Her yıl 1 Kasım Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde hem işin etik altyapısı anlatılıyor hem de veganların karşılaştıkları güçlükler ve çözümleri konuşuluyor. Aynı zamanda sadece bitki temelli beslenmenin değil, hayvan haklarının ve sürdürülebilir yaşam tarzlarının önemi vurgulanıyor.
#Zeynep Nazlı YıldırımToplumları var eden ve birbirlerinden ayıran özellikleri kültürleridir. Kültürün en önemli unsurlarından biri de mutfaktır. Türkler; sağlığa ve beslenmeye önem vermişler, sahip oldukları damak zevkini de sanatla birleştirmişlerdir. Ayrıca çok geniş coğrafyalara yayılmış olduklarından çeşitli kültürlerle etkileşim içine girmişler, büyük medeniyetler kurmuşlardır. Yayıldıkları geniş topraklarda, farklı iklimlerin ve kültürlerin de etkisiyle zengin bir mutfağın eşsiz ürünlerini büyük bir ustalıkla sergilemişler, Orta Asya’dan getirdikleri mutfak kültürünü zirveye çıkarmışlardır. Yemek, sadece karın doyurmak anlamına gelmez. Savaşta ve barışta, varlıkta ve yoklukta, düğünde ve toyda, her zaman en büyük ihtiyaçtır ve bir emeğin eseridir.
#Türk Mutfağıİtalya’nın düğünlerinde geleneksel olarak servis edilen ‘millefoglie alla crema’ sadece bir tatlı değil, aynı zamanda bir kutlama sembolüdür. Yüzyıllardır süregelen bu gelenek, İtalya’nın tatlı kültürünün en zarif ve etkileyici örneklerinden biri. Kutlamalarda buluşalım diye size bu hafta hem bu özel tatlının tarihini anlatacağım hem de tarifini vereceğim.
#Danilo ZannaBazı insanlar aşk ve evlilik konusunda o kadar şanslı ki! Hayat onların gelecekte acı ve tatlı, hastalıklı ve sağlıklı günlerini birlikte geçirecekleri insanları çok erken karşılarına çıkarıyor... Kimi zaman bu ilk tanışmadan sonra araya yıllar girse de yine yolları kesişiyor ve hayatlarını birleştiriyorlar. Gerisi ise bir aile, çocuklar ve birlikte geçirilen uzun süre.
#Buddy ValastroProf. Dr. Tevfik Özlü, yaz aylarında açıkta satılan gıda ve içeceklerin tüketilmesiyle artan ishal vakalarına ilişkin uyarıda bulundu. Prof. Dr. Özlü, "Bebeklerde tehlikeli olabilir. Böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği gibi kritik hastalarda da ciddi komplikasyonlara yol açabilir” dedi.
#TRABZONÖzel günlerin olmazsa olmazıdır pastalar. Meyveli, çikolatalı, kremalı, fıstıklı, kestaneli ve krokanlı ilk akla gelen pasta çeşitleri olsa da aslında yaratıcılığınızı kullanıp çeşit çeşit pastalar yapabilirsiniz. Bugün sizler için özel günlerde misafirlerinize sunabileceğiniz birkaç kolay pasta tarifi derledik. Görüntüleri de lezzetleri de oldukça iştah açıcı olan pastalarımızın bir dilimi asla yetmeyecek. O halde gelsin kolay pasta tarifleri…
#Pasta TarifleriAlmanya’da düzenlenen IKA Aşçılık Olimpiyatları’nda tasarladığı butik pasta ile altın madalya kazanan pasta şefi Betül Tekin, farklı çalışmalara imza atıyor. Pastalarını evinde, atölyeye dönüştürdüğü bir odada tasarlayan Tekin, “İnsan isteyince fırsat yaratıyor, yeter ki bir işi yapmayı kafaya koyalım ve zaman yaratalım” diyor.
#AnkaraAralık boyunca pasta dükkânları rengârenk, ışıl ışıldı... Rahatlıkla bu ayın temasına uygun kurabiyeler, pastalar, süslemeler bulabiliriz ancak yine de el emeğiyle hazırlanmışı gibisi yok. İster pişirip hediyelik götürmek, ister sofraya koymak için olsun, Brunette Patisserie’nin kurucu şefi Nur Aktı’dan bol çikolatalı özel bir yılbaşı pastası ve vazgeçilmeyen klasik zencefilli kurabiye tariflerini aldık.
