Güncelleme Tarihi:
Ankara’da yaşayan ve asıl mesleği peyzaj mimarlığı olan Betül Tekin, mesleğini bir süre yaptıktan sonra tutkunu olduğu butik pastacılığa yöneldi. Yaklaşık 11 yıldır birbirinden farklı tasarımlarla pasta şefliğini sürdüren Tekin, en son Almanya’da dört yılda bir düzenlenen ve dünyanın prestijli yarışmaları arasında kabul edilen IKA Aşçılık Olimpiyatları’ndan altın madalya ile dönmenin gururunu yaşıyor. Tekin, kendisine altın madalya kazandıran tutkusunu ve çalışmalarını Hürriyet Ankara’ya anlattı:
PEYZAJ MİMARLIĞINDAN PASTA ŞEFLİĞİNE
“Pastacılığa uzun yıllardan beri ilgi ve merakım vardı, asıl mesleğim peyzaj mimarlığı. Üniversitede okuduğum dönemlerde bölümüm gereği tasarım ve renk bilgisi gibi dersler almıştım, yıllar sonra peyzaj mimarlığının haricinde, bu bilgileri pastacılık alanında kullanabileceğim aklımın ucundan geçmedi. Kendimi bildim bileli bir yatkınlığım var pastacılığa. 11 yıldır bu işle uğraşıyorum ama altı senedir bu işi profesyonel olarak yapmaktayım. Hayata geçirdiğim pastaları evimde, atölyeye dönüştürdüğüm bir odada yapıyorum. Üç çocuk annesiyim, ilk zamanlar çocuklarım da küçük olduğu için pasta yapımına zaman ayırmakta güçlük çekiyordum. İnsan isteyince fırsat yaratıyor yeter ki bir işi yapmayı kafaya koyalım ve zaman yaratalım. Şu an evimde kendime oluşturduğum atölyemde pastalar tasarlıyorum, bunun dışında da butik pastacılık üzerine eğitimler veriyor, workshoplar düzenliyorum.
41 ESER GİTTİ 16 ALTIN MADALYA GELDİ
Almanya-Stuttgart’da dört yılda bir düzenlenen dünyanın en prestijli ve saygın yarışması kabul edilen IKA Aşçılık Olimpiyatları’na geçen ay hazırlamış olduğum pastayı gönderdim. Esasında bu yarışmaya Gastronomi Derneği aracılığıyla katıldık, kendilerine bu anlamda çok teşekkür ederim. Benim eserim de dahil olmak üzere Almanya’ya Türkiye’den 41 eser gönderildi. Dünyanın her yerinden gelen 500 yarışmacının eserlerini sergilediği yarışmadan, ülkemiz 16 altın madalya ile döndü. Bunlardan birisi de iki katlı bir fare evini gözetleyen kedi konseptli çalışma olan kendi eserimdi.
Pasta şefi Betül Tekin’in Almanya’da düzenlenen yarışmaya gönderdiği butik pasta, altın madalyaya layık görüldü.
YARIŞMALAR ÜLKEMİZDE DE YAPILABİLİR
Butik pastacılığı kadın-erkek herkes yapabilir fakat özellikle bir şeylerle meşgul olmak isteyen genç kızlarımızın, ev hanımı olan kadınlarımızın pastacılığa yönelik eğitimler alması taraftarıyım. Kadınların sabrına ve gücüne oldukça inanıyorum. En azından hem kendilerine bir meşgale hem de ekonomik gelir sağlamış olurlar. Zaman kaybetmek istemeyen herkesin eğitim alarak bu işe başlamasını tavsiye ederim. Her şeyden evvel, her işte olduğu gibi yaptıkları işi sevmeleri, gönül vermeleri ve fedakârlıkta bulunmaları gerekiyor. Öte yandan mutlaka yarışmalara katılmalılar. Aslında ülkemizde, bu anlamda daha fazla yarışmaların olması gerekiyor. Hatta uluslararası yarışmalar ülkemizde gerçekleştirilse ne güzel olur hem de turizme katkısı olur.”