Otizm Belirtileri haberleri sayfasında Otizm Belirtileri hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 202 Otizm Belirtileri haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Otizmin erken teşhisi genellikle zor oluyor ve çocukların çoğu beş yaşına kadar tanı almıyor. Washington Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu sorunu çözmek için yapay zeka ve fonksiyonel MRI kullanarak genetik belirteçleri yüksek doğrulukla tespit eden yeni bir yöntem geliştirdi. Peki bu umut verici gelişme, otizmde neleri değiştirebilir ve aileler için belirsizlik tamamen ortadan kalkabilir mi?
#SağlıkYeni bir araştırma, otizmin tanısını koymada devrim niteliğinde bir yöntemi gözler önüne serdi. Bilim insanları, 1600'ün üzerinde dışkı örneğini inceleyerek otizmli çocuklarda benzersiz biyolojik işaretler tespit etti. Bu çığır açan keşif, otizm tanısındaki belirsizlikleri ortadan kaldırıyor. Peki bu gelişmeyi nasıl yorumlamak gerekiyor? Artık tam teşhisin konması için 3-4 yıl beklemek gerekmeyecek mi? İşte araştırmanın detayları ve uzman görüşleri...
#SağlıkOtizmli bireylere genelde bebek yaşta teşhis konsa da bu her zaman mümkün olmuyor. Tıpkı muhabirlik yapan Rebecca Dingwell gibi… İşte 28 yaşına kadar otizmli olduğunu bilmeden yaşayan ve hayata ayak uydurmaya çalışan Dingwell’ın kendi kelimeleriyle hikayesi…
#OtizmÇocuğunuzda göz teması kuramama, sürekli ağlama ve bağırma gibi davranışlar varsa otizm ile karşı karşıya olabilirsiniz. Ancak bu durum sizi korkutmasın. Uzman Klinik Psikolog Pelin Özaydın, “Tanı konduktan sonra aile bireylerinde kendini suçlama duygusunu çok fazla görüyoruz. Oysa bu hastalıkta bir suçlu yoktur. Otizmli çocuğa hayatta tutunabileceği yollar açılmalıdır” dedi ve konuyla ilgili çok önemli tavsiyelerde bulundu.
#OtizmOtizm ve savant sendromu bir dizi projesiyle yeniden gündeme geldi. Erken çocukluk döneminde ortaya çıkan ve nöro-gelişimsel bir bozukluk olan Otizm, beyin gelişimi ve işleyişindeki farklılıktan kaynaklanmaktadır. Peki, otizm nedir? Otizm ve savant sendromu arasında nasıl bir ilişki var? İşte, otizm ve savant sendromuyla ilgili detaylı bilgi...
#Otizm NedirBeyin gelişimi ve işleyişindeki farklılıktan kaynaklanan Otizm Spektrum Bozukluğu, çocukluk döneminde ortaya çıkıyor. Dil, motor ve sosyal iletişim gelişiminde aksamaların görüldüğü otizmin başlangıcı, bebeklik çağında izlenebildiği gibi, normal gelişim gösteren çocuklarda da bir süre sonra meydana gelebiliyor. Ebeveynleri, çocuğun çevresi ile iletişimini takip etmeleri konusunda uyaran Yrd. Doç. Dr. Başak Ayık, erken tanı ve doğru tedaviler ile çocuktaki otizm belirtilerinin kısmen veya tamamen düzelebileceğini vurguluyor.
#Otizm2018 verilerine göre; dünya üzerinde 59 çocuktan birini etkileyen otizmden, ülkemizde 550.000’den fazla çocuğun etkilendiği düşünülüyor. Toplumsal farkındalık artıkça otizmle mücadelede özel eğitimin önemi de artıyor. Konuyla ilgili merak edilenleri Özel Eğitim Öğretmeni ve Aile Danışmanı Mine Ağır anlattı.
#OtizmOtizm nedir sorusu birçok kişi tarafından en çok merak edilen ve araştırılan konular arasında gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Otizm ilk belirtilerini bebeklik ya da çocukluk döneminde gösteren, ancak remisyon ya da relaps göstermeden düzenli seyir izleyen bir beyin gelişme bozukluğudur. İşte, Otizm hakkında bilinmeyenler.
