Güncelleme Tarihi:
Pastanelerde yılbaşı sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alan yaş pastalar için siparişler alınmaya başlandı. Ulus’taki Ruşen Pastaneleri’nin üçüncü kuşağı olan pasta şefi Esra Zeynep Kökten, pastane vitrinini renklendiren yılbaşı pastalarında bu yıl en çok çikolatalı pastaya rağbet olduğunu söyledi. Kökten, pasta sipariş ederken dikkat edilmesi gereken hususları Hürriyet Ankara’ya anlattı.
GELENEKSEL TERCİH EDİLİYOR
“Yeni yılda, sofraların vazgeçilmez ögelerinden birisi de yaş pasta. İnsanlar, yeni yıla ağızları tatlanarak girmek istiyor. Bizde de haliyle yılbaşı yoğunluğu yaşanıyor. Yılbaşı akşamında insanların tercihleri daha çok gelenekselden yana, çikolatalı klasik pastalar satışlarımızda ilk sırada. Sanırım insanlar, mutluluk hormonunu harekete geçiren çikolatayı tüketerek yeni yıla girmek istiyor. Aynı zamanda fıstıklı çikolatalar oldukça tercih ediliyor. Farklı alternatif tercihler arayanlar için, yeni yıla özel narlı ve portakallı pastalar da favoriler arasında. Bunun yanında şeker oranı daha düşük ya da diyabet hastalarına özel hazırlanmış pastalar da bulunuyor. Bu pastaların içeriklerinde de genellikle şeker oranı düşük olan tatlandırıcıları, pekmez ve hurmayı kullanıyoruz.
TAZELİĞİ NASIL ANLAŞILIR
Bana oldukça yöneltilen sorulardan birisi de ‘yaş pastanın taze olup olmadığını nasıl anlarız’ oluyor. Bunu anlamanın bazı basit püf noktaları var. Örneğin, taze olan pastanın görünümü canlı olur, mat olmaz. Yani üzerindeki sos parlak görünür. Meyveli pastalarda da üzerindeki meyvelerin görünümünden pastanın taze olup olmadığını anlayabilirsiniz. Öte yandan, beklemiş olan pastanın kreması veya kremşantisi çatlak görünür. Yaş pastayı dilimlediğinizde de pasta dağılmıyorsa gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.”
GENETİK MEZUNU PASTACI
Pasta hamuruyla uğraşmanın kendisine adeta terapi gibi geldiğini söyleyen Esra Zeynep Kökten, “Aslında Bilkent Üniversitesi Moloküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden mezun oldum fakat pastacılığa gönül verdim. Dedemden dolayı da işin içinde olduğumdan bu işe bir yatkınlığım vardı. İstanbul Mutfak Sanatları Akademisi’nde (MSA) pastacılık eğitimi ve sonrasında ise çikolata yapımına dair eğitimler aldım. Bu işte de sürekli olarak kendinizi geliştirmeli, yeniliklere açık olmalısınız. Dedem Ruşen Kökten, bize her zaman ‘Bu ocağın dumanı tütsün’ der. Ben de bu yolda ilerlemekten dolayı hem gururlu hem de oldukça mutluyum” ifadelerini kullandı.