Eğer aklınızdan bu yaz bir Yunan adaları seyahati geçiyorsa hiç ertelemeyin çünkü kapıda vize uygulaması bunu çok kolaylaştırdı. Bir saatlik deniz yolculuğuyla kendinizi hem evinizde hem dünyanın öteki ucunda hissedebilirsiniz. Turkuvaz renkli suları ve çok tanıdık mutfağıyla karşı kıyıda bizi bekleyen Yunan adalarında yapılacaklar için kapsamlı bir rehber hazırladık; birini seçin ve harekete geçin!
#Aynur TATTERSALLYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) 8 Haziran’da düzenlendi. TYT’ye 3 milyon 120 bin 878 aday başvurdu. Tüm yurtta saat 10.15’te başlayan sınav, 165 dakika sürdü. TYT’de adaylara 40 Türkçe, 40 matematik, 20 sosyal bilimler, 20 fen bilimleri sorusu soruldu. Uzmanlar bu yılki TYT sorularını şöyle değerlendirdi:
#TYTLGS kapsamındaki merkezi sınavda adaylar, geçen seneden farklı olarak yıl boyunca öğretilen tüm ünitelerden sorumluydu. Sınavın, MEB’in yayımladığı örnek sorular ve çalışma kitabı sorularıyla genel anlamda uyumlu olduğunu belirten uzmanlar, Hürriyet’e “Kazanımları tam, çeldiricisi kuvvetli, seçici bir sınavdı” değerlendirmesini yaptı.
#LGSMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından uygulanan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav 2 Haziran Pazar günü iki oturumda yapıldı. İyi bir lisede eğitim almak isteyen adaylar, geçen seneden farklı olarak yıl boyunca öğretilen tüm ünitelerden sorumlu olarak sınava girdi. Sınavın, MEB’in yayımladığı örnek sorular ve çalışma kitabı sorularıyla genel anlamda uyumlu olduğunu belirten uzmanlar soruları derslere göre yorumladı.
#Uzmanlar LGS Sorularını YorumladıPlajları, masmavi denizi ve bembeyaz evleriyle dünyanın dört bir tarafından turist akınına uğrayan Yunan adaları, ülkemize bir-iki saat uzaklıkta bulunuyor. Hatta 10 ada için 7 günlük turist vizesi uygulamasının başlaması, bu yıl adaları daha da cazip hale getiriyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Mutlaka görülmesi gereken Yunan adaları hangileri?’ diye sorduk. Meis, Samos, Kos, Sakız, Simi ve Rodos ile ilgili harika önerilerde bulundular.
#RotaSpor ayakkabılarımızı giyelim, doğanın en güzel köşelerini keşfetmek için yola çıkmaya hazırlanalım. Hazır tam mevsimi gelmişken her adımda farklı bir manzara göreceğimiz, her rotada yeni bir maceraya atılacağımız en güzel yürüyüş rotalarını jürimize sorduk. Fotoğraf makinemizi almayı da unutmayalım.
#Pınar TahirlerBeyz kelimesi Arapçada ve Osmanlıcada yumurta anlamına gelir. Bu kelimeden türetilen birçok kelime hem isim hem de sıfat olarak kullanılır. Örneğin Beyza, yumurta akı gibi bembeyaz olan kadın demektir. Ebyaz ise en beyaz anlamına gelir. Geometri, fizik ve matematik gibi sayısal bilimlerde kullanılan beyzi, elipse benzeyen köşesiz bir şekildir. Beyzi kelimesinin cevaplarını harf sayısına göre derledik.
Matematikçiler, felsefeciler, astronomlar gibi çok önemli biliminsanları geçmişte astrolojinin gelişimine büyük katkıda bulundular. Eğer astrolojiyle ilgiliyseniz bu isimlerin eserlerini araştırmanızı tavsiye ederim. Bu hafta gökyüzünün büyüsüne kapılan ünlü düşünürleri sizlerle paylaşmak istiyorum.
#AristotelesTÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından düzenlenen Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması’nda geleceğin bilim insanları ödüllerine kavuştu. 57 ilden 336 öğrencinin 180 projesinin kıyasıya mücadele ettiği yarışmada Muşlu Bager Çalışcı ve arkadaşları “Engelsiz Astronomi Sözlüğü” Projesi ile teşvik ödülü aldı.
#TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları BaşkanlığıBu yılın en gözde Yunan adası Samos, Türkçe adıyla Sisam oldu. Hem bize çok yakın hem de bir tatil için aradığımız her şey var; yemyeşil bir doğa, Mavi Bayraklı koylar, deniz mahsullerinin hâkim olduğu güzel yemekler… Yaz aylarında diğer tüm Yunan adaları gibi kalabalık ve sıcak olabiliyor. Bu nedenle sonbaharda gezmek çok daha güzel.
#Hürriyetİyonya Uygarlığı, Milattan önce 1200 senesinde Yunanlar tarafından Batı Anadolu'da kurulmuştur. 12 şehir devletinden oluşan bu uygarlık ticaretin içinde bulunduğundan birçok kültür ile kaynaşmıştır. Önemli bilim adamları yetiştiren İyonlar denizcilik ve tarım alanında da gelişmeler kat etmiştir. İyonların kim olduğu ile beraber başkentlerini ve uygarlık özelliklerini de sizlerin yerine detaylandırdık.