#Yeni YılYeni yıla sayılı günler kala, yılbaşı hazırlıkları sürüyor. Pasta şefi Esra Zeynep Kökten, sofraların vazgeçilmezlerinden olan yaş pastalar için, “Yılbaşı akşamında insanların tercihleri daha çok gelenekselden yana, çikolatalı klasik pastalar satışlarımızda ilk sırada” dedi.
#Pasta Şefi Esra Zeynep KöktenÇok yakında ailemiz ve dostlarla bir masa etrafında toplanıp güzel dileklerle karşılayacağız yeni yılı… Hem afiyetle yenecek hem de o güzel sofraları süsleyecek yenebilen dekor tariflerimi paylaşmak istedim bu hafta. Çikolata, meyve, peynir gibi basit malzemelerle yapılan bu süsler şık olduğu kadar lezzetli de…
#Gülay Barbaros AltanÇocukluğumda yer etmiş tatlıları hem pastanemde hazırlayıp sunmayı hem de tadarak o nostaljiyi yaşamayı çok seviyorum. Muzlu rulo, rokoko, ekler, pürüzyen bunlardan sadece birkaçı... Evde kendi nostalji turunu atmak isteyenler için hepsinin tariflerini hazırladım.
#Tatlıİster doğum günü ister yıldönümü, özel günlerimizin vazgeçilmezi... Misafirliğe giderken ‘eli boş gitmek olmaz’ kaygısının da bir numaralı kurtarıcısı... Şimdilerde trendi sürekli değişen özel tasarım pastalar biraz daha moda olsa da pandispanyası yumuşacık, kreması bol klasiklerin yerini hiçbiri tutmuyor. Hakiki yaş pastanın en iyisi nereden alınır, jürimize sorduk.
#PastaEğer bu konuya ilgi duyuyorsanız, sinema ve TV dünyasının ünlülerinin çocuklarını bilirsiniz. Bu çocuklar zaten akranlarından ayrıcalıklı olarak dünyaya gelirler. Sonra da hayatlarını bu şekilde sürdürürler.
#Buddy ValastroMora Pastanesi... 38 yıl önce kapılarını açtı. Hatta bir dönem Çinçin’e taşınarak ‘gecekondu mahallesi pastanecisi’ olarak nam saldı. Çocukları ve torunuyla birlikte geleneksel pastaneciliği sürdürmeye devam eden 66 yaşındaki Mustafa Kahveci, çıraklık döneminden bu yana geçen 50 yılı, “İlk olarak insana değer verilmesi gerektiğini öğrendim. Ölçü ve tartıda hile yapılmaması gerektiğini yani dürüstlüğü...” diye özetliyor.
#Aziz DevrimciMakarnasını ısıtıp yeniden yedikten sonra hayatını kaybeden 20 yaşındaki Belçikalı öğrenci ile ilgili yayınlanan bir araştırma 'kızarmış pirinç sendromu'nu yeniden sosyal medyanın gündemine taşıdı. Kullanıcılar kalan yemeklerdeki gizli tehlikeyi öğrenince şoke oldu...
#Gıda ZehirlenmesiTürk voleybol ekolü kendini ispat noktasına geldi. Gömleğimizin ilk düğmesi ülkemize voleybolu getiren Selim Sırrı Tarcan ile, bir çocuğun okul bahçesinde tanıştığı sporu yaşam boyu başarıya dönüştürmesiyle, olimpiyata uzanan Cengiz Göllü jenerasyonlarıyla öyle doğru iliklendi ki... Şimdi o gömleği giyen nesil jilet gibi karşımızda. Violetler, Sercanlar, Aylinler, Hülyalar, Arzular, Neslihanlar, Nazlar... Onlar da ilk kadın voleybolcumuz Sabiha Rıfat Gürayman’ın izinden gittiler. Peki kimler bu mirası devralıp, üstüne her geçen gün koyan, gelişimle değişime öncü olan, emanete sahip çıkıp el yükselten, bizlere bu Türk ekolünün en büyük sevinçlerini yaşatarak dünya 1 numarasına taşıyanlar, Türk spor tarihinde ilki yaşatıp, takım sporlarında Avrupa’nın zirvesine yükseltenler? 81 ilde 85 milyonu sevince boğan güzellikler, pırıl pırıl parlayan, kitleleri de peşlerinden sürükleyen bu sporcular kim? Tarih yazan ve ‘Bu daha başlangıç, birlikte daha çok şeyler başaracağız’ diyerek meydan okuyan bu ekip kimlerden oluşuyor?
