Paylaş
Otizm Spektrum Bozukluğu -kısaca Otizm-, “doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan karmaşık bir nöro-gelişimsel farklılık” olarak tanımlanıyor. Otizme neyin neden olduğu bilinmemekle birlikte, beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı düşünülüyor.
Otizm belirtileri, genellikle, yaşamın ilk üç yılında fark ediliyor. Bu belirtiler:
-Göz teması kuramamak
-İsmi söylendiğinde dönüp bakmamak
-Dönen nesnelere karşı aşırı ilgi duymak
-Sallanmak, parmak uçlarında yürümek gibi hareketlere sahip olmak
-Yaşıtlarının oyunlarına ilgi duymamak
-İşaret parmağını kullanarak istediği şeyi gösterememek
-Takıntılı davranışlar sergilemek
-Konuşmada gerilik
Bu davranışları sergileyen çocukların otizm açısından değerlendirilmeleri gerekiyor. Otizmin günümüzde bilinen tek çaresi erken tanı, yoğun ve sürekli eğitim olduğundan hemen bir çocuk/ergen psikiyatristine başvurulması şart.
Otizme her çeşit toplumda, farklı coğrafyalarda, ırkta ve ailede rastlanıyor. Otizmin erkek çocuklardaki yaygınlığı kızlara oranla dört kat daha fazla. Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ nin (Centers for Disease Control- CDC) verilerine göre; 1985 yılında her 2,500 çocuktan birine otizm tanısı konulurken, bugün doğan her 54 çocuktan biri otizm riski ile dünyaya geliyor.
Erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık
%50’sinde otizm belirtileri kontrol altına alınabiliyor ve gelişim sağlanabiliyor. Gördükleri eğitim neticesinde büyük ilerleme kaydeden bazı otizmli çocuklar, ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farksız olabiliyorlar.
Birleşmiş Milletler, otizmin hızlı artışı karşısında kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla,
2 Nisan’ı “Otizm Farkındalık Günü” olarak ilân etmiş bulunuyor. Bu özel günde otizm farkındalığı yaratmak için Autism Speaks (Otizm Konuşuyor- otizm konusunda çalışan bir sivil toplum kuruluşu) tarafından başlatılan ve bütün dünyada ilgi gören Mavi Işık Yak (Light It Up Blue) kampanyası, Türkiye’deki temsilcisi Tohum Otizm Vakfı’nın çağrısı ile 2009 yılında Türkiye’de de uygulanmaya başlamış bulunuyor.
2 Nisan Günü akşam saatlerinde otizm farkındalığına destek vermek için, yurt genelinde;
15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü başta olmak üzere, İzmir Saat Kulesi, Amasya Kalesi, Eskişehir’de Masal Şato, Diyarbakır’da Surlar, gibi birçok yapı mavi ışıkla aydınlatılacak.
“Otizme Mavi Işık Yak” kampanyası için destek çağrısı yapan Tohum Otizm Vakfı tarafından “Otizm Farkındalığında Neredeyiz?” sorusuna cevap bulmak amacıyla gerçekleştirilen “Türkiye'deki Bireylerin Otizm Algısı ve Bilgi Düzeyi” araştırması, konu ile ilgili farkındalığın yıllar içinde arttığını gösteriyor. Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Suat Kardaş, araştırma sonuçları umut verici olsa da otizm belirtileri ile erken tanı ve eğitimin önemi konusundaki farkındalık çalışmalarının arttırılmasının kritik olduğunu gördüklerini söylüyor. Kardaş, herkesin bu farkındalık hareketinin parçası olmasının çok önemli olduğunun altını çiziyor ve “Otizme Mavi Işık Yak kampanyasına destek olmak için
2 Nisan günü mavi giyebilir, #otizmemaviışıkyak etiketi ile sosyal medya paylaşımı yapabilir, binaların mavi ışıkla aydınlanmasını sağlayabilirsiniz.” diyor. Özetle; Suat Kardaş hepimizi Türkiye’nin otizme bakışının dönüşmesine, otizmli bireylerin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmaya ve sosyal medya paylaşımları ile kampanyaya destek vermeye davet ediyor.
Haydi gelin, hepimiz 2 Nisan’da mavi giyinelim ya da en azından yakamıza mavi bir kurdele takalım ve otizm farkındalığına destek verelim.
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz günler dileği ile…
Paylaş