Güncelleme Tarihi:
ZENCEFİLLİ KURABİYE (6-8 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
◊ 375 gr un (elenmiş)
◊ 85 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
◊ 1 büyük yumurta (oda sıcaklığında)
◊ 120 ml pekmez
◊ 150 gr esmer şeker
◊ 1 yemek kaşığı süt
◊ 1/4 çay kaşığı karbonat
◊ 2 çay kaşığı toz zencefil
◊ 2 çay kaşığı toz tarçın
◊ 1/2 çay kaşığı yenibahar
◊ 1/4 çay kaşığı tuz
Royal icing süsleme
◊ 1 yumurta beyazı
◊ 340 gr pudra şekeri
◊ 4 damla limon suyu
◊ 1-2 damla gıda boyası (isteğe bağlı)
NASIL YAPARIM?
◊ Bir kapta un, karbonat ve tüm baharat çeşitlerini harmanlayın.
◊ Tereyağı ve şekeri blender’da çırpın. Yumurtayı ekleyip tekrar çırpın. Kuru malzemeleri , süt ve pekmezi ekleyip hamur kıvamına getirin.
◊ Hamuru streçleyip buzdolabında soğutun veya 1 gece buzdolabında dinlendirin. Dolaptan çıkarınca 3-4 mm kalınlığında açın ve dilediğiniz kalıplarla keserek şekil verin.
◊ Önceden ısıtılmış 180 derece fırında hamurun büyüklüğüne göre yarım saat civarında pişirin.
◊ Süslemesini hazırlamak için geniş bir kapta yumurta beyazıyla pudra şekerinin yarısını birleştirin. Şeker macun kıvamına gelene kadar düşük hızda karıştırın. Şekerin kalanını yavaş yavaş ekleyin ve pürüzsüz bir kıvam alana kadar orta hızda yaklaşık 2 dakika çırpın. Limon suyunu ekleyin. Kıvamı sertse birkaç damla suyla açabilirsiniz. Renklendirmek istiyorsanız
bu aşamada ayırdığınız bir kısmını birkaç damla gıda boyası koyarak farklılaştırabilirsiniz.
◊ Krema torbasıyla karışımlarınızı dilediğiniz şekillerde kurabiyelerin üzerine sıkıp kurumasını bekleyin.
ÇİKOLATALI YILBAŞI PASTASI (6-8 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
Pandispanya için
◊ 4 yumurta
◊ 120 gr toz şeker
◊ 100 gr un
◊ 8 gr kabartma tozu
◊ 30 ml süt
◊ 100 gr tereyağı
◊ 1-2 damla vanilya özütü
Şerbet için
◊ 500 ml su
◊ 300 gr toz şeker
Çikolatalı pastacı kreması için
◊ 1 lt süt
◊ 150 gr toz şeker
◊ 115 gr mısır nişastası
◊ 8 yumurta sarısı
◊ 1 vanilya çubuğu (isteğe bağlı)
◊ 50 gr tereyağı
◊ 400 gr bitter çikolata
Dış sıvama için
◊ 500 gr pastacı kreması
◊ 250 ml çırpılmış krema (soğuk)
NASIL YAPARIM?
◊ Pastayı yapmadan 1 gün veya birkaç saat önce keki ıslatacağınız şerbeti hazırlayın. Bunun için su ve şekeri birlikte kaynatın. Hafif ağdalı bir kıvam aldıktan sonra altını kapatıp bir kaba alın ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
◊ Çikolatalı pastacı kremasını da tercihen 1 gün önceden hazırlayın. Bunun için yumurta sarılarını mısır nişastasıyla birlikte çırpın. Süt ve şekeri bir sos tenceresine alıp ısıtmaya başlayın. Vanilya çubuğunu bıçakla boylamasına ortadan 2’ye kesin ve içindeki özü sütün içine sıyırın. Daha sonra elinizde kalan 2 çubuğu tencerenin içine atın. Süt kaynama noktasına gelince altını kapatın. Süzerek azar azar yumurtalı karışımın içine ekleyip ısılarını eşitleyin.
◊ Ilıttığınız yumurtalı karışımı tencereye boşaltın ve kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Krema kıvam aldığında ateşin altını kapatın. Henüz sıcakken içine bitter çikolata ve tereyağını ekleyip karıştırarak erimesini sağlayın. Daha sonra bu kremayı geniş bir kaba dökün ve oda sıcaklığına gelmesi için dinlendirin. Kabuk tutmasını engellemek için kremaya yapışacak şekilde üzerini streç filmle kaplayıp buzdolabına kaldırın. Bir gece soğukta dinlendirin.
◊ Pastanın kaplaması için de hazırlayıp soğuttuğunuz pastacı kremasının bir kısmını ayırıp mikserde veya çırpma teliyle çırpın. Ayrı bir kapta kremayı kıvam alana kadar çırpın ve pastacı kremasına yedirin.
◊ Pandispanyayı yapmak için yumurtaların beyazıyla sarısını ayırın. Toz şekerin yarısını yumurta sarısıyla, diğer yarısını da beyazıyla iyice çırpıp bir spatula yardımıyla birbirlerine nazikçe yedirin.
◊ Tereyağını eritip oda sıcaklığında soğutun, sütle birleştirin ve yumurtalı karışıma ekleyin. İsteğe bağlı olarak vanilya özütünü ekleyin.
◊ Ayrı bir yerde unla kabartma tozunu eleyerek sıvı harca ekleyin ve yavaş yavaş hamura yedirin.
◊ Kek harcını kalıbınızın içine boşaltıp 180 dereceye ısıtılmış fırında yaklaşık 30-40 dakika pişirin.
◊ Kek soğuduktan sonra pandispanyayı ekmek bıçağı yardımıyla yatay olarak 2’ye veya 3’e bölün. Kekin en tepesindeki kabuk tutmuş ince tabakayı bir bıçak yardımıyla kesip atın.
◊ Pastacı kremasını kullanmadan önce mikserle çırpın. Eğer daha hafif bir iç krema elde etmek isterseniz içine 400 ml çırpılmış krema ekleyebilirsiniz.
◊ Daha düzgün şekilli bir pasta hazırlamak için çember kullanabilirsiniz. Çemberin en alt katına bir kek dilimini yerleştirin ve şurupla ıslatın. Üzerine pastacı kremasını yayın. Aynı işlemi ikinci kek katmanı için de tekrarlayın. En üst katmanı yerleştirdikten sonra pastanızı çemberle birlikte buzluğa koyup hafifçe soğutun. Buzluktan alıp çemberinden çıkarın ve dış kremasını dilediğiniz gibi sıvayıp şekil verin.
◊ Pastanızın üzerini yılbaşı temalı çikolata veya kurabiyeler, kakao ve nar taneleriyle süsleyebilirsiniz.