“Paris denince akla ilk ne gelir” sorusunun yanıtı belli: Eyfel (Eiffel) Kulesi. 1887-89 arasında Fransız Devrimi’nin 100. yılı kutlamaları çerçevesinde, mühendis Gustave Eiffel tarafından inşa edilmiş. 320 metre yüksekliğe çıkıp, kulenin tepesinden şehri kuşbakışı izlemek harika.
#ParisParis’te son yıllarda kapısında en uzun sıra olan, hakkında en çok konuşulan restoranlar onlar. Onlar bistro ve gastronomi kelimelerinin birleşiminden oluşan ‘bistronomi’ akımının öncüleri. Fransız mutfağının enternasyonal lezzetle karışımını sunan bistronomilerde üstelik fiyatlar bilinen pahalı Fransız restoranlarının aksine daha uygun.
#BistronomiSonbaharın en cazip rotalarından biri olan Portekiz’in başkenti Lizbon, son yılların en trend şehirlerinin başında geliyor. Tarih boyunca birçok kültürle etkileşime geçmiş olan Lizbon, zengin birikimini günümüze kadar en güzel şekilde korumayı başarmış... Bu nedenle şehir, yılın hangi döneminde olursa olsun, eğlence ve kültürel amaçlı seyahatlerden hoşlanan milyonlarca gezginin cazibe merkezi olmaya devam ediyor.
#LizbonMichelin Rehberi 9 Kasım’da düzenlenecek törenle 2024 yılının yıldız alan ve tavsiye listesine giren restoranlarını açıklayacak. Bu yıl İzmir ve Bodrum’un da dahil edilmesiyle heyecan daha yoğun. Gastronomi sektörünün uzman isimlerine tahminlerini sorduk. Kimler yıldız alır, kimler mutlaka almalı, neler değişmeli, fikirlerini aldık…
#Michelin RehberiTüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gastronomi sektörü büyük bir gelişim gösterdi. Ama bu kez müşterileri konuşalım. Yani ismi duyulan restoranlara sadece trend o olduğu için giden müşterileri... Bu tür gastronomik restoranlara giden arkadaşlarımdan kaç kez “Dünyanın parasını verdik, üstüne de aç kaldık. Restorandan çıkınca çorbacıya gittik” diyenleri duydum. Çiğ ürünleri sevmiyorsak bir Japon restoranında ne işimiz var ya da limon otuna burun kıvıracaksak Tay mutfağını nasıl kavrayacağız?
#RestoranBu yıl ‘50 Best’ seçkisine ülkemizden Neolokal ve TURK’ün girmesi hepimizi çok mutlu etti. Bu mutluluğun içindeki burukluksa yıllardır listenin gediklisi olan Mikla’nın listede yer almaması oldu... Tabii ki her liste yapısı gereği subjektiftir. Ama benim 1’incim yıllardır, bu sene 4’üncü sıraya yükselen Asador Etxebarri...
#MiklaGlobalde 90 farklı Fairmont Oteli’nin dünya başkanı olan, 1907’de kurulan ikonik zincirin marka ve stratejilerinden sorumlu ismi Yiğit Sezgin ile UEFA Şampiyonlar Ligi final maçını izledik. Dev organizasyonun İstanbul turizmine katkıları üzerine konuştuk. İşte Türkiye turizmine doping etkisi yapan maçtaki sohbetimizden anekdotlar...
#UEFA Şampiyonlar LigiYeni açılan The Peninsula İstanbul’un içindeki The Lobby isimli restoranı, dünyadaki tüm benzerlerinden ayrıcalıklı kılan İstanbul Boğazı manzarası. Lobide başlayıp Boğaz’ın kenarındaki terasa uzanan bu restoranın başındaysa şef Alessandro Santi var.
#The PeninsulaUrfa, Adana ve Antep kebapları arasındaki fark ne? Lahmacunun bir standardı var mıdır? Baklavanın âlâsı fıstıklı mıdır yoksa cevizli mi? Ocakbaşındaki bir ustanın ‘ustalık mahareti’ nereden anlaşılır? Geleneksel tariflere ‘modern dokunuş’lar yapmak makbul müdür? Aydın Boysan’ın ona taktığı lakabıyla ‘kebap profesörü’ Arif Develi ile buluştuk. Hem bu soruların yanıtlarını aldık hem de eski albümleri karıştırdık. Babası Arif Develi tarafından 1912’de ufacık bir dükkânda kurulan Develi restoranları bu yıl 111. yaşını kutluyor...
#Urfaİnanılmaz güzellikteki Pemba Adası’nda günbatımında akşam yemeği, gastronomi sahnesi kadar gece hayatı da renkli olan Tulum, Atlas Okyanusu’na tepeden bakan restoranlar veya Versailles Şatosu’ndan ilham alan bir mekân… Seyahatlerimde deneyimlediğim en romantik rotalardan bir liste hazırladım. Öyle yerler ve yemekler var ki tek başınıza olsanız bile romantizmi sonuna kadar yaşayabiliyor, müthiş anılar ve hikâyeler biriktirebiliyorsunuz.
#GastronomiSömestr tatili 21 Ocak’ta başlıyor. Kış tatili sevenleri, yurtdışında da birçok alternatif bekliyor. Jürimize dünyanın en cazip kayak merkezlerini sorduk; İsviçre’den Avusturya’ya, Kanada’dan Fransa’ya 10 güzel tavsiyeyi sıraladık. Bu merkezlere gittiğimizde yapabileceğimiz aktivitelerden konaklamaya ve yeme içmeye çeşitli öneriler de verdiler.
#SeyahatBir şehrin veya bir restoranın markalaşmasında, o şehirdeki gastronomi turizminin gelişmesinde şeflerin rolü çok önemli. İstanbul’da Michelin Yıldızı alan restoranlarda mutfak şefleri öne çıktı. Pek çok restoranın şefleri ve şovlarını izlemek, yenilenen menülerini görmek isteyen takipçileri ve müşterileri var. Bursa’da açılan mekanlarda artık birbirinden değerli şefleri görmeye başladık. İşte bunlardan biri de yeni hizmet vermeye başlayan Nuar Bademli.
#ŞefAntalya, başta Rusya ve Almanya’da olmak üzere dünyanın birçok yerinde Türkiye’den çok tanınıyor bugün. Denizi, kumu ve güneşi ülkeleri aşıyor. Antalya sessiz sedasız ama uluslararası alanda hızla yükselen bir şehir. Kültür ve sanatın geniş yelpazesinden bisiklet yarışlarına, çeşitli spor etkinliklerine de uluslararası ev sahipliği yapıyor.
#AntalyaOyuncu İbrahim Büyükak hem iş hem de tatil için bol bol seyahat ediyor. Üstelik seyahat onun için dinlenme değil, öğrenme ve eğlenme zamanı. Büyükak: “Çok gezersen çok şey görüyorsun, öğreniyorsun. Bambaşka bir doğa, hayat senin zihninde bambaşka bir kıvılcım çakıyor; dolayısıyla malzeme toplamak açısından çok önemli bir şey.”
#HürriyetÖnümüzdeki pazar, 8 Mayıs, Anneler Günü… Eğer anneniz sizinle tatil yapmayı seviyorsa ona verebileceğiniz en güzel hediye, yepyeni bir rota olabilir. Jürimiz farklı zevk ve beklentideki anneler için seyahatler planladı… Gurme anneler lezzetin peşinde Kopenhag’a doğru yolculuğa çıkıyor, yorgunluğunu şifalı termal sularda atmak isteyenlerse Afyon’a…
#Hürriyet