Necmi Sönmez’in küratörlüğünde İzmir’deki Arkas Sanat Merkezi’nde açılan ‘Paris Havası’, Türk çağdaş sanatının yüzyıl ortalarında yaşadığı Paris kaynaklı radikal dönüşüme odaklanıyor. Sönmez, burada yaşanan özgürleştirici ve yaratıcı dinamiklere sahip sanatçılara dikkatimizi çekiyor.
#Paris HavasıBozlu Art Project’in kurucusu Dr. Şükrü Bozluolçay’ın yaklaşık 40 yılda oluşturduğu sanat koleksiyonundan bir seçkiyi Özlem İnay Erten küratörlüğünde bir araya getiren ‘Hayal Fanusu’ sergisi, izleyiciyi Türk resminin başlangıç noktasından alıp günümüze kadar heyecanlı bir yolculuğa çıkarıyor.
#Hayal Fanusu‘Paris Tecrübeleri’ kitabında 1945-1965 arası Paris’e gidip orada üreten Türk sanatçıları ele alan Necmi Sönmez, “Bu dönem çağdaş Türk sanatının en önemli dönüm noktalarından biridir. Paris’e geldikten kısa süre sonra hem önemli galerilerde kişisel sergiler açarak hem de grup etkinliklerinde boy göstererek ‘zamanın ruhunu yakalamayı’ başardılar” diyor.
#Necmi SönmezHürriyet Pazar’ın, her biri ses getiren ‘En İyiler’ soruşturmasında sıra geldi ‘En İyi 100 Sanat Eseri’ne... Filmleri, albümleri, romanları, mimari eserleri seçmiştik. Bu kez ülkenin kültürel hafızasına işlenmiş sanat yapıtları göz önünde bulunduruldu ve eleştirmenlerden, sanatçılardan, küratörlerden, koleksiyonerlerden, galeri yöneticilerinden, akademisyenlerden ve resim öğretmenlerinden oluşan, son derece titiz ve saygın bir jüri sayfalarımızda bulacağınız sıralamayı belirledi. Tıpkı önceki soruşturmalarımızda olduğu gibi bu kez de ülkemizin kültürel hayatına ışık tutacak, eğilimleri yansıtacak bir sonuca ulaştığımıza inanıyoruz. Umarız beğenerek okursunuz…
#Türkiye'nin En Önemli 100 Sanat EseriContemporary Istanbul’un (CI) icra kurulu üyesi Hasan Bülent Kahraman, aynı zamanda fuar kapsamında Sanatçılar Parkı’nda düzenlenecek ‘Beşinci Element’ başlıklı bir heykel sergisinin de küratörlüğünü üstleniyor. Jan Fabre’den Tony Cragg ve Jannis Kounnellis’e büyük heykelcilerin eserlerinin yer aldığı sergiyi Kahraman’la konuştuk.
#Kitap SanatBeyaz Müzayede’nin son etkinliğinde satışa çıkan bir Nejad Melih Devrim eserinin sahte olduğu iddiası sanat camiasını karıştırdı. Galeri Nev’in kurucularından Haldun Dostoğlu’nun Twitter hesabından paylaştığı iddia üzerine 225 bine alıcı bulan eserin satışı durduruldu. Olayın taraflarıyla konuştuk. Uzmanlar, Türkiye’de sanat sahteciliğinin geldiği noktayı anlattı.
#Sahte EserlerLondra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symonds (QS), ‘İşletme Yüksek Lisans Programlarında En İyi Üniversiteler 2025’ sıralamasını yayınladı. Buna göre ‘pazarlama yüksek lisansı alanında Sabancı Üniversitesi 91-100 bandında yer aldı. Ayrıca işletme analitiği yüksek lisans programları listesinde de 101-110 bandında temsil edildi.
#Quacquarelli SymondsParis 2024 Paralimpik Oyunları’na 15 branşta 95 sporcumuzla katıldık. 6’sı altın, 10’u gümüş, 12’si bronz 28 madalyayla döndük. Bu, en fazla madalya kazandığımız oyunlar... Yüzme branşında iki kez zirveye çıktık, golbolda üçüncü şampiyonluğumuzu aldık. Tarihe geçen sporcularımız başarılarının sırrını anlattı, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Başkanı Murat Aksu’ysa başarının nasıl devam ettirileceğini...
