Güncelleme Tarihi:
Türkiye-Polonya diplomatik ilişkilerinin 600’üncü Yılı nedeniyle Polonya'nın başkenti Varşova'da yüksek öğretim etkinlikleri yapıldı. Kentte bulunan Çetinsaya, Türkiye'de yüksek öğretim sisteminin uluslararasılaşmasına çok önem verdiklerini söyledi. Çetinsaya şöyle konuştu:
“Yükseköğretim, 21’inci yüzyılın gerçeği olarak algılıyoruz ve buna yönelik çeşitli politikalar geliştirmeye çalışıyoruz. Bu alanda değişim öğrencisi sayıları ve diğer göstergelere baktığımızda Polonya ile çalışmalarımız iyi durumda. Bunları devam ettirmek için farklı mekanizmalar da geliştiriyoruz. “Study in Turkey” markalaşma çalışması da bu tanıtımların bir parçası.
Türkiye ile Polonya arasındaki 600 yıllık diplomatik ilişkileri bağlamında yapılan törenler önemli.Bunun dışında “Türkiye-Poloya Üniversiteleri Buluşması” etkinliğini gerçekleştirdik. Bu üniversitelerin birbirlerini tanışmasını sağlayan bir platform oldu. Yükseköğretim temsilcileri birbirleriyle fikir alışverişinde bulundu. Birbirlerini tanıyarak ve anlaşmalar imzalayacak aşamalara gelindi.”
Gökhan Çetinsaya, YÖK heyetinin, Milli Eğitim Bakanlığı'nda Bakan Yardımcısı ve bürokratlarla gerçekleştirilen toplantıda bundan sonraki süreçte Türkiye ile Polonya arasında yüksek öğretim alanındaki faaliyetleri artırma kararı aldıklarını söyledi. Çetinsaya şöyle devam etti:
Rektörler deneyimlerini paylaşacak
“21. yüzyılda üniversite sistemlerini bekleyen meseleler konusunda Türkiye ve Polonyalı uzmanlarla ortak bir beyin fırtınası yapacağız. Hep birlikte sorunlarımıza çözümler arayacağız. Birbirimizin yaptığı iyi uygulama örneklerini paylaşacağız. Birbirilerimizle karşılıklı olarak deneyimlerimizi anlatacağız. Bu alanda Türkiye'den ve Polonya’dan rektörler, Varşova Büyükelçisi Yusuf Ziya Özcan ve YÖK’ün de katılacağı Rektörler Buluşması'nı gerçekleştireceğiz.”
Türkiye, önde gelen ülke olmalı
Çetinsaya, istatistiklere bakıldığında yüksek öğretimde Türkiye ve Polonya'nın yoğun bir ilişki içerisinde olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Bizim amacımız bunu daha da ileriye götürmek. Erasmus istatistikleri de iki ülke arasında yoğun çalışmalar olduğunu gösteriyor. Uluslararasılaşma siyasetimizi Türkiye'nin Yüksek öğretim sistemi için temel bir hedef olarak görüyoruz. Gelecek yıllarda uygulanması gereken hedefin bu olduğunu biliyoruz. Türkiye'nin şu anda dünyada ulaştığı iktisadi, siyasi, sosyal seviye itibarıyla hak ettiği bir şey olduğunu düşünüyoruz. Genel bir eğilim var dünyada bu yönde. Türkiye de bu alanda önde gelen bir ülke olmalı.
Bunun için marka çalışması yaptık. “Study in Turkey” markasını oluşturduk. Buna uygun bir web sitesi geliştirdik. Kamusal temsili arttırdık. İnsanların Türkiye'deki bütün üniversitelere, bütün yüksek öğretim sistemine ulaşması için ortak bir platform geliştirdik. Kitaplar, broşürler ve yan markalar oluşturduk. Kamu spotları, reklam filmleri hazırladık.
Fuarlarda tek bir marka altında faaliyet gösterecek mekanizma geliştirdik. Gelecekte yapılacak fuarlarda da bunu sergileyeceğiz. Özellikle Amerika’da yapılacak ve bütün dünyadan üniversitelerin buluştuğu NAFSA Eğitim Fuarı'nda ilk örneklerini göstereceğiz.
Bütün bu çabalar sonucunda son 2 yılda uluslararası öğrenci sayısı Türkiye'de 30 binden 54 bine çıktı. Bu da ne kadar doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Umarım bu yeni çabalarla bu sayı daha da çok artacak, Türkiye'nin özlediği sayılara ulaşacaktır.”
Türkiye-Polonya diplomatik ilişkilerinin 600. yılı kapsamında Varşova'da yapılan “Türkiye-Poloya Üniversiteleri Buluşması” etkinliğinde Türkiye'den 25 üniversite kendi faaliyetlerini tanıttı.
Etkinlik kapsamında yarın da “Rektörler Buluşması” gerçekleştirilecek. Burada Türkiye ve Polonya üniversitelerinin üst düzey yöneticileri eğitim alanında işbirliğine dönük görüşmeler yapacak.