Güncelleme Tarihi:
Günümüzde yapılabilecek bazı basit testler ile kolaylıkla tanısı erken konulabilir. Erken tanı ve uygun bir rehabilitasyon programı sayesinde bu vakaların hayata kazandırılması sağlanır.
Çocuklarda Otizm Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Anlaşılır?
Güncel çalışmaların sonucunda otizmin gen-çevre etkileşimi ve çoğul genetik faktörler ve oluştuğunu gösterir. Erken dönemde ise, beyinde meydana gelen nöral bağlantıların gelişiminde yaşanan bozukluğun otizme neden olduğu bilinir. Görüntüleme çalışmaları ise, beynin sosyal ipuçlarını anlama ile ilgili yüz ve duygu okuma, bölgelerde hacim azalması ile ilgili bölgelerde işlevsel olarak azalmalar saptamıştır. Otizmin başlıca belirtileri ise şunlardır;
Çocuğa isimle seslenilmesine rağmen herhangi bir şekilde cevap vermemek
Kendisiyle konuşan kişilere tepki vermemek ya da duymamak
Fiziksel temaslardan (kucakta taşınma, dokunma vb.) kaçınmak ve hoşlanmamak
Sürekli aynı cümle ve kelimeleri tekrarlamak
Kelime ve cümleleri zamanında ve doğru bir şekilde öğrenememek; konuşulanları anlayamamak ve düzenli cümle kuramamak
Çoğu zaman tek başına olmayı seçmek
Erişmek istenilen nesneleri doğru bir şekilde işaret edememek ya da istenildiği zaman onları getirememek
Duyguları ve hisleri tam olarak ifade edememek
Göz temasından çoğu zaman kaçınmak
Mizah, kinaye ya da şaka gibi söylemleri doğru anlayamamak
Hırçınlık ve öfke nöbetleri
Sallanma ve kendi etrafında dönme ya da çırpınma gibi bazı hareketleri sürekli olarak tekrarlamak
Kendine ait bazı rutinler oluşturmak ve bunların bozulmasına tahammül gösterememek
Parmakları ile oynamak ve ayak parmaklarının ucunda yürümek gibi farklı yürüme şekilleri geliştirmek
Koordinasyon bozukluğu
Eşyaları sürekli olarak düşürmek, takılıp düşmek gibi bazı davranışları tekrarlamak
Cansız nesnelerle insanlardan daha fazla vakit geçirmek ve temas kurmak
Bir yemeğe aşırı bağlılık göstermek ya da bazı yiyecek çeşitlerini hiçbir zaman tüketmemek
Takılıp düşmek, eşyaları sürekli düşürmek gibi davranışları tekrarlamak
Işık, fiziksel ve ses temasa karşı aşırı duyarlılık göstermek ve buna bağlı olarak da acı, ağrı ve sıcaklık karşısında çok daha duyarsız davranmak
Çocuklarda Otizm Tanısı ve Tedavisi
Otizm hastalığının ilaçla kesin bir tedavi yöntemi daha bulunmasa da erken tanı hastalığın ortaya çıkardığı sonuçları hafifletme konusunda oldukça etkilidir. Tedavi yöntemi olarak uygulanan ilaçlar ve rehabilitasyon, başta otizmli kişinin çevresindeki diğer kişilerin de hayatını kolaylaştırmak ve otizmli kişinin zararlı davranışlarını önemli ölçüde azaltmayı amaçlar. Otizm, istatistiksel olarak ise, erkeklerde kadınlardan daha çok görülür. Aynı zamanda, tüm dünya üzerinde otistik kişilerin sayısı gün geçtikçe artıyor.
Hastalığın erken teşhisi sayesinde ileride yüksek maliyetlere neden olabilecek otizmin olabildiğince yavaşlatılması çok önemlidir. Bu nedenle, 12 aydan sonra tüm bebeklere otizm testi yapılması gerekir. Dış görünüş bakımından otizmli çocukların diğer çocuklardan ayırt edilebilecek hiçbir farkı yoktur. Davranışsal olan bazı farklılıkların doğru bir şekilde tespit edilmesi için de testlerin kesinlikle uzman hekimler tarafından yapılması gerekir. Çocuklarda görülen otizm spektrumu bozukluğunun tanısını ise, ancak çocuk nörologları ve çocuk ruh sağlığı doktorları belirleyebilir. Ülkemizde de bu alanda uzmanlığı olan ve önemli çalışmalara imza atan pek çok uzman doktor bulunuyor. Bu hastalığın erken teşhis ve tedavi edilmesi, ileride yaşanabilecek sıkıntıların da önüne geçilmesini sağlar. Bu nedenle belirtiler dikkatle gözlemlenmelidir.