#Paris 2024Çocukluğunu 1980’lerden 2000’lere kadar geçiren bir kuşak, onun kendi hatıralarından esinlenerek yazdığı çocuk kitaplarını ve dergileri okuyarak, Zıpır Bilmeceleri’yle eğlenerek büyüdü. Bu yıl ‘Çocukluk Şenliktir!’ temalı 41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın da onur yazarı olan Yalvaç Ural, namıdiğer ‘Yalvaç Abi’ ile hem eski albümleri karıştırdık hem de ‘mekaniktik’ dediği kendi çocukluğunu ve günümüzün ‘dijital nesli’ni konuştuk.
#Yalvaç AbiYükseköğretimde uluslararasılaşma kapsamlı bir konu. Makaleye, hem dünyadan hem de ülkemizden kısa tarihsel bilgiler sunarak başlamak istedim… Yüksek öğretimde uluslararasılaşma kavramı üniversitelerin tarihi kadar eski. Literatürde 8’inci yüzyılda Endülüs, 9’uncu yüzyılda Bağdat, 13 ve 14’ncü yüzyılda Semerkant ve Buhara, daha sonra Roma ve İstanbul hep etkileyici eğitim merkezleri olarak anlatılır. Abbasiler döneminde Bağdat, Endülüs Emeviler döneminde, Kurtuba (Cordoba) en üst düzeyde değerlendirilen bilim merkezleri olarak sunulur.
#Konuk YazarAlmanya’nın Nürnberg kentinde faaliyet gösteren ve dünya çapında başarılarıyla tanınan Özer Taekwondo Okulu, son zamanlarda üstün performansıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Kulüp, son 10 gün içinde üç farklı turnuvaya katılarak büyük başarılar elde etti.
#AlmanyaYazar bir annenin, Cumhuriyet’in ilk öğretmenlerinden bir çiftin çocuğu olarak dünyaya geliyor. Gençlik yıllarında sevdiği ve girdiği tiyatrodan 12 Mart sonrası dönemde yazar olarak çıkıyor. İlk romanı Yarın Yarın’ın yayınlanmasının üstünden dile kolay 48 sene geçmiş… Yazar Pınar Kür’leyiz... Son zamanların çok tartışılan, ‘sanat, müzik, edebiyat bitti’ mi konusuna Kür’ün yorumu, “Yeni dönemden iyi yazarlar var ama duvarları yıkacak kişi görmüyorum. Bundan sonra edebiyat dünyasında, dünyanın herhangi bir yerinde büyük çıkış yapabilecek şey yok. Kafka’dan sonra bitti bu iş” oluyor.
#Pınar KürTürk asıllı Alman yönetmen İlker Çatak’ın “Das Lehrerzimmer” (Öğretmenler Odası) adlı filmi ‘En İyi Uluslararası Film’ dalında Oscar’a aday. İlker Çatak ile Los Angeles’ta West London Otel’de buluştuk. Berlin’de ekonomi okurken üniversiteyi bırakıp sinemaya yöneldiğini belirten Çatak babasıyla olan ilginç anısı da paylaştı: “Babamla kavga ettik. ‘Üniversiteyi bırakıyorsan bu eve bir daha gelme’ dedi. Ben de ‘Baba bir gün o Oscar’ı kazanacağım. Sahneye çıkacağım ama sana teşekkür etmeyeceğim’ dedim.”
#İlker ÇatakTaekwondo ustası Özer Güleç'in öğrencisi Faysal Sawadogo, 2024 Paris Olimpiyatları'na katılma hakkı kazandıktan sonra ülkesi Burkina Faso'da çeşitli organizasyonlara katıldı. Önce Alman Büyükelçiliği'nde ve BF1 Televizyonu'nda kabul gören Faysal Sawadogo, ardından Burkina Faso Kralı Moogho-Naaba tarafından özel bir kabule mazhar oldu.
#AVRUPADAN HABER