#OtizmÇocuklarda Otizm belirtileri ebeveynler tarafından daha çok ilk 2 yılda anlaşılır. Otizm her ne kadar doğuştan olsa da genellikle bebeklikte belirtileri anlamak zordur. Yaygın olarak düşünülenin aksine, çok az otistik sosyal olarak tamamen izoledir ve kendi dünyasında yaşar. Erken teşhis edilen ve yoğun tedavi gören bir otistik, başkalarıyla ilgilenebilir, iletişim kurabilir ve büyüdükçe kendine bakabilir.
#OtizmErken tanı ile özel eğitimin önemini anlatan Tohum Otizm Vakfı çocukların ailelerinden, eğitmenlerden, doktorlardan, sanatçılardan, iş insanlarından, politikacılardan, gazetecilerden ve konuya duyarlı herkesten ve her kurumdan bugün mavi giyerek ve mavi ışık yakarak otizm konusunda farkındalık projesine destek vermesini istiyor.
#OtizmOtizmin erken teşhisi genellikle zor oluyor ve çocukların çoğu beş yaşına kadar tanı almıyor. Washington Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu sorunu çözmek için yapay zeka ve fonksiyonel MRI kullanarak genetik belirteçleri yüksek doğrulukla tespit eden yeni bir yöntem geliştirdi. Peki bu umut verici gelişme, otizmde neleri değiştirebilir ve aileler için belirsizlik tamamen ortadan kalkabilir mi?
#SağlıkYeni bir araştırma, otizmin tanısını koymada devrim niteliğinde bir yöntemi gözler önüne serdi. Bilim insanları, 1600'ün üzerinde dışkı örneğini inceleyerek otizmli çocuklarda benzersiz biyolojik işaretler tespit etti. Bu çığır açan keşif, otizm tanısındaki belirsizlikleri ortadan kaldırıyor. Peki bu gelişmeyi nasıl yorumlamak gerekiyor? Artık tam teşhisin konması için 3-4 yıl beklemek gerekmeyecek mi? İşte araştırmanın detayları ve uzman görüşleri...
#Sağlık22 yaşındaki oğluna erken başlangıçlı demans teşhisi konan bir anne, verdiği acı dolu mücadeleyi anlattı. Oğlunun iyileşme ihtimalinin çok düşük olduğunu hatta yaşam süresinin kısalabileceğini kabullenen anne, “Oğlum artık nasıl duş alacağını hatırlamıyor, alışverişe neden gittiğini unutuyor, sorulara sadece üç kelimelik cevaplar veriyor” dedi
#DemansSosyal medyada gezinirken gördüğü bir paylaşım sayesinde hayatı değişen ve 46 yaşında otizm teşhisi konan Jane McNeice, asıl şoku çocuklarının da otizmli olduğunu öğrendiğinde yaşadı. Üstelik teşhis konduğunda kızı 26, oğlu ise 10 yaşındaydı. Peki nasıl oldu da otizm kendini bu kadar uzun zaman saklayabildi? Kadınlarda otizmi anlamak daha mı zor ve en önemlisi dikkat edilmesi gereken kritik belirtiler neler?
#OtizmHilal ve Gökhan Muştu çiftinin üç çocukları var. Birbirinden sevimli bu üç çocuğun da sağlık sorunları bulunuyor. Sosyal medyada ‘Çikolatacı Anne’ olarak tanınan Hilal hanım bugünlerde çikolata satışlarından elde ettiği geliri gözleri ileri derecede şaşı olan kızı Eylül Naz’ın ameliyatı için biriktiriyor.
#Çikolatacı AnneOtizm hastalığı yani tam adı ile de otizm Spektrum bozukluğu genellikle ilk 3 yaştan başlayan ve hayat boyu da devam eden, kişinin etrafı ile sözel ve sözel olmayan şekilde uygun bir ilişki kuramaması şeklinde de ifade edebileceğimiz gelişimsel bir bozukluktur. Çocuklarda otizm belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır sizler için derledik.
