Eugenio Borgna, ‘Şu Bizim Kırılganlığımız’ isimli kitabında, baştan sona insani kırılganlığı mesele edinir. Bir yandan kırılganlık kelimesinin anlambilimsel kırılış ve yüklenimlerine vurgu yaparken onu ‘hayatın bir parçası, yapıtaşlarından, ontolojik köklerinden biri’ olarak görür.
#Şu Bizim KırılganlığımızYazdığı kitaplarla dizilere ilham veren Prof. Dr. Gülseren Budayıcıoğlu’nun yeni kitabı ‘Görünmeyen Kadınlar’ yine okuyanın içini acıtan öykülerle dolu. Aynı zamanda Hürriyet yazarı olan psikiyatr bu kez başkalarının değil kendi hikâyesini anlattı, biz dinledik...
#Necla BayraktarTüm Türkiye günlerdir "sahte doktor" olarak anılan Ayşe Özkiraz'ı konuşuyor. Akıllara durgunluk veren ayrıntılar peş peşe ortaya çıkıyor. Ancak anlaşılan o ki Özkiraz ne ilk ne de tek. Çok benzer bir vaka geçtiğimiz günlerde ABD basınında manşetlere taşındı. Christopher Massimine isimli Amerikalının söylediği yalanlar en az Özkiraz'ınkiler kadar şoke edici. İşte tüm ayrıntılar...
#Patolojik YalancılıkKitapları ve eserlerinden uyarlanan diziler onu Türkiye’nin en çok konuşulan psikiyatrı yaptı. Gülseren Budayıcıoğlu’yla yeni kitabı ‘Kırmızı Pelerin’ vesilesiyle bir araya geldik: “Bu kitabı taciz ve tecavüze uğrayanlara adadım. Hep ‘Korkmayın’ yazdım, onları cesaretlendirmeye çalıştım.”
#Gülseren BudayıcıoğluTatile taşıdığınız kitapların kumlarını silkeleyip yazla vedalaştınız mı? O zaman eylülle gelen yepyeni kitap sezonuna hazırsınız demektir. Sizin için yayınevlerinin editör masalarına sokulduk ve sonbaharda bizimle buluşacak kitaplara göz attık. Karşımıza Ahmet Ümit, Orhan Pamuk, Necati Tosuner, Defne Suman, Yiğit Bener, Ayfer Tunç, Murat Gülsoy, Gülseren Budayıcıoğlu, Arnie Ernaux, Tess Gerritsen, Stephen King’in de aralarında olduğu yerli ve yabancı edebiyat eserleri ve çok sayıda heyecan verici deneme ve anı kitabı çıktı...
#Yeni Sezon Kitapları 2022Fransız yazar Jean-Christophe Grange, ‘Mermer Adam’da İkinci Dünya Savaşı’nın hemen öncesinde Berlin’de kadınları öldüren bir seri katilin izini sürerek Nazi Almanya’sındaki ‘ari ırk’ ve saf kötülüğün portresini çıkarıyor. Kurgusu, yarattığı karakterleri ve tarihi arka planıyla bir Grange başyapıtı.
#Mermer Adam‘Kum Adam’ ve ‘Hipnozcu’yla uluslararası çok satan yazarlar arasındaki Lars Kepler, tüyleri diken diken eden yeni bir gerilimle aramızda. ‘Tacizci’de mazeret iznini bitirdikten sonra sahalara dönen Dedektif Joona Linna, sadist seri katili arayışında eski dostu suçlu psikiyatrı, hipnozcu Erik Maria Bark ile yeniden bir araya geliyor.
#Lars KeplerKitapları ve bunlardan uyarlanan diziler onu Türkiye’nin en çok konuşulan psikiyatrı yaptı. Gülseren Budayıcıoğlu’na yeni kitabı ‘Hayatın Sesi’ vesilesiyle merak ettiklerimizi sorduk: “Hepimizin iç dünyası çok kararmış. Birilerinin bize ‘Dur, kendine gel. Sen sandığın kişi değilsin. Sen aslında iyisin, çok daha mutlu ve başarılı olabilirsin, uyan artık’ demesine ihtiyacımız var.”
#Gülseren BudayıcıoğluDiplomasında ‘siyaset bilimci’ yazıyor ama biz onu daha çok mutfak ve yemek kültürü üzerine yaptığı televizyon programlarından, yazılarından ve arka arkaya yayınladığı kitaplarından tanıyoruz. Prof. Dr. Artun Ünsal ile merkez üssü Çengelköy’de buluştuk; hem eski albümlerini karıştırdık hem de sosyolog gözüyle günümüzün sofralarını konuştuk.