#Türkiye Kadın Millî Voleybol TakımıHürriyet Ankara, “Kuşaktan Kuşağa Ankara Hikâyeleri” ile siz okurlarımızı nostaljik bir yolculuğa çıkarıyor. İlk olarak, 1950’lerden günümüze kadar ulaşan, üç kuşağın da (dede-çocuk-torun) bir arada bulunduğu Ulus’taki Ruşen Pastaneleri’ne konuk olduk.
#Aziz DevrimciMasterChef Berker'in hayatı elenmesinin ardından izleyenlerin dikkatini çekti. 2020 yılında mücadele veren ve All Star sezonu ile ekranlara geri dönen MasterChef yarışmacısı Berker Başmanav elenerek dördüncü hafta sonunda yarışmaya veda etti. Profesyonel aşçılık geçmişi bulunan MasterChef Berker evde butik pastalar yaptığını söylemişti. Peki, MasterChef Berker kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, MasterChef All Star yarışmacısı Berker Başmanav'ın hayatı ve biyografisi hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Masterchef BerkerMasterChef All Star Türkiye 2023 yılında ana kadro mücadeleleriyle başladı. Eski yarışmacıların kıyasıya rekabet ettiği MasterChef All Star kadrosunda geçmiş dönemin sevilen isimlerinden Berker Başmanav da yer alıyor. İzleyici tarafından farklı tarzı ve lezzetli tabaklarıyla bilinen MasterChef Berker merak konusu oldu. Peki, MasterChef Berker kimdir, kaç yaşında, nereli? MasterChef All Star Berker Başmanav hangi yıl yarıştı, şimdi ne yapıyor? İşte merak edilenler...
#Masterchef BerkerMalum, bayram ikramlarının başrolünde tatlılar var. Tatlı kültürümüz dünyada söz sahibi olacak kadar geniş bir yelpazeye sahip; meyveliler, hamurlular, helvalar, lokumlar, macunlar, şekerlemeler... Seçenekler bu kadar çok olunca tatlıcılarımıza da ayrı parantez açmak gerek. Gelin, bugün iki ayrı hikâyeyle damaklarımızı daha da tatlandıralım...
#KazandibiAnne ve babasının sağlık sorunlarıyla boğuşurken bunalıma giren diş hekimi Ayşe Musulluoğlu (58), 15 yılda 150 kiloya çıktı. 2022’de zayıflamaya karar veren Musulluoğlu, diyet, spor ve azimle 71 kiloya indi. Yaza 65 kilo ile girme hedefi bulunan Musulluoğlu, “Adeta yeniden doğdum” diyor.
#Murat Yılmaz‘Süper besin’ son zamanların en popüler kavramlarından biri, ancak pek çok insan süper gıdanın gerçekte ne olduğu konusunda net bir fikre sahip değil. Peki ne demek süper besin? Hangi gıdalar bu kategoriye giriyor? Bu kavram neden tartışılıyor? En önemlisi de süper gıdaları tüketirken nelere dikkat etmek gerekiyor? Son dönemin favori süper besinlerini uzmanlarımızın da desteğiyle teker teker masaya yatırdık...
#SağlıkCanlı müzik geceleriyle de bilinen Suadiye’deki Folks Kitchen&Cocktail ‘Cadde içindeki bir bahçe’ havasıyla özellikle gençler arasında yemek buluşmaları için de popüler. Uzakdoğu lezzetleri açısından zengin menüsünde, başlangıçlarındaki edamame çeşitleri pek beğeniliyor... Pizza, makarna ve salata seçenekleri de sunan mekânın özellikle kokteylleri öne çıkıyor.
#SuadiyeKahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde depremzedeler ilk iftarlarını yaptı. Asrın felaketinin ardından ilk iftarlarını açan depremzedelere bakanlar ve TBMM Başkanı Şentop da eşlik etti. CNN Türk muhabirleri de Ramazan'ın ilk gününde afet bölgesindeki son durumu aktardı.
#Adıyaman