#ÇocukOtizm, nörolojik bir hastalık olmasının yanı sıra bebeklerde doğduktan ilk üç yıl içerisinde görülmeye başlar. Günlük hayatta sık sık rastlanan bozukluklardan biri olarak tanımlanır. Otizmli çocuklar çevrelerinde bulunan kişiler ile temas ettikleri zaman farklı problemler görülmektedir. Hastalar erken tanı ve doğru tedavi ile hayata tekrar kazandırılabilir. Bilinen herhangi bir ilaç tedavisi ya da cerrahi işlemi olmayan bir rahatsızlık olan otizm, tedavisi çocuktan çocuğa farklılık gösteren bir hastalık olarak bilinir. Peki, otizm nedir, bebeklerde otizm belirtileri nelerdir? Otizm tanısı nasıl yapılır ve tedavisi var mıdır? Bebeklerde otizm hastalığı hakkında merak edilen ayrıntıları ile sizler için derledik.
Uyku, fiziksel, zihinsel ve ruhsal gelişimimizde çok önemli rol oynuyor. Uykuda bağışıklık, iskelet ve kas sistemi için büyüme ve yenilenme gerçekleşir. Kaliteli bir uyku, bağışıklık sisteminizi güçlendirir, metabolizmanızı hızlandırır, hormonlarınızı dengeler, fiziksel enerjinizi artırır ve beyin fonksiyonlarınızı dengeler. Geceleri uyuyamama ve gün boyunca uykulu olma, çocukların sağlığının çeşitli yönleri üzerinde kısa ve uzun vadeli sonuçlar doğurur. Yeterli süre ve kalitede uyku uyuyan çocuklar, davranışsal ve akademik başarı, öz kontrol, mutluluk ve IQ testlerinde çok daha olumlu sonuçlar gösteriyor. Daha iyi bilişsel işlev, daha iyi psikolojik sağlık ve azalan duygusal / davranışsal problemler de dahil olmak üzere, düzenli uykunun çocuklar üzerinde birçok potansiyel faydası var.
#PandemiOtizmli bireylere genelde bebek yaşta teşhis konsa da bu her zaman mümkün olmuyor. Tıpkı muhabirlik yapan Rebecca Dingwell gibi… İşte 28 yaşına kadar otizmli olduğunu bilmeden yaşayan ve hayata ayak uydurmaya çalışan Dingwell’ın kendi kelimeleriyle hikayesi…
#OtizmÇocuğun çevresiyle yeterli sosyal ilişkiler kuramaması, dil-iletişim alanında belirgin gelişimsel sorunlar göstermesi ve takıntılı davranış biçimlerine sahip olması ile kendini belli eden otizm, en çok merak edilen hastalıklar arasında yer alıyor. Peki otizm nedir, belirtileri nelerdir? İşte otizm hakkında tüm merak edilenler.
#OtizmAtipik otizmi diğer otizm türlerinden ayıran en önemli özellik erken tanı ve doğru tedavi yöntemleri ile bireylerin yaşadığı konuşma ve iletişim bozukluklarının düzeltilebiliyor olmasıdır. Atipik otizm sorunu yaşanan kişilerde iletişim kurmada güçlük, gelişimde bozukluklar, konuşmalarda tekrarlama, sosyalleşmede sorun yaşama gibi belirtiler bulunur. Peki, atipik otizm nedir? İşte atipik otizm belirtileri
#Atipik OtizmDünya Otizm Farkındalık Günü sosyal medyanın en çok konuşulan konularından biri oldu. Her yıl olduğu gibi bu yıl da aralarında sanat, siyaset ve spor dünyasından isimlerinde olduğu binlerce kişi başta sosyal medya olmak üzere çeşitli mecralarda Otizm Farkındalık Günü'nün anlam ve önemini anlatan mesajlar paylaşıyor. Peki, Otizm nedir? Otizm belirtileri neler? İşte Otizm ile ilgili en çok merak edilen soruların yanıtları ve sosyal medyada en çok beğeni alan Otizm Farkındalık Günü mesajları...
