Güncelleme Tarihi:
Akademik özgürlükler YÖK Başkanı Çetinsaya başkanlığında, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından düzenlenen "Geçmişten Günümüze Türkiye'de Akademik Özgürlük" başlıklı panelde tartışıldı. Çetinsaya, çalışmanın örnek teşkil ettiğini belirterek, düşünce özgürlüğünün akademisyenler için solunan hava, içilen su kadar önemli olduğunu ifade etti. Üniversitelerin uygarlık tarihine önemli katkıları bulunduğunu, buradaki sırrın düşünce özgürlüğü olduğunu aktaran Çetinsaya, "Akademik özgürlüklerde sorun yasal mevzuattan çok zihniyet ve kültür meselesi" diye konuştu.
Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Fatma Nevra Seggie de Geçmişten Günümüze Türkiye'de Akademik Özgürlük başlıklı analizi sundu. Seggie, son yıllardaki ekonomik, politik ve toplumsal kazanımlara rağmen akademik ihlaller ve ihlallere zemin teşkil eden yasaların halen varlıkları devam ettirdiğini dile getirdi.
Akademisyenler darbe kanunu gölgesinde bilim üretmeye çabalıyor
Yaşanan büyük özgürlük ihlallerin genellikle olağanüstü dönemlerde yaşandığına dikkati çeken Seggie, "Son dönemde yaşanan gelişmelere rağmen halen öğretim üyeleri ve öğrenciler darbe döneminde hazırlanmış bir kanunun gölgesinde bilim üretme çabasını vermektedir" dedi.
Seggie, Türkiye'de akademik özgürlük tartışmalarının YÖK etrafında şekillendiğini aktararak, son yıllarda bir normalleşme sürecine girildiğini ancak bir kültür ve zihniyet değişikliği de gerektirdiğini belirtti.
Seggie, analizde, akademik özgürlüklerin sağlanması için YÖK kanunun yeniden ele alınması, akademik özgürlüklerle ilgili paneller ve araştırmaların yürütülmesi, YÖK Başkanı Çetinsaya tarafından yayınlanan Akademik Özgürlük Bildirisi gibi metinlerin yayınlanması gerektiğini söyledi.
SETA Direktörü Talip Küçükcan ise analizin akademik özgürlüklere ilişkin ilk derli toplu çalışma olduğunu belirtti.
Analizde akademik özgürlüklere sadece akademisyenler açısından değil öğrenciler açısından da bakıldığını anlatan Küçükcan, akademik özgürlüklerin ülkedeki diğer özgürlüklerle iç içe olduğunu dile getirdi.
Katılımcılar da üniversitelerde sendikalaşmanın arttırılması, insan hakları, ifade özgürlüğü ve oto sansürün giderilmesi konusunda çalışmalar yapılması ile akademik kültürün yükseköğretime yerleştirilmesi konularının gerekliliğine ilişkin görüşlerini bildirdi.
Panele, TÜBA Başkanı Ahmet Cevat Acar, MEB Yurtdışı ve Yüksek Öğretim Genel Müdürlüğü Semih Aktekin, SETA Toplum ve Eğitim Direktörü Bekir Gür, SETA Direktörü Talip Küçükcan ile üniversitelerin eğitim fakültelerinden akademisyenler, sendikalarından temsilci ve diğer ilgililer katıldı.