Özel öğrenme güçlüğü, okuma, yazma, dinleme, konuşma, heceleme, matematiksel işlem yapma gibi becerilerin edinim aşamasında çocuğun karşı karşıya kaldığı yetersizlikleri ifade eden bir tür bozukluktur. Genellikle ilkokul dönemi açığa çıkan özel öğrenme güçlüğü, okul öncesi dönemde de kendini gösterebilir. Bu tanıyı almış bir çocuğun zeka seviyesinin normal veya normalin üstünde olduğu ancak akademik ve sosyal anlamda uyumsuzluklar yaşadığı görülmektedir.
#Öğrenme Güçlüğü38 yaşında altına kaçırmaya, arabaların önüne atlamaya, hırsızlık yapmaya, çocuk gibi davranmaya başladı. Doktorlar bunun depresyon ve tip 2 diyabetten kaynaklandığını düşündü ancak yapılan nörolojik testler sonucunda kendisine yıkıcı bir tanı kondu: Erken yaşta demans! Stefan Tankov'ın ani değişimini eşi Sile anlattı.
#DemansGaller'in Blackwood kentinde yaşayan 25 yaşındaki Stacey A'Hearne, üç yaşındaki kızı Wynter'ı sürekli takip etmek zorunda. Çünkü Wynter, normalde yenmeyen ev eşyalarına karşı istek duymasına yol açan alışılmadık bir yeme bozukluğu olan pika hastalığından mustarip. Ufaklığı bir fotoğraf çerçevesini parçalayıp cam parçalarını yemeye çalışırken yakalayan genç anne, hatta yeni bir kanepe aldığını, kızının ondan da parçalar kopardığını söyledi.
#Yeme BozukluğuSon yıllarda küçük çocuklara yönelik ambalajlı gıdalar oldukça popüler hale geldi. Bu ürünler bebeği beslemek için bir kaba ihtiyaç duymadan ve hareket halindeyken tüketim kolaylığına sahip olduğu için bazı ebeveynler tarafından tercih ediliyor. Ancak ABD’de 20'den fazla çocuğun sıkılabilir ambalajlı elma püresine bağlı olarak kurşun zehirlenmesine maruz kaldığı haberi birçok aileyi endişelendirdi.
#SağlıkABD’de 20'den fazla çocuğun sıkılabilir ambalajlı elma püresine bağlı olarak kurşun zehirlenmesine maruz kaldığı haberi birçok aileyi endişelendirdi. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ülkede küçük çocuklar için meyve püresi üreten üç markanın ürünlerini, tehlikeli düzeyde kurşun içerebileceği gerekçesiyle toplatma kararı aldı. Peki bu ürünlerde tespit edilen kurşunun kaynağı ne olabilir? Uzun süreli kurşun maruziyetinin olası zararları nedir? Kurşuna maruz kalmanın en yaygın kaynakları nelerdir? İşte 11 soruda kurşun zehirlenmesi dosyası...
#SağlıkAvustralyalı Renee Staska'nın üç çocuğu, uzun süredir ‘Niemann-Pick’ ya da diğer adıyla ‘çocukluk bunaması’ hastalığıyla mücadele ediyor. Hudson 8, Holly 6, Austin ise 4 yaşında... Üçünde de ileri derecede çocukluk bunaması var ve 20’nci yaş günlerini görmeleri beklenmiyor. Peki ülkemizde de bildirilmiş vakalar olan bu hastalık nasıl ortaya çıkıyor? Belirtileri neler? Hangi tedavi yöntemi uygulanıyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Çocukluk BunamasıDisleksi hem çocukları hem de yetişkinleri etkileyen bir öğrenme bozukluğudur. Semptomları ve şiddeti yaşa göre değişebilir. Genel olarak, disleksili bireyler kelimeleri basit seslere ayırmakta zorluk çekerler. Seslerin harfler ve kelimelerle nasıl ilişkili olduğunu öğrenmekte zorlanırlar, bu da yavaş okumaya ve okuduğunu anlama problemlerine neden olur. Disleksi genellikle okuma bozukluğu olarak bilinir.
#Konuk YazarDuyu bütünleme, son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz oldukça dikkat çeken bir kavramdır. Konunun uzmanları, bu kavramı kişinin bedenini çevresi ile uyumlu bir şekilde kullanmalarını sağlayan nörolojik bir işlem olarak ifade etmektedir. Peki, Duyu Bütünleme nedir? Ne işe yarar? Duyu bütünleme kimlere uygulanır sizin için tüm detayları ile derledik.
#Duyu Bütünleme30 yaşına merdiven dayayan TV yıldızı, otistik olduğunu yeni öğrendi ve bu durumu sosyal medya hesabından duyurdu. 26 yaşındaki yıldız, yaptırdığı psikolojik test sonucu ortaya çıkan durumunu açıkladıktan sonra takipçilerine otizm ile ilgili kısa bilgiler de verdi.
