Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2013 18:27
YÖK Başkanı, her yıl yeniden sınava giren öğrenciler için sınava girmeden bölüm değiştirme hakkı tanınacağını açıkladı. Uzmanlar ise, “Pratikte uygulanması zor. Eşitlik ilkesine aykırı” değerlendirmesinde bulundular.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, her yıl üniversite sınavına giren yaklaşık 500 bin üniversite mezunu ya da öğrenciler için yeni bir düzenleme yaptıklarını açıkladı. Çetinsaya, bu öğrencilere sınava girmeden bölüm değiştirme hakkı tanınacağını söyledi. Çetinsaya’nın açıklamalarını değerlendiren uzmanlar, 500 bin adayın yeniden sınava girmesinin nedenini belli bölümlerin işe girişte daha avantajlı olmasına bağladı. Ayrıca, sınavsız bölüm değiştirme hakkı için ise, “Pratikte uygulanması zor. Eşitlik ilkesine aykırı” değerlendirmesinde bulundular. Uzmanların görüşleri şöyle:
Eşitlik ilkesine aykırı
Cihan Yeşilyurt (Fen Bilimleri Rehberlik Koordinatörü): Üniversitede okuyan 570 bin aday geçen yıl sınava girdi. 500 bin aday yerleşemedi. 40 bin üniversite mezunu aday var. Üniversite sınavındaki kalabalık buradan kaynaklanıyor. Bu fazlalığı eritmek içim bu tür bir çalışma yapılıyor olmalı ancak bunun uygulanması mümkün gözükmüyor. 12’nci sınıfta okuyan ve üniversite sınavına giren bir öğrenci varken diğer adaya farklı bölümlere direk geçiş hakkı tanınması eşit ilkesine aykırı. Bu uygulamaya itiraz edilmesi halinde mahkemeden döneceğini düşünüyorum. Diğer bir durum ise 500 bin aday neden tekrar sınava giriyor? Bunun nedeni belli bölümlerin işe girişte daha avantajlı olması. Bu bölümlerden mezun olanlara daha fazla istihdam sağlanması olması. Hukuk, tıp, psikoloji gibi alanlar için adaylar ter döküyor. Burada liseye giriş sınavlarına benzer bir çalışma yapılmaya çalışılıyor ancak bunun uygulanması mümkün değil. Bazı bölümlere talep oldukça sorun çözülemez. Burada hangi bölümlerin olduğu da oldukça önemli. Su ürünleri ile hukuk bölümü aynı potada olmaz. Engelli öğrenciler belirtilen taban puan uygulamasında ise bir sorun olmaz. İstenildiği takdirde yapılabilir.
Pratikte uygulanması zor
Salim Ünsal (Kültür Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü): Öğrenci sayısının fazlalığı sadece beğenmeyenlerden kaynaklanmıyor. Burada asıl kitle son sınıfta mezun olup üniversiteyi kazanamayanlardan oluşuyor. Bölümünden mutsuz olan bir öğrenci yine benzer bir bölüme gidecek. Öğrenci yine mutsuz olacak. Kontenjanlar artıyor ama üniversite kapısında öğrenci sayısı azalmıyor. 4+4+4 mezunları ile sayı daha artacak. Pratik anlamda uygulanması zor. YÖK, hangi bölümlere ilgi varsa bunlara göre uygun politikalar yapmalı. Teorikte uygun olabilir ama pratik anlamda uygun değil. Açık kontenjanların sayısı artıyor. Üniversite sınav sisteminde bunu ortadan kalması gerekir. Sistemin burada değişmesi gerekir. Bazı bölümlere sınavsız alınabilir. Açıköğretim programlarına sınavsız girilebilmeli. Engelliler için uygulanan direk alınacağı anlamına geliyor. Bu da hiç engeli olmayanların sahte rapor olması gibi bir tehlikeli durumu ortaya çıkartabilir.