Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya haberleri sayfasında Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 309 Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Gökhan Çetinsaya, "Beklentimiz asistan arkadaşlarımızın en azından uzman yardımcısı düzeyinde, doktorasını bitiren arkadaşlarımızın da uzman düzeyinde ve buna ilişkin olarak doçent ve profesörlerimizin de hak ettikleri statülere, maaşlara kavuşabilmeleridir" dedi. Yükseköğretimde yeniden yapılandırmanın birkaç cephesi olduğunu belirterek, “Bir tanesi benim başında olduğum kurumu lağvetmek, ortadan kaldırmak, bütün kötü hatıraları ile birlikte tarihin derinliklerine göndermek” dedi.
#OkulYÖK bünyesinde oluşturulan Yeterlilikler, Kalite Güvencesi ve Akreditasyon Komisyonu (YÖKAK) ile üniversitelerin program ve kurum bazında yeterliği ve yetkinliği Avrupa Birliği standartları çerçevesinde periyodik olarak takip edilecek. Akademik kriterlerle incelenerek "kalite" değerlendirmesi yapılacak.
#YökAmerika’da geçtiğimiz hafta biri konferans, diğeri rapor olmak üzere yükseköğretimde teknoloji kullanımı ve gelecek konusunda iki çalışma vardı. Biri YÖK Başkanı ve Türkiye’den birçok üniversite rektörünün de katıldığı NAFSA toplantısı. Diğeri de The NMC Horizon 2014: Yüksek Öğretim Raporu.
#YökYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Türkiye'nin son 10 yılda yükseköğretime 21'inci yüzyıl hedefleri kapsamında ciddi yatırımlar yaptığını söyledi. Çetinsaya, “Hedefimiz, kazandığımız tecrübelerle birlikte uluslararasılaşma yaklaşımımızı Avrupa dışında dünyanın farklı bölgelerine, Asya'ya, Latin Amerika'ya, Afrika'ya taşımak. Tüm dünya ülkeleriyle eğitimde işbirliğine açığız ve sistem olarak bu ortaklığa hazırız” dedi.
#YökÜniversitede okurken, kazandığı ya da mezun olduğu bölümden mutlu olmayıp tekrar üniversite sınavına girenlerin oranı yüzde 30 civarında. Yani her yıl yaklaşık 700 bin öğrenci üniversiteliyken tekrar sınava giriyor. Bu sayı fazla olunca da YÖK önemli bir değişiklik yaptı. Hem üniversite önünde yığılmayı önlemek, hem de okurken sevdiği bir alanda da aynı anda eğitim almak isteyenlere bir kolaylık sağladı.
#LysYÖK Başkanı Çetinsaya, "Artık şu anda mevcut öğrenciler yani bizim alan öğretmenlikleri dediğimiz öğretmenlikler bakımından öğrenci yetiştiren branşlarda, fakültelerde öğrencilere, öğrencilikleri boyunca da formasyon eğitimini, formasyon sertifikası programını mümkün kılacağız. Öğretmenlik yapsa da yapmasa da herkesin alacağı bir formasyon sertifika programının ona çok şeyler katacağını düşünüyoruz" dedi.
#AlesYÖK yasa taslağı hazırlık çalışmaları ile birlikte vakıf ve devlet üniversiteleri, öğrenciler ve akademisyenler açısından 2013’ün nasıl geçtiğini Türkiyede Yüksek Öğrenimi 2013’de değerlendirdiğimizde belkide en doğru iki kelime türbulanslı veya “roller-coaster” gibi demek en doğru olur.
#YökYüksek Öğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, “Öğrenci bir programı kazanıyor ama mutsuz olduğunu anladığında da idealindeki asıl bölümü kazanmak için tekrar sınava giriyor. Bu 500 bin öğrenciyi yeniden sınava sokmadan ama adalet prensibinden de vazgeçmeden ‘eğer şartı uyuyorsa’ istediği bölüme geçmesine imkan tanıyacağız” dedi. Başkan Çetinsaya ayrıca, özel yetenek sınavını kazanıp herhangi bir programa yerleşemeyen engelli öğrenciler için YGS taban puanını 100’e indirdiklerini de açıkladı.
#SınavYüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, özel yetenek sınavını kazanıp herhangi bir programa yerleşemeyen engelli öğrenciler için YGS taban puanını 100’e indirdiklerini açıkladı. Çetinsaya, ikinci öğretimdeki yüksek lisans sorununun aşıldığını ve alınan karar gereği artık ikinci öğretimde de tezli tezsiz yüksek lisans yapılabileceğini söyledi.
#Engelli39 yılı geride bırakan YÖK, yeni yaşında üniversitelerde kaliteyi ve liyakatı önceleyen yenilikçi çalışmalara ‘Yeni YÖK’ mottosuyla imza atmaya hazırlanıyor. Yeni YÖK'ün akademide liyakata dayalı araştırma görevlisi ve öğretim üyesi alımlarının merkezi bir planlamayla kritik teknoloji alanlarında yapılması için başlattığı çalışmalar artarak sürecek. Projenin son aşamasında, YÖK tarafından liyakat sahibi nitelikli doktoralı gençler ile üniversiteler ülkede ilk defa uygulanacak kurgu ile bir platformda eşleştirilecek. Anadolu'daki yeni gelişen üniversiteleri nispeten daha gelişmiş üniversitelerle eşleştirerek eksiklerin hızla giderilmesinin hedeflendiği ‘YÖK Anadolu Projesi’nin ise bu ay içerisinde gerçekleşmesi planlanıyor.
#YökOsmanlı ve Türkiye tarihi alanındaki çalışmalar yapan Prof. Dr. Kemal Karpat, İstanbul’da anıldı. Anma törenini düzenleyen vakıf üniversitesi, Kemal Karpat’ın adının verileceği Göç Araştırmaları Merkezi’nin en kısa zamanda araştırmacıların hizmetine açılacağını söyledi.
#Prof. Dr. Kemal Karpat6 Kasım 1981’de Yükseköğretim Kurulu (YÖK), kurulduktan bir süre sonra personel aramaya başladı. Kızılay’da Selanik Caddesi’ndeki ilk binasında sıraya giren onlarca insanı görünce birçok üniversitede okuyup, diplomayı almadan başkasına kayıt yaptıran ve son olarak da yayıncılık yapan 29 yaşındaki Ekrem Tektaş da bir form doldurdu. Mart 1982’de öylesine doldurduğu form üzerine YÖK’ün kapısından memur olarak girdi. Bir zamanlar Adalet Partisi’nin Selanik Sokak’ta bulunan bu binasında Süleyman Demirel’in çalışma odası artık YÖK Başkanı’nın makamıydı. Tektaş, daha sonra Süleyman Demirel “parti malı değil, şahsi malımdır” diyerek oturma koltuğunu isteyip, almasına tanıklık etmişti.
#YÖK6 Kasım 1981’de Yükseköğretim Kurulu (YÖK), kurulduktan bir süre sonra personel aramaya başladı. Kızılay’da Selanik Caddesi’ndeki ilk binasında sıraya giren onlarca insanı görünce birçok üniversitede okuyup, diplomayı almadan başkasına kayıt yaptıran ve son olarak da yayıncılık yapan 29 yaşındaki Ekrem Tektaş da bir form doldurdu. Mart 1982’de öylesine doldurduğu form üzerine YÖK’ün kapısından memur olarak girdi. Bir zamanlar Adalet Partisi’nin Selanik Sokak’ta bulunan bu binasında Süleyman Demirel’in çalışma odası artık YÖK Başkanı’nın makamıydı. Tektaş, daha sonra Süleyman Demirel “parti malı değil, şahsi malımdır” diyerek oturma koltuğunu isteyip, almasına tanıklık etmişti.
#Nuran ÇakmakçıResmi Gazete’de 26 Kasım 2014’te yayımlanarak yürürlüğe giren TÜSEB kanununa göre, kadrosu devlet üniversitesinde olup vakıf üniversitelerinde görevlendirmeyle bulunan hocalar, bu şekilde 2 yıldan fazla çalışamayacak.Yasadan etkilenen öğretim üyeleri ya kadrolarının olduğu devlet üniversitelerine dönecek ya da istifa ederek vakıf üniversitelerindeki görevlerine devam edecek. Yaklaşık 10 vakıf üniversitesi rektörü, devlet ya da vakıf üniversitesi seçenekleri arasında kalmış durumda.
