Paylaş
Tam Orhon’la ilgili yazıya başlamışken, bu kez Nilay Ayaz’dan, Mustafa Ayaz’ın “Dansa davet” isimli sergisinin Balgat’ta Ayaz Müzesi’nde 2 Aralık’ta açılacağının davetini aldım. Ayaz’ın davet duyurusunda yer alan “Sevgili sanatseverler, 2015 yılına girmemize sayılı günler kala sizleri, neşeye, coşkuya ve dansa davet ediyoruz” temennisine katılmamak mümkün mü?
Ayaz hocadan izin alarak, 5 Aralık’ta Galeri Nev’de açılacak “Mübin 90 yaşında. Benedicte Orhon koleksiyonundan ‘dip’tikler” isimli sergiye geçelim. 3 Ocak 2015’e kadar sürecek sergide sanatçının kızı ve varisi Benedicte Orhon tarafından seçilen eserler, 1924 doğumlu Orhon’un yaşamındaki üç kritik tarih olan, 1960, 1970 ve 1980 çevresinde odaklanıyor. Galeri Nev, sayıları kırka yaklaşan bu eserleri, ikililer (diptikler) halinde düzenleyerek, aynı tarihlerde ve özellikle de aynı ölçülerde gerçekleştirilmiş eserler arasındaki kuvvetli ilişkilerin altını daha da çiziyor.
Orhon’un erken vefat etmesine karşın sanatının en derin ve en yüksek noktasına ulaşmış olduğunu ifade eden Benedicte Orhon, 1960’ları bir nevi renk arsızlığı, 1970’leri bu renkler içinden “Doğu” paletinde olanlara odaklanma, 1980’i ise renklerden bütünüyle arınarak koyu siyah içinde kaybolup yitme olarak özetliyor.
Mübin Orhon, 1947 yılında Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi. Mezuniyetinin ardından ekonomi yüksek lisansı yapmak üzere Fransa’ya gitti. Paris’teki ilk yıllarında Grande Chaumiere Akademisi’nde desen çalıştı. 1950–1953 arasında Salon de Realites Nouvelles, 1956-1957 yılları arasında Salon de Mai sergilerine katıldı. İlk kişisel sergisini 1956’da kentin avangard galerilerinden Iris Clert’de açtı. Bu dönemde Cesar, Takis, Messagier ve Giacometti ile yakın ilişkiler kurdu; aynı yıllarda Charles Maussion ile başlayan dostluğu vefatına kadar devam etti. 1964 yılında askerliğini yapmak üzere Türkiye’ye geldi; İstanbul’da yaşadı ve sergilerine burada devam etti. 1973’te Fransa’ya döndü ve 1981’de Paris’te öldü. 60’lı yılların başında Robert ve Lisa Sainsbury çifti Orhon’un eserlerine ilgi gösterdi. Sanatçının vefatına dek artarak süren bu ilgi sonucu Orhon’un 63 eseri aynı koleksiyondaki Degas, Bonnard, Modigliani, Picasso, Balthus, Giacometti ve Bacon’ların arasına katıldı. Böylece Mübin Orhon, dostu Maussion ile birlikte, bu koleksiyondaki savaş sonrası “Paris Okulu” dönemini en geniş temsil eden iki sanatçıdan biri oldu. 1996 yılında Tate Müzesi’nin kurucuları olarak tanınan Sainsbury ailesi koleksiyonunda yer alan Mübin Orhon eserleri Ali Artun’un küratörlüğünde Yapı Kredi Kazım Taşkent Galerisi’nde düzenlenen sergi ile ilk kez Türkiye’de de izlendi. 2011 yılında Galeri Nev, bu serginin kataloğunu Orhon ile Sainsbury çifti arasındaki mektuplarla zenginleştirerek yeniden yayımladı.
PEKER RESİM YARIŞMASI
Sanata ve sanatçıya destek olmak amacıyla “Onur Ödülü”, “Başarı Ödülleri” ve “Mansiyon”lar veren Erhan Peker’e ait Peker Grubu’nun bu yılki resim yarışmasına başvurular devam ediyor. Resim alanında yaratımda bulunan genç sanatçıları tanıtmak, çalışmalarını desteklemek, yapıtlarını izleyicilerle buluşturmak ve sanat dünyasına kalıcı değerler kazandırmak amacıyla düzenlenen yarışmanın yanısıra, üretim sürecinde büyük aşamalar sağlamış yetkin sanatçıları onurlandırmak amacıyla da her yıl bir sanatçıya verilen “onur ödülü”, bu yıl da takdim edilecek. Seçici kurulunda Doğan Hızlan, Prof. Dr. Turan Erol, Prof Dr. Ergin İnan, Yalçın Gökçebağ, Habip Aydoğdu, Erhan Peker ve İbrahim Karaoğlu’nun bulunduğu yarışmaya katılacak eserler 31 Aralık’a kadar Peker Sanat Evi’ne iletilebilecek. “Başarı Ödülü” kazanan üç sanatçının her birine 5 bin, “Mansiyon” alan 5 sanatçıya 2 bin 500 lira ödül verilecek. Yarışma koşulları ve resimlerin gönderileceği adresle ilgili ayrıntılı bilgiye “www.pekersanat.com” adresinden ulaşılabilir. Bu arada Taurus AVM’nin Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Ensari adına düzenlenen resim yarışmasında ödül kazanan Damla Torun Oğuz, Osman Arık ve Ezgi Yüksel’in eserlerinin yanısıra sergilenmeye değer görülen 33 resim aynı AVM’deki Platform A’da görülebilir.
KENTTE NE VAR?
Galip Nahit Noyan-4 Aralık’ta açılacak(Arda Sanat/Yıldızevler), Orhan Umut ve Talat Ayhan-17 Aralık’a kadar(Galeri Soyut/Yıldızevler), Jale Nejdet Erzen-6 Aralık’ta açılacak(Ankasanat/Doğukent Bulv.), Sibel Çetin-6 Aralık’a kadar(Galeri Gözde/Y.Ayrancı), Erdal Ateş-12 Aralık’a kadar(İ.Altınok Sanat Merkezi/Kolej), Fethiye Alev Akseki-12 Aralık’a kadar (Ziraat Kuğulu).
Paylaş