Güncelleme Tarihi:
1- DEĞİŞMEYEN KLASİK
Pelit, Ankara-İstanbul
1957’de kurulmuş. Bugün hâlâ özel gün kutlamalarında yaş pasta için akla gelen ilk adreslerden. Kıtır kek dilimleri, krema, taze çilek, beyaz çikolatalı kremşanti ve pudra şekeriyle hazırlanan ‘ekpa’yı (6-8 kişilik 860 lira) Merve Burcu Akbulut öneriyor. Esin Sungur ve Gizem Akyıldız’ın da önerileri arasında. (0312) 285 80 00
2- MALZEMESİ HEP KALİTELİ
Beyaz Fırın, İstanbul
Suadiye’den Etiler’e pek çok semtte şubesi var. Kuruluşu 1800’lü yıllara dayanıyor. Gizem Akyıldız beyaz çikolatalı-çilekli pastasını (4 kişilik 540 lira) öneriyor. Ebru Erke’ye göre kullandıkları malzeme hep kaliteli. Özgecan Tanyıldız’ın favorisi fıstıklı dakuaz pasta... (0216) 464 20 00
3- KARAORMAN YORUMU
Divan Pastaneleri, Ankara-İstanbul
Bodrum’da da bir şubeleri var. Merve Burcu Akbulut vişne likörüyle ıslatılmış kek, çikolata, vişne ve kremalı ‘karaorman’ yorumu ‘forêt noire’ pastasını (6-8 kişilik 870 lira) öneriyor. Gizem Akyıldız’a göre yoğun çikolatalı kreması ve fındık pralinli ‘Divan klasik’ çikolata tutkunları için ideal. (0212) 942 38 43
4- ÇEŞİT ÇOK
Kukis, İstanbul
Acıbadem’de. Özgecan Tanyıldız kakaolu kek, krema, çilek, muz, fıstık ve akışkan çikolatalı moblan pastasını öneriyor. Çiğdem Alagök’e göre taptaze onlarca çeşit arasından seçim yapmak zor. Çikolatalı-profiterollüsü de sevilenler arasında. Günlük üretim 4-6 kişilik pasta çeşitleri 348 lira (0216) 326 54 88
5- PORTAKALLI-ÇİKOLATALISI
Reyhan Pastanesi, İzmir
Alsancak şubesi şehrin klasiklerinden. Kendi özel reçeteleriyle hazırlanan dondurmalı pastaları çok sevilse de yaş pastada da bir o kadar iddialılar. Ebru Erke “Portakal kremalı-çikolatalı pastasına âşığım” diyor. Pandispanya, brownie, portakallı krema ve çikolatayla hazırlanan polka pastanın 6 kişiliği 600 lira. Gizem Akyıldız da öneriyor. (0232) 700 19 65
6- İSKENDERUN’UN İLKİ
Petek Pastanesi, Hatay
1942’de açılmış ve İskenderun’un ilk pastanesi. Jale Balcı’ya göre çikolatalı veya meyveli olsun, her çeşitleri lezzetli. 6 kişilik pastalar 550-740 lira arasında. Kömbe ve künefe gibi yöresel ürünler de satılıyor. 444 34 31
7- MÜDAVİMLERİ VAR
Merveilleux Patisserie, İstanbul
Feneryolu’nda. Esin Sungur çikolatalı pastacı kreması, karamel ve limonla hazırlanan ‘caramel citron’ pastayı (6 kişilik 790 lira) öneriyor. Naneli-limonlu ‘mojito’ pasta da çok sevilenlerden; sürekli alan müdavimleri oluyormuş. Sipariş üzerine kutlama pastası da yapıyorlar. (0542) 205 81 82
8- ÖZEL SİPARİŞ DE ALIYOR
Cutie Cake Co., İstanbul
Arnavutköy’de. Ebru Erberdi’ye göre tercihiniz ne olursa olsun kötü sürprizle karşılaşmak zor. Vitrine her gün muzlu-beyaz çikolatalı-profiterollü, limonlu-yabanmersinli (4-6 kişilik 1.050 lira) gibi taze taze üretilen çeşitler çıkarıyorlar. Ayrıca özel günler için tasarım pasta siparişi de alınıyor. (0531) 273 77 57
9- TASARIM PASTALAR
Five O’Clock, İstanbul
Beykoz’da. Defne Ertan Tüysüzoğlu’na göre butik pastacılığın İstanbul’daki en önemli temsilcisi. Klasik yaş pastalarının yanı sıra özel kutlamaları daha da özel kılan ‘haute couture’ yani özel tasarım pastalarını da öneriyor. Klasiklerden 6-8 kişilik fıstıklı ve çikolatalı pastanın fiyatı 1.195 lira. (0216) 485 22 11
10- UNSUZ SEÇENEKLERLE
Art Cafe, İstanbul
Çiftehavuzlar, Levent ve Bodrum’da şubeleri var. Unsuz pasta seçenekleriyle de ünlüler. Özgecan Tanyıldız mereng katları, krema ve taze çilekli ‘pinoli’yi (6-8 kişilik 996 lira) öneriyor. Yoğun çikolatalısı da seviliyor. (0212) 264 17 67