi. Geçen hafta düzenlenen festivalin ilk üç günü oradaydım ve uluslararası bir ‘gastrocity’ olma yolundaki Gaziantep’te bu kez bambaşka deneyimler yaşadım.
#Gülay Barbaros ALTAN“GÜVENLİK, huzur ve istikrara en büyük tehdit terör örgütleridir. Terör örgütlerine ve arkalarındaki güçlere ülkemizde ve bölgemizde göz açtırmayacağız, alan da bırakmayacağız, nefes de aldırmayacağız. Bazı NATO ülkelerinin Suriye ve Irak’ta PKK ile olan işbirliğine son vermeleri gerektiği çağrısını yeniliyoruz.”
#Suriye10 yaşından beri çalışıyor, 34 senedir bilfiil mutfakta... Antep mutfağı dendi mi akla gelen ilk isimlerden şef Doğa Çitçi, bu kez Gaziantep’teki Rayiha Baharat Müzesi’nde açılan restoranın koordinatör şefi olarak karşımızda. Baharatı ön plana çıkaran yemeklerin sunulduğu mekânı Doğa Şef’le konuştuk.
#Doğa ÇitçiEdebiyatımızda kendine has bir alan açan Tuncer Erdem’in öykü kitabı ‘Kötü Tabiat, İyi Doğa’da, metinlerin arasında dolaşan şiir ruhu her kelimede hissediliyor. Tüm öykülerin arayışını bütün ruhuyla yansıtan çizgiler de sayfaların arasında okurları karşılıyor.
#Kötü Tabiat İyi DoğaGaziantep Gastronomi Festivali’nden sonra geçen hafta sonu Antalya’daki benzer festivali de izledik. Her iki belediyenin açıklamalarına göre, uluslararası çaptaki etkinliklerin ilkini 2.5 milyon, Antalya’dakini de 800 bin lezzet tutkunu izledi. Her ikisi de birer rekor sayılıyor. 70 ülkeden yaklaşık binlerce lezzet tutkunlarının yanında 300 ünlü ve Michelin yıldızlı şefleri de tanıdık, çalışmalarını gördük.
#Gaziantep Gastronomi FestivaliSöğüt’teki Manzara lokantasının çok güçlü bir mutfağı var. Özellikle deniz ürünleri söz konusu olduğunda ülkemde ilk sıraya yerleştireceğim restoran burası. Sabah toplanmış denizkestanesi, böcekli yarma buğday keşkek ve akya balığından yaka pilaki en beğendiğim yemeklerinden...
#GastronomiDeha, zeki ya da dahi anlamlarına gelen bir isimdir. İnsan zekasının ulaşabileceği en yüksek düzey için Deha kelimesi kullanılır. İsimlerin karakter üzerinde etkili olduğu bilindiğinden isim seçerken anlamlarını da kontrol etmekte fayda vardır. Deha isminin ne demek olduğu, özellikleri ve analizi ile ilgili detayları sizler için derledik.
#DehaTin kelimesi Eski Türkçede ruh ve cevher demektir. Bu sözcük Arapçada ise İncir anlamında kullanılır. Allah'ın incir üzerine yemin ettiği Tin Suresi, toplam 8 ayetten oluşur. Tin ile biten ve ülkemizde yaygın olarak kullanılan isimlerden bazıları şunlardır: 1- Saadettin 2- Selahattin 3- Bahattin 4- Metin 5- Aytekin 6- Gültekin. Tin ile başlayan 3, 4, 5, 6, 7 ve 8 Harfli kelimeleri tüm detayları ile derledik.
#EğitimResim ve fotoğraf gibi görsel sanatlarda çıplak figürler nü olarak adlandırılır. Heykel sanatında da terim anlamında kullanılan bu kelime Latince kökenlidir. Nü ile başlayan tek şehir ise Almanya'da yer alan Nürnberg'tir. Nü ile başlayan 3, 4, 5, 6, 7 ve 8 harfli kelimeleri sizin için derledik.
#EğitimAlmanya’nın Köln kentindeki Avrupa Türk İslam Birliği’ne (ATİB) ait Ahmet Yesevi Camii’nde Hazreti Muhammed’in Sakal-ı Şerifi Cuma namazı sonrası cemaate gösterildi. Kırk bohçaya sarılı Sakal-ı Şerif tekbir ve salavatlar eşliğinde açıldı. Camiye gelen vatandaşlar Sakal-ı Şerif’i görünce duygu dolu anlar yaşadı. Cami imam hatibi İdris Taşova Hürriyet gazetesine açıklamalarda bulundu:
#AlmanyaTürk mutfağında kullanılan pek çok baharat, bitki aynı zamanda şifa kaynağıdır. Bunlar arasında çok bilineneler olduğu gibi bu şifalı yönleri hiç bilinmeyenler de mevcuttur. Damla sakızı yaygın bir biçimde kullanılsa da damla sakızı macununun özellikleri merak konusu olmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız damla sakızı macunu nedir, ne işe yarar, faydaları nelerdir, damla sakızı nasıl kullanılır ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#EğitimDilimize Arapçadan geçmiş olan nefha kelimesi, nefh fiilinden türetilmiştir. Nefh sözcüğü, rüzgar için kullanıldığında esmek, çiçekler için kullanıldığında kokmak anlamına gelir. Nefha kelimesinin ilk anlamı ise güzel kokudur. Bu sözcük, sadece yaz mevsiminde esen ılık rüzgar manasında da kullanılır. Nefha ne demek, ne anlama gelir? Nefha kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir örnek kelimeler ve cümlelerle birlikte detaylı olarak derledik.
1986’da doktora çalışması için Fransa’da olduğum dokuz ay boyunca yediğim her yemekte beynimde varlığından o ana dek haberdar olmadığım ampuller yandı. Gastronominin damak kadar başka duyulara da hitap edip beynimizdeki gri hücreleri harekete geçirme potansiyelinin olduğunu anladım.
#Yazar