Paylaş
İnsanlığın gelişimine büyük katkıda bulunmuş tarihteki başarılı biliminsanlarının birçoğu astrolojiyle de yakından ilgilendiler. Aristoteles, Pisagor ve Carl Jung bu isimlerden sadece birkaçı…
◊ Ptolemy/Batlamyus (100-170): Yunan astrolog, matematikçi ve astronom. ‘Tetrabiblos’ adlı çalışması bin yıldan fazla süredir astrolojinin temel metinlerinden biri kabul ediliyor.
◊ Sidonlu Dorotheus (1’inci yüzyıl): Antik Yunan astroloğu. Yazdığı ‘Pentateuch’ metni zamanın astrolojik tekniklerini anlamak için bugün bile önemli bir kaynak.
◊ Vettius Valens (120-175): 300’den fazla yıldız haritasından meydana gelen bir koleksiyon
olan ‘Antoloji’yi yazan
Yunan astrolog.
◊ Aristoteles (MÖ 384-MÖ 322): Tarihin en tanınmış filozoflarından. Mantık, doğa bilimleri, metafizik konularına ilişkin yüzlerce eseri var. Astrolojiyle ilgili çalışmasıysa elementler öğretisi üzerine.
◊ Rhetorius (6’ncı yüzyıl): Mısırlı astrolog. Kendinden önce gelen Helenistik astrologların tekniklerini derlediği eseri, zamanın astrolojik uygulamaları hakkında fikir veriyor.
◊ Antoninus Pius (138-161): Roma İmparatorluğu’nun barış dönemini en uzun süre koruyabilen hükümdarlarından. Astrolog Hadiran tarafından evlat edinilmiş. Güçlü doğum haritası nedeniyle bir sonraki imparator ilan edilmiş. En önemli özelliği 12 burçluk Zodyak’ı para üzerine basan ilk imparator olması.
◊ Ebû Ma’şer el-Belhi (787-886): ‘Astrolojiye Giriş’ adlı eseri astrolojik bilginin İslam dünyasına ve daha sonra Avrupa’ya aktarılması için önemli bir kaynak oldu. İranlı astrolog ve filozof.
◊ Pisagor (MÖ 570-MÖ 495): Gezegenlerin dönerken çıkardıkları sesi işittiğini söyledikten sonra musiki ilminin öncülüğünü yaptı. Tasavvuf literatüründe ismi anılır.
◊ Abu Ma’shar (787-886): Ortaçağın en etkili astrologlarından biri kabul edilen Arap filozof.
◊ Al-Kindî (801-873): Astrolojinin felsefe ve bilimle ilişkisi üzerine kapsamlı yazılar yazan Arap filozof, matematikçi, astronom. Tıp, kimya, fizik ve müzikle de ilgilendi.
◊ Guido Bonatti (13’üncü yüzyıl): Döneminin en ünlü İtalyan matematikçisi ve astroloğuydu. Ortaçağda yaygın kullanılan birçok önemli
esere imza attı.
◊ Uluğ Bey (1394-1449): En önemli İslam astrologlarından biri. Timur İmparatorluğu’nun sultanı olmasının yanı sıra astronom, matematikçi ve bir müneccimdi. 1428’de de bir rasathane inşa etti.
◊ Johann Schöner(1477-1547): Birçok astroloji eseri yazan matematik profesörü. Bunların arasında en bilineni ‘De Judiciis Nativitatum
Libri Tres’.
◊ Cardanus (1501-1576): İtalyan matematikçi, doktor, astrolog ve filozof. 230’un üzerinde kitap yazdı. Astroloji ve rüya yorumlarıyla ilgilendi. Metoposkopinin (alın çizgileri ve bunların ilişkili olduğu gezegenler hakkında çalışmalar) mucidi diyebiliriz.
◊ Johannes Kepler (1571-1630): Alman matematikçi, astronom ve astrologdu. Belirli bir zamanda gökcisimlerinin konumlarını gösteren bir tablo olan ‘Efemeris’ üzerindeki çalışmalarıyla tanınır.
◊ Morinus/
Jean-Baptiste Morin (1583-1656): 1630 yılından itibaren kendini astrolojiye adayan bir matematik profesörü. Doğum haritası analizi için reformist kurallar geliştirdi ve bunları yayımladı.
◊ Nostradamus (1503-1566): Gelecekteki olayları tahmin ettiği söylenen ‘Les Prophéties’ adlı kitabıyla ünlü Fransız astrolog ve doktor. Veba salgını için hazırladığı tedavi yöntemleriyle de ün saldı.
◊ William Lilly (1602-1681):
Hâlâ alanında bir klasik kabul edilen ‘Hıristiyan Astrolojisi’ adlı kitabıyla tanınan İngiliz astrolog.
◊ Evangeline Adams (1868-1932): 20’nci yüzyılın en saygın astrologlarından biri kabul ediliyor. Özellikle borsa için yaptığı doğru tahminlerle ün kazanan Amerikalı bir astrolog.
◊ Carl Jung (1875-1961): ‘Psişe’ çalışmalarının yani insan zihni, bilinci ve bilinçdışıyla astrolojinin birbiriyle bağlantılı olduğuna inanan İsviçreli bir psikiyatr ve psikanalist.
Paylaş