Prof. Dr. Mete Tunçay’la Boğaz’da bir kahvede oturuyoruz. Şiddetli rüzgâr bazen sesimizi bastırıyor. İstifini bozmadan, sakin sakin anlatıyor Tunçay. Karl Popper’dan girip Niyazi Berkes’ten çıkarak neredeyse sınırsız bir fikir âleminde dolaştırıyor beni. Tüm öğrencilerinin hayran olduğu Tunçay’ı bu rahatlıkla dinlemek bir şans. Siyasi düşünceler tarihi ve Türkiye’de sol hareketler üzerine tartışmasız otorite Prof. Tunçay, 81 yaşında da öğretmeye, eserler vermeye devam ediyor. ‘Hocaların Hocası’yla yeni kitabı ‘Türkiye Sol Tarihine Notlar’ için bir araya geldik; memleketi, yaşamını, yadırgadığı ve yanıldığı konuları konuştuk.
#Prof. Dr. Mete TunçayTürkiye’de siyasal düşüncenin, özellikle de sol siyasetin kitabını yazan akademisyen Prof. Dr. Mete Tunçay bu sene 80 yaşında. Tunçay sol akımlarla ilgili derinlikli çalışmalarının yanı sıra tek parti dönemi ve erken Cumhuriyet konusundaki yetkinliğiyle haklı şöhrete sahip bir tarihçi. Toplumsal Tarih dergisinin Tunçay’ın 80. yaşı için hazırladığı dosyada kaleme aldığı yazıda Tanıl Bora şöyle bir hatırlatma yapıyor: “Mete Tunçay’ın ‘palto’sundan çok bahsedildi, Türkiye’nin siyasal tarihi üzerine çalışanların hep onun paltosundan çıktığı çok söylendi...” Akademideki yerleşik anlayışla kavgalı, eleştirel duruşu nedeniyle tepki görmeye alışık olan Tunçay, son 10 yılını soldan gelen ‘İslamcılara yaklaştı’ suçlamalarının gölgesinde geçirse de aldırmadı. AK Parti iktidarının toplam 30 yılı bulabileceğini iddia eden Prof. Tunçay, kimseye de lafını esirgemedi.
#Ak PartiGazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın ''fikir oluşumu'' olarak nitelendirilen 4. Abant Platformu, sonuç bildirgesinin yayınlanmasıyla sona erdi. Bildirgede “Türkiye’nin temel sorunlarından biri, devlet yönetimi ile halkın talepleri arasındaki uyuşmazlıktır” denildi.
Anayasa Mahkemesinin (AYM), "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" metnine imza atan 10 akademisyenin "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan cezalandırıldıkları gerekçesiyle yaptıkları bireysel başvuruda "hak ihlali" kararı vermesine ilişkin 1071 akademisyen karşı bildiri imzaladı.
#BildiriTürkiye’de yaşanan son tartışmaların ardından, farklı üniversitelerden 611 profesör, doçent ve yardımcı doçent bir bildiri yayınladı. Aralarında Prof. Dr. Daron Acemoğlu ve Prof. Dr. Dani Rodrik dahil dünyaca ünlü akademisyenlerin de bulunduğu grup, fikir ve ifade özgürlüğü vurgusu yaptı.
#AkademisyenlerAralarında Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Prof. Dr. Ali Nesin, Prof. Dr. Ahmet İnsel, Prof. Dr. Raşit Tükel, Prof. Dr. Taner Timur, Jülide Kural, Kadir İnanır, Tilbe Saran, İbrahim Betil, Vedat Türkali, İsmail Beşikçi, Zülfü Livaneli, Turgut Kazan, Çiğdem Aydın, Arzu Çerkezoğlu, Aziz Çelik ve Cevat Öneş'in de bulunduğu 200 yazar, aydın ve sanatçı, "Acil Çağrı!" başlıklı bir metin yayımlayarak, son gelişmeler ve seçim güvenliği ile ilgili olarak hükümeti uyardı.
#Hükümet