Güncelleme Tarihi:
Pastanelerde yılbaşı sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alan yaş pastalar için siparişler alınmaya başlandı. Ulus’taki Ruşen Pastaneleri’nin üçüncü kuşağı olan pasta şefi Esra Zeynep Kökten, yeni yıl öncesi pastane vitrinini renklendiren unsurların yaş pasta ve çikolatalar olduğunu söyleyerek “İnsanlar geleneksel ve klasik lezzetlere daha çok ilgi gösteriyor” dedi. Kökten, pasta sipariş ederken dikkat edilmesi gereken hususları Hürriyet Ankara’ya anlattı.
EN ÇOK DUBAİ ÇİKOLATASI SORULDU
“Yeni yıl yoğunluğumuz başladı, Ulus bildiğiniz üzere Ankara’nın kalbi sayılır yeni yılda da alışverişin merkezi olma durumunu muhafaza ediyor. Bu sene de en çok tercih edilen pasta çeşidimiz çikolatalı ve ganajlı pastalar. İnsanlar geleneksel ve klasik lezzetlere daha çok ilgi gösteriyor. Çikolatalı, ganajlı pastanın haricinde muzlu kütük pasta da oldukça revaçta. Öte yandan özel siparişe göre, butik pastalar da hazırlıyorum. Şeker hamurundan yapmış olduğum butik pastaları ise daha çok gençler tercih ediyor. Yaş pastanın yanı sıra çikolatalara da ilgi büyük. Bu sene narlı çikolata denedim ve oldukça beğenildi. Antep fıstık dolgulu çikolata da geleneksel tatları sevenlerin tercihi... Ama bu yıl bize en çok Dubai çikolatası soruldu. Sosyal medyanın ve popüler kültürün de etkisiyle insanlar denemek istedi. Pastaneye gelip ‘Dubai çikolatası var mı’ diye soran çok olunca biz de tadımlık olarak çikolatalarımızı hazırladık. Özellikle çocukların ilgisi fazlaydı. İçinde kadayıf da olduğu ve Türk tatlılarına benzediği için bir süre neredeyse yok sattı.”
YAŞ PASTA CANLI VE PARLAK DURMALI
Yeni yılda yaş pasta ve çikolata satın alırken dikkat edilmesi gereken konulara değinecek olursak, bir pastanın taze olup olmadığını en basit yöntemle görüntüsünden anlamak mümkün. Pastaya baktığınız zaman canlı ve parlak durmalı. Kesinlikle mat olmamalı. Üzerindeki sosu, kreması ve kremşantisi çatlak bir görünümde olmamalı. Meyveli pastalarda da üzerindeki meyvelerin görünümünden pastanın taze olup olmadığını anlayabilirsiniz. Öte yandan kullanılan malzemeler de oldukça önemli örneğin biz, kremayı asla toz halinde kullanmayız. Yani toz karışım kullanmıyoruz. Yaş pastanın pandispanyasını da kendimiz yapıyoruz. İşin kolayına kaçmaktansa kendi üretimimiz olmasını tercih ediyoruz Yaş pastayı dilimlediğinizde de pasta dağılmıyorsa gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Çikolatanın taze olduğunu ise yüzeyine bakarak anlayabiliriz. Çikolatanın yüzeyinde herhangi bir beyazlama olmaması önemli.”
420 TL’DEN BAŞLIYOR BİN TL’YE KADAR ÇIKIYOR
Yeni yıl öncesi yaş pasta ve çikolata fiyatlarına ilişkin bilgi veren Kökten, “Pasta fiyatların da geçen seneye oranla artış yaşanıyor çünkü içerisine kullandığımız malzemelerin hemen hemen hepsinde maliyet arttı. Yaş pastalar, 420 TL’den başlıyor büyüklüğüne ve çeşidine göre bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Çikolata fiyatlarımızın kilosu da bin 200 TL’den başlıyor. Her bütçeye ve her kesime hitap eden pastalar hazırlamaya özen gösteriyoruz. Bu yıl herkese pasta tadında tatlı bir yıl dilerim” dedi.