19 yılda Milli Eğitim Bakanlığı koltuğuna 11 kişi oturdu. Daha önce sadece 5 yıllık ilkokuldan oluşan zorunlu eğitim önce 8 yıla çıkarıldı. Ardından sistem yeniden değiştirildi ve halk arasında 4+4+4 diye bilinen 12 yıllık kademeli zorunlu eğitim sistemi getirildi. Üniversiteye giriş sistemi üç defa değişti. 1995’ten itibaren YÖK başkanlığı koltuğuna 5 kişi atandı. Bazıları iki dönem başkanlık etti. Bunlardan sadece biri, Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, süresi dolmadan görevden alınarak, Başbakanlık Başmüşaviri oldu. ÖSYM tarafında ise 2010 yılından itibaren yaşanan sınav skandalları tüm ülkenin gündemine oturdu. 2010’da KPSS ile başlayan kopya skandalı, 2011’de YGS’de şifre skandalına dönüştü.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığına vekalet etmesini uygun gördüğü YÖK üyesi ve Başkan Vekili Prof. M. A. Yekta Saraç, görevine başladı. Yekta Saraç, kamuoyunda 'Alo Fatih' olarak bilinen Habertürk'ün eski yöneticilerinden Fatih Saraç'ın kardeşi.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya geçen hafta SETA’nın bir toplantısında üniversitelere, “Senatolar kendi yetkilerini kullanmak istemiyor. Kafamızda netleştirmemiz lazım, YÖK’ü istiyor muyuz, istemiyor muyuz?” diye sordu. Ve, üniversitelerin kendi çözebileceği sorunları bile YÖK’e pasladığında şikayet ederek, “Doğası gereği üniversiteler kendi senatolarında çözebileceği sorunları sürekli YÖK’e paslıyor, bunu hep yaşıyoruz. Aslında senatolar kendi yetkilerini kullanmak istemiyor. YÖK bazı alanlarda güçlü ama bazı alanlarda da üniversite senatosu olarak birçok konuda iş yapabilme gücüne sahip” diye konuştu.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, bir yandan YÖK’ün kaldırılması gerektiği tartışılırken, bir yandan da üniversite senatolarının sorunları çözmek yerine YÖK’e gönderdiğini belirterek, “Senatolar kendi yetkilerini kullanmak istemiyor. Kafamızda netleştirmemiz lazım, YÖK’ü istiyor muyuz, istemiyor muyuz?” diye sordu.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, doktoranın tamamen parasız yapılması gerektiğini belirterek, "Doktora için özel teşvikler getirmeliyiz. Zaten bütün dünyanın kuralı da bu. Araştırma kurumlarımızın kaynaklarını tamamen yüksek lisans ve doktora eğitiminin teşvikine ayırmalıyız, kadrolu, kadrosuz ayrımlarını da göz önünde tutarak” dedi.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya’nın Türkiye genelinde 45 bin öğretim elemanı açığı olduğunu açıklamasının ardından bazı üniversitelerin kendi kadrosunda hiç profesör olmadığı ortaya çıktı. YÖK’ün istatistiklerine göre Gümüşhane Üniversitesi’nde rektör de dahil olmak üzere hiç kadrolu profesör yok. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nde 2, Hakkâri Üniversitesi’nde ise 3 kadrolu profesör var.
#YökYÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya’nın Türkiye genelinde 45 bin öğretim elemanı açığı olduğunu açıklamasının ardından bazı üniversitelerin kendi kadrosunda hiç profesör olmadığı ortaya çıktı. YÖK’ün istatistiklerine göre Gümüşhane Üniversitesi’nde rektör de dahil olmak üzere hiç kadrolu profesör yok. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nde 2, Hakkâri Üniversitesi’nde ise 3 kadrolu profesör var.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, "2050 yılına kadar her yıl 1 milyon 250 bin gencimiz 18 yaşına girecek ve bizlerden yükseköğretim talep edecek. Küresel dünyanın, modern dünyanın bireyleri olarak... Bu sayı 2050'lerden sonra da 1 milyon civarında devam edecek. Bu bizim önümüzde büyük bir mesele olarak duruyor" dedi.