Güncelleme Tarihi:
Otizm, çocukluk döneminde gelişme gösteren ciddi bir gelişim bozukluğu olarak tanımlanabilir. Genel olarak yürüme ve oturma gibi motor becerilerin gelişiminde herhangi bir sorun görülmez.
Bebeklerde Otizm Hastalığı Nedir?
Otizmli olan bebeklerin fiziksel özellikleri diğer bebeklerden farklı değildir. Bazı bebeklerin baş çevreleri diğerlerine nazaran daha büyük olabilir. Asıl sıkıntı iletişime zarar veren, sınırlı olan ilgi alanlarına, sosyal etkileşime ve tekrar eden hareketlere yol açan davranışların bulunması olarak bilinir. Belirtiler bazı bebeklerde 1 yaş öncesi görülmeye başlar, azıları ise ilk kelimeler söyledikten sonra gelişimde duraksama ve gerileme fark edilir. Otizm hastalığı, beynin yapısını doğrudan etkileyen ve işleyişi etkileyen bir sorundur. Bu hastalığın çocuk yetiştirmeyle herhangi bir ilgili yoktur. Teşhis edilmesi doğduktan sonra mümkün olur. Erkek bebeklerde kız bebeklere oranla daha fazla bulunur. Bunun nedeni ise tam olarak bilinmez.
Bebeklerde Otizm Hastalığı Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Anlaşılır?
Bebeğe otizm tanısının konulması için bazı belirtilerin olması gerekmektedir. Sosyal etkileşimde yetersiz olmak, iletişim bozukluğu yaşamak gibi faktörler bu belirtilerden bazılarıdır. Bebeklerde otizm hastalığı aşağıdaki gibi kendini gösterir:
Bebeklerde Otizm Tanısı Nasıl Konulur?
Bebeklerde otizm teşhis edilmesi anne karnında mümkün olmayan bir durumdur. Görüntüleme yöntemleri ve laboratuvar testleri ile konulmaz. Çocuk psikiyatristi tarafından çocukların gözlenmesi gerekir. Tanı konulması için bebeğin ailesine bazı soruların sorulması gerekir. Bunun yanı sıra tanı ve diğer hastalıklar açısından gerekirse kan tahlili gibi testler istenebilir. Erkek çocuklarında daha fazla görülen bir rahatsızlıktır.
Bebeklerde Otizm Tedavisi Var mıdır?
Bebeklerde otizm tedavisi erken dönemde teşhis edilmesi tedavi için en önemli etkenlerden biridir. Tedavi amacı ise otizmli olan bebeklerin bireysel ve sosyal yeteneklerin gelişmesini sağlamaktadır. Bu amaca bağlı olarak özel terapiler ve davranışsal eğitimler uygulanmaktadır. Uygulanacak olan tedavinin aileye uygunluk sağlaması da oldukça önemlidir. Motor yetenekleri artırmaya fayda sağlayan terapiler, konuşma terapisi ve sosyal iletişimi kazanmaya yönelik olan tedaviler tedavi aşamasında iken yapılan bazı tedaviler arasında yer alır. Otizm tedavisinde ailelerin eğitimi oldukça önemlidir. Otizm konusunda ailelerin destek görmesi için hizmet veren yasal sivil toplum kuruluşu bulunur. Erken dönemde tedavi edildiği zaman ileriki dönemlerde günlük yaşamı daha kolay sürer.