#Demi BurnettBeyin küçülmesi, Serebral Atrofi olarak adlandırılmaktadır. İnsan yaşlanmaya başladığında kendini gösterir. Ancak öncesinde de bazı nedenlerden dolayı görülmektedir. Peki, beyin küçülmesi neden olur, belirtileri nelerdir detayları ile derledik.
#SağlıkBir tür öğrenme güçlüğü sorunu olan disgrafi özellikle ebeveynler tarafından erken teşhisi için büyük önem taşıyor. Çocuğun el yazısı ile anlaşılabilen disgrafi sinir sistemi ve motor becerileri ile ilgili bir durumdur. Peki, disgrafi belirtileri ve özellikleri nelerdir, nasıl anlaşılır? İşte disgrafi ile ilgili detaylı bilgiler...
#DisgrafiFarklı sunumları olan birçok farklı zihinsel bozukluk vardır. Genellikle anormal düşüncelerin, algıların, duyguların, davranışların ve başkalarıyla ilişkilerin bir kombinasyonu ile karakterize edilirler. Peki, zihinsel yetersizlikler nelerdir, işte zihinsel yetersizlik belirtileri ve nedenleri...
#Zihinsel YetersizlikBir tür öğrenme bozukluğu olan disleksi eğitim progmanları ile desteklenebilir bir haslatıktır. Disleksili bireylerde dikkat bozukluğu, gelişimsel dil bozuklukları görülme oranı disleksili olmayan bireylere nazaran daha fazladır. Peki, disleksi nedir, neden olur? İşte disleksi belirtileri ve tedavisi...
#DisleksiÇocuklarda cinsel içerikli video izleme yaşı giderek düşüyor. İlkokul çağındaki öğrencilerin ders aralarında, koridorlarda ve hatta fark ettirmeden ailelerinin önünde yetişkin içerikleri takip ettiklerini açıklayan uzmanlar, erken yaşta 'çarpık' bir cinsellikle tanışan çocukların ileriki yaşlarda, kadın-erkek ilişkilerinde ve sosyal yaşantılarında ciddi sorunlar yaşayabileceğini söylüyor. Peki ya bunun önüne "sağlıklı" bir yöntemle geçebilmek mümkün mü? Uzmanlara sorduk…
#Cinsel İçerikli VideolarX kromozomunun yokluğu ya da yapısal bozukluğu nedeniyle ortaya çıkan genetik bir hastalık olan Turner sendromun en sık rastlanan belirtileri kısa boy, ergenlik gecikmesi, kemik erimesi, gebe kalamama olarak gösteriliyor. İşte, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı bilgilere göre, 'Turner Sendromu' bellirtileri, tedavisi ve merak edilenler...
#Turner SendromuMerhabalar sevgili okurlar. 3 Aralık, Birleşmiş Milletler tarafından alınan karar gereğince, 1992 yılından bu yana ‘Dünya Engelliler Günü’ olarak anılıyor. Bu özel günde engellilik ve engelliler ile ilgili farkındalığı arttırmak amacıyla, dünya genelinde çeşitli organizasyonlar düzenleniyor. Ülkemizde gerçekleştirilecek etkinliklerden bazılarını sizlerle de paylaşmak istiyorum.
#Dünya Engelliler GünüDikkat eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olarak bilinen ADHD özellikle çocuklarda görülmektedir. Son derece önemli akademik, sosyal ve ruhsal hastalıklara sebep olan ve olumsuz etkileri ömür boyu sürebilen bir hastalık olarak tanımlanır. Pek çok ebeveyn bu konu hakkında genel bilgiye sahip değildir. ADHD konusunda tüm detayları sizler için derledik.
#ADHD Nedir?Huntington hastalığı (HH) kronik, nörodejeneratif bir beyin hastalığıdır. Bu beyninizdeki sinir hücrelerinin zamanla yıkıma uğradığı anlamına gelir. Hastalık tipik olarak 30-50 yaşları arasında başlar, ancak başlangıç yaşı daha erken olabilir. Huntington hastalığı nedir ve belirtileri nelerdir? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Huntington HastalığıSerebral Palsi, beyin dokusunda oluşan, kalıcı olan bir hasardır. Bu hasar, hamilelik esnasında, doğum sırasında ya da doğumu izleyen (yenidoğan dönemi) ilk ayda olur. Serebral palsi, yani beyin felci insan vücudundaki kasların hareketlerini, tonusunu veya vücudun duruşunu etkileyen bir grup fiziksel engel durumuna verilen isimdir. Serebral Palsi çoğunlukla doğumdan önce olmak üzere olgunlaşmamış beynin gelişmesi sırasında meydana gelen hasardan kaynaklanır.
#Serebral PalsiKoronavirüs tedavisinin başrol oyuncusu olan güçlü bağışıklık sistemi için sağlıklı uykunun önemli bir işlevi bulunuyor. Uzmanlar, şiddetli bir horlamayla kendini gösteren, uykuda nefesin bir süreliğine kesilmesine neden olarak bağışıklık sisteme sinsice savaş açan uyku apnesi tehlikesine dikkat çekiyor.
#Uyku Apnesi