Paris Okulu’ndan örnekler

Güncelleme Tarihi:

Paris Okulu’ndan örnekler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

YAPI Kredi Kazım Taşkent Sanat Galerisi, ilginç bir sergiye evsahipliği yapıyor: Paris Okulu ve Türk Ressamlar Sergisi.

Fransız Kültür Merkezi'nin işbirliğiyle düzenlenen sergi, 1945 ile 1960 yılları arasında Paris Ekolü'nden etkilenen ve savaş sonrası çağdaş Türk sanatının ilk örneklerini veren Türk ressamların yapıtları ile Fransa ve çeşitli Avrupa ülkelerinden ressamların yapıtlarını birarada izleme olanağı sunuyor sanatseverlere.

Sergide, Fikret Mualla'dan, Fahr-el Nisa Zeid'e, Abidin Dino'dan Cihat Burak'a, Avni Arbaş'a kaar çok sayıda Türk ressamın yanısıra Nicolas de Stael, Serge Poliakoff, Han Hartung, Pierre Soulages'ın da tabloları bulunuyor.

Paris Modern Sanatlar Müzesi, Galeries de France, Galerie Pixi ve İstanbul Resim Heykel Müzesi koleksiyonlarından derlenen sergi 10 Haziran tarihine kadar sürecek.

Paris Okulu, 2. Dünya Savaşı sırasında Paris'te işgalci Nazilerin ortaya attığı 'dejenere sanat' kavramına karşı gelişen bir akım. Çoğunlukla non- figüratif (figür dışı) çalışan Avrupalı resamları biraraya getiren bu akım, aynı yıllarda Paris'te yaşayan Türk ressamları da etkiledi. Bu etkileşim kısa sürede bu Türk sanatçılar aracılığıyla Türkiye'ye de ulaştı ve bir dönemin resim anlayışına hakim oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!