#Otizm NedirÇocuğunuzda göz teması kuramama, sürekli ağlama ve bağırma gibi davranışlar varsa otizm ile karşı karşıya olabilirsiniz. Ancak bu durum sizi korkutmasın. Uzman Klinik Psikolog Pelin Özaydın, “Tanı konduktan sonra aile bireylerinde kendini suçlama duygusunu çok fazla görüyoruz. Oysa bu hastalıkta bir suçlu yoktur. Otizmli çocuğa hayatta tutunabileceği yollar açılmalıdır” dedi ve konuyla ilgili çok önemli tavsiyelerde bulundu.
#OtizmDoğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan otizme karşı farkındalık son yıllarda dizi ve sinema projelerinin de katkısıyla arttı. Araştırmalar otizmin çocuk yetiştirme tarzı ya da ailenin ekonomik koşullarıyla hiçbir ilişkisi olmadığını ortaya koymuştur; bu nedenle otizm spektrum bozukluğu her toplumda, farklı coğrafyalarda, ve ailede görülebilmektedir. Peki, Otizm nedir? Otizm Farkındalık Günü ne zaman?
#OtizmOtizm ve savant sendromu bir dizi projesiyle yeniden gündeme geldi. Erken çocukluk döneminde ortaya çıkan ve nöro-gelişimsel bir bozukluk olan Otizm, beyin gelişimi ve işleyişindeki farklılıktan kaynaklanmaktadır. Peki, otizm nedir? Otizm ve savant sendromu arasında nasıl bir ilişki var? İşte, otizm ve savant sendromuyla ilgili detaylı bilgi...
#Otizm NedirOtizmli çocukların daha iyi eğitim alması için Türk girişimciler projelerini hayata geçiriyor. Can Yıldız ve Kağan Karadoğan tarafından kurulan Tolkido ile otizimli çocuklar günlük hayatta kullandıkları oyuncak, fotoğraf, eğitim materyali gibi nesneleri ailesinin veya eğiticisinin sesiyle tanıyarak zamanla tekrar etme alışkanlığı ediniyor.
#OtizmBugün, Otizm Farkındalık Günü. Çeşitli etkinliklerle geçecek olan 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde, kamuoyunun dikkatini otizme çekmek için başlatılan ve bütün dünyada ilgi gören Mavi Işık Yak Kampanyası’nın (Light It Up Blue) 2009 yılından beri Türkiye elçisi olan Tohum Otizm Vakfı’nın çağrısı ile Türkiye’de ikonik binalar Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği (AGİD ) üyelerinin katkılarıyla mavi ışıkla aydınlatılacak, Peki, otizm nedir?
#Otizm Farkındalık GünüBeyin gelişimi ve işleyişindeki farklılıktan kaynaklanan Otizm Spektrum Bozukluğu, çocukluk döneminde ortaya çıkıyor. Dil, motor ve sosyal iletişim gelişiminde aksamaların görüldüğü otizmin başlangıcı, bebeklik çağında izlenebildiği gibi, normal gelişim gösteren çocuklarda da bir süre sonra meydana gelebiliyor. Ebeveynleri, çocuğun çevresi ile iletişimini takip etmeleri konusunda uyaran Yrd. Doç. Dr. Başak Ayık, erken tanı ve doğru tedaviler ile çocuktaki otizm belirtilerinin kısmen veya tamamen düzelebileceğini vurguluyor.
#Otizm2018 verilerine göre; dünya üzerinde 59 çocuktan birini etkileyen otizmden, ülkemizde 550.000’den fazla çocuğun etkilendiği düşünülüyor. Toplumsal farkındalık artıkça otizmle mücadelede özel eğitimin önemi de artıyor. Konuyla ilgili merak edilenleri Özel Eğitim Öğretmeni ve Aile Danışmanı Mine Ağır anlattı.
#OtizmOtizm nedir? Otizm tanısı nasıl konur? Otizmin nedenleri nedir? Otizmli çocuklar neler yapabilir? Otizmli çocuklar neler yapamaz? Otizmli çocuklar nasıl eğitim almalı? Otizm belirtileri nelerdir? Otizm tedavisinde hangi yöntemler kullanılıyor? Otizmli çocuğu olan ailelere öneriler neler?
#Otizm