Güncelleme Tarihi:
Maaşların düşüklüğü, kadro alma sorunu, araştırma burslarının kesilmesi akademisyenlerin yakındığı başlıca sorunlar arasında yer alıyor. Bu sorunlar zaman zaman hem kendileri, hem de meslek örgütleri tarafından dile getirilirken, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya da katıldığı toplantılarda yaptığı açıklamalarda bu konulara değinerek, akademisyenlerin özlük hakları, çalışma koşulları konusunda yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini vurguladı.
Bu arada Öğretim Elemanları Sendikası (ÖGESEN) de ‘Akademisyenlik Tanımı’ başlıklı bir anket yaptı. 1.955 akademisyenin katıldığı anketten ilginç sonuçlar çıktı. Bunlardan yüzde 37’si mobbinge uğradığını açıkladı. “Kısmen mobbinge maruz kaldım” diyenlerin oranı yüzde 28 olurken, mobbinge uğramadığını belirtenlerin oranı ise yüzde 35 olarak tespit edildi.
Gördüğü baskı sonucunda öğretim elemanlarının yüzde 84’ünün yurtdışına gitmek istediği ortaya çıktı. Kendi kurumundan ayrılmak isteyenlerin oranı yüzde 59 olurken, yüzde 41’inin de üniversitesini değiştirmek istemediği görüldü. Öğretim elemanlarının yüzde 84’ü ise Türkiye dışında bir üniversitede görev yapmak istediğini açıkladı.
Akademisyenlere çalışma şartlarının da sorulduğu ankette, “Çalışma şartlarından memnun musunuz?” sorusuna yüzde 12’si “memnunum” dedi. Yüzde 45’i de memnun olmadığını söyledi. Ankette, akademisyenlerin sorunlarının başında ekonomik nedenlerin geldiği vurgulandı. Maaşından memnun olmayanların oranı yüzde 88 iken, aldığı maaştan memnun olduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 1’de kaldı. Akademisyenliğin birçok sorunu olduğunu aktaran öğretim üyeleri çocuklarının aynı mesleği seçmesini istemediklerini açıkladı. Ankete katılanların yüzde 61’i “Çocuğumun akademisyen olmasını istemiyorum” derken, “Neden olmasın” diyenlerin oranı yüzde 39 oldu.
Mobbingle ilgili farkındalık yok
AKADEMİSYENLERİN MAAŞLARI
Öğretim Elemanları (Araş. Gör. -Öğr. Gör.-Okutman-Uzman): 2 bin 200 TL
Yardımcı Doçent: 2 bin 900 TL
Doçent: 3 bin 300 TL
Profesör: 4 bin 200 TL
En çok sağlık ve eğitim alanlarında görülüyor
Mobbinge maruz kalanlar, gördükleri zararın büyüklüğü ve etkisiyle, işlerini yapamaz duruma geliyorlar. Konu ile ilgili yapılan araştırmalar gösteriyor ki, en kısa mobbing süresi 6 ay, genelde ortalama süre 15 ay, sürecin kalıcı ağır etkilerinin ortaya çıktığı dönem ise, 29-46 aydır. Hangi işyerlerinde ve kimlerin mobbinge uğradığına bakıldığında araştırmalara göre kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, öncelikle sağlık ve eğitim sektöründe yaygın olduğu ve özellikle de üniversitelerde bunun çok daha sıklıkla yaşandığı görülüyor.