Güncelleme Tarihi:
Çetinsaya, İngiltere'nin başkenti Londra'da katıldığı Dünya Eğitim Forumu (The Education World Forum) kapsamında yapılan ikili görüşmelerini anlattı.
YÖK Başkanı Çetinsaya, öğrencilerin yurtdışında staj yapabilme konusunun İngiltere ziyareti ile öne çekildiğini belirtti. Çetinsaya "Staj konusu da başka bir mekanizma çalışmamız var. İngitere'deki öğrencilerin Türkiye'de, Türk öğrencilerin de İngiltere'deki firmalarda staj yapmalarını destekleyeceğiz” diye konuştu.
Program nedeniyle foruma katılan dünyanın farklı ülkelerinden öğretim bakanları, bakan yardımcıları, eğitim sektörünün önde gelenleriyle görüştüğünü söyleyen Çetinsaya, şöyle konuştu:
"Aynı zamanda İngiltere'deyken mutlaka başka üniversite çevreleriyle, çeşitli bakanlıklarla da temaslarda bulunuyoruz. İngiltere ziyareti kapsamında dün ülkenin kuzeybatısında bulunan Manchester şehri ve çevresindeki üniversitelerin temsilcileriyle bir araya geldik. Türk ve İngiliz okulları arasındaki işbirliği imkanları görüştük. Yürüyen işbirliği programlarının, bir değerlendirmesini yapıp, bu çalışmaları daha nasıl ileriye götürebiliriz, bunları değerlendirdik."
Türkiye'ye verilen önem büyük
Erasmus öğrenci değişim programı gibi, benzer mekanizmalar üzerinde çalışmalar yürüttüklerini belirten Çetinsaya, şöyle devam etti:
"Görüştüğümüz İngiliz yetkililer, öğrencilerin hareketliliğine çok önem verdiklerini belirttiler. Buradan görebildiğim kadarıyla Türkiye'ye verilen önem gerçekten büyük. Bu nedenle Erasmus'u teşvik edeceğiz. Bunun dışında başka mekanizmalar üzerinde de çalışmalar yapıyoruz."
Türkiye’de toplantılara devam edilecek
British Council üst düzey yetkilileri ile Yetenek ve Girişim'den sorumlu İngiliz Bakan Matthew Hancock'la iki görüşme yaptığını anlatan Çetinsaya, şöyle dedi:
"Muhataplarımızla Türkiye ve İngiltere'nin yüksek öğretim, master, doktora, İngilizce dil eğitimi ve teknik ve mesleki eğitim alanlarındaki işbirliği imkanlarını görüştük. Teknik ve mesleki eğitim son dönemde gündeme sıkça gelen bir konu. Biz iki yıllık yüksek okul, 4 yıllık fakülte öğrencilerine beceri kazandıracağız ki bu etkili bir eğitim olsun. Ülkenin yarınları açısından anlamlı, kazançlı olsun. Bu konuları masaya yatırıyoruz. Faydalı ve güzel görüşmeler oluyor. Önümüzdeki aylarda da bu toplantılar devam edecek. Bu temalar doğrultusunda Türkiye'de iki toplantı organize ediyoruz.
Geçen yıl İngiltere Üniversiteler ve Bilim Bakanı David Willet başkanlığında düzenlenen toplantılarda yüksek öğretim alanındaki işbirliği imkanlarını değerlendirdik. Bu yıl, mevcut projelerimizi de gözden geçiriyoruz. Yapılan işbirliklerinin meyvelerini toplamaya başladık.”
Her yıl düzenlenen Dünya Eğitim Forumu, dünyanın farklı noktalarından gelen eğitim bakanları ve eğitim sektöründeki temsilcileri bir araya getiriyor.