#İyonlarKarekök, karesi alınan bir sayının orijinal sayısını veren sayıya eşit sayı demektir. Karekök, pozitif bir sayıyı girdi olarak almaktadır. Girdi olarak alınan sayının karekökünü oluşturan işleme ise karekök denilmektedir. Sayıların karekökü, karesi alındığı vakit orijinal sayıyı veren sayıya eşit olarak bilinmektedir. Karekök nedir ve nasıl hesaplanır? Karekök hesaplama, çarpma, toplama ve alma konu anlatımı konusunda tüm detayları derledik.
Fraktal sözcüğü Latincede ise, “fractus” isimli kelimeden türetildi. Bu kelime ise, kırılmış ve parçalanmış anlamına gelir. Aynı zamanda geometri sistemleri içinde yer alır. Fraktallar ile ilgili ilk çalışmaların yapılması ise, Gaston Julia ve Pierre Fatou isimli iki Fransız matematikçiler tarafından yapıldı. Fraktal nedir? Ne işe yarar sizler için derledik.
#FraktalÜlkelerde bulunan turistik özellikle yapıları ile ön plana çıkarlar. Özellikle de Mısır piramitleri en çok merak edilen yapılardan bir tanesidir. Mısır piramitleri nerede ve hangi şehirde? Mısır piramitleri isimleri ve özellikleri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
O kadar eski, o kadar sırlarla dolu ki Mısır’ın tarihi... Nerede başladığı bile kesin değil; kimileri 7 bin yıl öncesine dayandırıyor. Mumyaları, piramitleri, hiyeroglifleri, firavunları, Kleopatra’sıyla yüzlerce filme ve kitaba konu olan gizemlere bir göz atalım.
#GeziTrigonometri, dik açılı bir üçgenin kenarları ve açıları arasındaki ilişkiyi inceleyen matematik tarihinin önemli dallarından biridir. Bu kavram Yunan matematikçi Hipparchus tarafından verilmiştir. Çift açılı trigonometrik fonksiyonları içerdiğinden, yani Cos 2x olduğu söylenir. Peki, Cos 2x açılımı nedir tüm detayları ile derledik.
Pisagor üçgeni; bir açısı 90 derece olan üçgen çeşidine dik üçgen denmektedir. Dik üçgenin kenarları arasındaki bağıntıya da Pisagor bağıntısı denmektedir. Pisagor üçgeni(bağıntısı) formülle ifade edilmektedir. Üçgende dik üçgenin karşısında bulunan kenara ise hipotenüs denir. Pisagor bağıntısının temeli, Öklid geometrisine göre üçgen kenarları arasında asıl bağıntıyı kuran teoremdir. Pisagor üçgeni nedir? Açıları ve sayıları nelerdir tüm detayları ile derledik.
Geometri dersi içinde üçgenlerin çok önemli bir yeri bulunmaktadır. Bunlar öğrencilerin sınavlarda da sıklıkla karşılaştığı geometrik şekillerden biri özelliğine sahiptir. Bunun yanında birçok üçgen türü vardır. Daha özele indikçe üçgenlerin ayrı ayrı özellikleri olduğu da görülmektedir. Bunları akılda tutmak ve sorularda görmek önemlidir. Böylece soruların çözümleri daha pratik ve kolay hale gelmektedir. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
Matematik ve fizik iç içe fakat birbirinden farklı iki bilim dalıdır. Matematik bilimi numara, uzay, fizik ve felsefe gibi konularla ilgilenir. Fizik bilimi ise bir gücün bir nesne üzerine etki etmesi sonucunda gücün uygulama yönündeki farklılıklarıyla ilgilenmektedir. Her iki bilimde de bazı kurallar vardır. Hatta bu kurallar dünya üzerinde ispatlanmış kuramlara bile dönüşmüştür. Bazı durumlarda matematik biliminin kabul etmediği kuramları fizik bilimi fizik biliminin de kabul etmediği kuramları da matematik bilimi kabul etmiştir. İşte 37 53 90 üçgeni kuralı da bu kuramlardan bir tanesidir. 37 53 90 üçgeni kuralı nedir, özellikleri nelerdir, 37 53 90 üçgeni kanıtı ve örnekleriyle beraber konu anlatımı gibi konulara detaylıca yer verdik.
Geometride en çok kullanılan üçgenler içerisinde 30-60-90 üçgeni gelmektedir. Bu üçgen sabit bir formül üzerinden daha kolay bir şekilde hesaplanabilmektedir. Aynı zamanda 30-60-90 üçgeni dik üçgen şeklinde de olmaktadır. Bu şekilde üçgenin alanı ile çevresi de rahat bir şekilde bulunabilmektedir. Peki ya 30 60 90 üçgeni kuralı ve özellikleri nelerdir? 30 60 90 dik üçgeninin özellikleri nedir? İspatı ve örnekleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
Üçgenler konu olduğunda karşımıza çıkanlardan bir tanesi de 22.5 67.5 90 üçgeni olmaktadır. Bu üçgen çeşidi birçok öğrencinin kafasını karıştıran üçgenlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bundan dolayı önemli bir merak konusu olan 22.5 67.5 90 üçgeni kuralı nedir ve özellikleri nelerdir? 22.5 67.5 90 ispatı ve örnekleri konu anlatımını derledik.
Geometri oldukça fazla öğrencinin kafasını karıştıran derslerden biridir. Geometride en çok karıştırılan konulardan biri ise üçgenler olmaktadır. Dik üçgenler de bu kafa karıştırıcı konuların arasında yerini almaktadır. 5 12 13 üçgeni nedir ve özellikleri nelerdir? 5 12 13 üçgeni açıları, alanı ve ağırlık merkezi örnekleri konu anlatımını derledik.