#Prof. Dr. Artun ÜnsalEserlerinin odağına kadını alan, toplumcu bir bakışla yazan Erendiz Atasü, edebiyattaki 40’ıncı senesinde Adalet Ağaoğlu’nun 42 sene önce yayımlanan kült eseri ‘Bir Düğün Gecesi’ne gönderme yapıyor. Atasü’nün ‘Bir Başka Düğün Gecesi’ adlı romanı, Menekşe adlı genç bir kadının yaşadıkları üzerinden 21’inci yüzyıl Türkiye’sini anlatıyor.
#Bir Başka Düğün GecesiÜlkemizin en ünlü gastronomi yazarı Vedat Milor hem bir ekonomist hem de bir sosyolog. Yeni yayımlanan ‘Hesap Lütfen!’ adlı kitapta da okur olarak Milor’un sosyolog yönünden epey yararlanıyoruz. Gazeteci Nurhak Kaya’nın nehir söyleşi olarak hazırladığı kitapta çok yönlü bir aydının hayata, topluma ve birey olmaya dair görüşlerini kendi yaşam tecrübeleri eşliğinde okuyoruz… Sayfaları adeta yutarken “Evet yaaa, ne kadar doğru” hissiyatıyla küçük aydınlanmalar yaşıyoruz… Hürriyet Ekler’in yazarı Milor’la kitap kadar samimi bir söyleşi yaptık.
#GazetehaberleriMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, AA Editör Masası'nın sorularını yanıtladı. Bakan Selçuk, ''Okulları açmadık çünkü bizim koşullarımız, ülkemizin yapısı, sosyal hayatımız, düğünlerimiz, cenazelerimiz, bütün bunların sosyo antropolojik fotoğrafına bakmak zorundayız'' dedi. Bakan Selçuk, uzaktan eğitimle ilgili de ''Daha önce canlı ders yapabilme kapasitemiz 100 bin civarındaydı. Şu anda 3 milyonu geçtik'' ifadelerini kullandı. Dijital karne olabileceğini söyleyen Bakan Selçuk, ''Yüz yüze karne vererek hareketliliği artırmak gibi bir niyetimiz yok. Dijital karne söz konusu. Liseler için birinci dönemle ilgili notlandırma süreci bittikten sonra karne olabilir'' diye konuştu.
#Milli Eğitim BakanıPsikiyatr Dr. Bahar Tezcan’ın yeni kitabı ‘Terapi Odasında İyileşen İlişkiler’ çıktı. Bağlanma sorunlarından aldatmaya çeşitli ilişki problemlerini kitabında öyküler aracılığıyla anlatan Tezcan: “İletişim, temel eğitimimizde yer alması gereken bir konu. Her insanda, her ilişkide sorunlar olur. Asıl mesele bunlar hakkında konuşamamak.”
#GazetehaberleriBir ressam, romancı ve şairi, alışılmadık, eserine, hayatına bağlı kalarak mitleştirmeden anlamak ve düşünmek isteyenlere değerli bir kaynak Roger Garaudy. ‘Kıyısız Bir Gerçeklik’, kıyısız gerçeklikleri yoklayan, ‘çiçekte gizlerin açması’ gibi yalın bir kitap...
#Kıyısız Bir GerçeklikVaroluş dertleri-anlam arayışı, aşk, ilişki, ölüm-yas, evlilik, kaygı, kendinle sahici bağlar kurmak... ‘Gel Hayattan Konuşalım’da usta gazeteci Filiz Aygündüz, sadece sormakla kalmayıp didikledi, alanının yetkin isimlerinden psikiyatr Dr. Alper Hasanoğlu içtenlikle yanıtladı; ortaya toplu terapi seansı niteliğinde nitelikli bir rehber çıktı. Aygündüz ve Hasanoğlu’yla kitaptan konuştuk.
#Filiz Aygündüz‘Korku Sal, Cesur Desinler’, psikiyatr Yankı Yazgan’ın yeni kitabı. Türkiye’nin geçirdiği dönüşüm ve son dönemde yaşadığımız toplumsal olaylar hakkında yazdığı yazıları derleyen Yazgan’a göre günümüzde birçok aile çocuklarını nazik veya sıcak değil, sert ve çekinilen biri olarak yetiştirmeyi tercih ediyor.
#TAKSİ