Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Dünya Engelliler Günü”

Merhabalar sevgili okurlar. 3 Aralık, Birleşmiş Milletler tarafından alınan karar gereğince, 1992 yılından bu yana ‘Dünya Engelliler Günü’ olarak anılıyor. Bu özel günde engellilik ve engelliler ile ilgili farkındalığı arttırmak amacıyla, dünya genelinde çeşitli organizasyonlar düzenleniyor. Ülkemizde gerçekleştirilecek etkinliklerden bazılarını sizlerle de paylaşmak istiyorum.

Haberin Devamı

Engelli bireylerin televizyon yayınlarına kolay erişebilmeleri için ekran ve dijital platformlarında ayrıntılı altyazı, sesli betimleme ve işaret dili seçenekli yayınlar yapan TRT, bugüne özel içeriklerini izleyici ve dinleyicilerinin beğenisine sunuyor. Türk televizyon tarihinde bir ilke imza atarak işitme engeli olmayan bireyleri işitme engelli bireylerin dünyasına davet eden TRT 2’nin yeni programı “Sessizce” de; “Engel Olma Destek Ol” kitabını yazan, Türk İşaret Dili ve Dini Kavramlar Sözlüğü’ nün hazırlanması ve yayınlanması çalışmalarına komisyon üyesi olarak katılan işitme engelli Mustafa Epik’ in hikayesi ekrana taşınıyor. “Sessizce” programının yayın saati 14:45. 

TRT 2’de yayınlanan “Yeryüzleri” programının 15:45’te ekrana gelecek olan bölümünde; çizdiği dikkat çekici figürler tuvalinden taşarak evinin duvarlarına yansıyan, resim tutkusuyla hayatına renk katan zihinsel engelli Muhammet Yalçın tanıtılıyor. TRT 1 radyolarında ise gün boyunca “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” ne özel programlara ve engelli sporcularla yapılan röportajlara yer veriliyor. 

Haberin Devamı

“Dünya Engelliler Günü” kapsamında Ankara Üniversitesi tarafından düzenlenen “Engelsiz Üniversitelerin Dünü, Bugünü, Yarını…” adlı Dünya Engelliler Günü Paneli, saat 11:00-13:00 arasında https://etkinlik.ankara.edu.tr/pages/meetings/2190953 adresli link üzerinden izlenebiliyor. Özel Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr.  Hatice Bakkaloğlu, Engelsiz Ankara Üniversitesi Koordinatörü Prof. Dr. Cevriye Ergül ve Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar'ın açılış konuşmaları ile başlayan etkinlik; Panel programı ile devam ediyor. Panel’ de; Engelsiz Üniversite Platformu Kurucusu Claire Özel “25 Yıllık Yolculuk…’, Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Merkezi Direktörü Dr. Engin Yılmaz ‘Üniversitelerde Akademik Sağlamcılıkla Mücadele”, Engelsiz Ankara Üniversitesi Koordinatörü Prof. Dr. Cevriye Ergül “Üniversitelerde Engelsiz Üniversite Birimlerinin İşleyişi” konuları üzerine konuşuyorlar. 

Haberin Devamı

İstanbul Üniversitesi Engelli Uygulama ve Araştırma Merkezi (ENUYGAR) tarafından “Dünya Engelliler Günü” kapsamında düzenlenen Panel programı, 09:00-17:30 saatleri arasında Üniversite'nin Youtube kanalından çevrimiçi (online) izlenebiliyor. ENUYGAR Merkez Müdürü Prof. Dr. Ayşe Resa Aydın, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Ekmekçi ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.  Mehmet Ak’ın açılış konuşmalarından sonra başlayacak programda;

  • Engellilerin Bilgiye Erişim Hakkı Açısından Marakeş Antlaşmasının Değerlendirilmesi
  • Temel Hak ve Hürriyetler Bağlamında Erişilebilirlik
  • İş Yaşamında ve Sosyal Yaşamda Erişilebilirlik
  • Eğitimde Erişilebilirlik ile Sağlık Hizmetlerine Erişim ve Covid-19 Sürecinde Erişilebilirlik

konuları ele alınacak.

Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü tarafından gerçekleştirilecek programda da; 

  • Görünmez Engellilik: Öğrenme Güçlüğü ve Erken Belirtileri 
  • Görünmez Engellilik: Otizm ve Erken Belirtileri
  • Görünmez Engellilik: İşitme Kaybı ve Yeni Doğan İşitme Tarama Programı
  • İşitme Kaybı ile Yaşamak
  • Günlük Hayatta Karşılaşılan Güçlükler
  • Engellilik ve Ruh Sağlığı 

konularını içeren bildiriler sunuluyor.

Yaşadığım şehir İstanbul’ un Büyükşehir Belediyesi de (İBB) 3 Aralık Dünya Engelliler Günü için özel etkinlikler gerçekleştiriyor. Bu kapsamda İstanbul’un 3 büyük kulübünün- Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray- tekerlekli sandalye basketbol takımları İBB’nin organizasyonunda bir araya geliyor. İBB Kültür Merkezleri de konserler, atölyeler ve tiyatro oyunlarına ev sahipliği yapıyor. 

Haberin Devamı

İBB ayrıca, Avcılar Belediyesi ile birlikte önemli bir etkinlik daha gerçekleştiriyor. Engelli birey ve aileleri ile bir araya gelinecek organizasyonun amacı, İBB’nin yeni projesi ‘Engelli Haritası’ nın tanıtılması. Engelli bireylerin hayatını kolaylaştıracak olan bu proje sayesinde vatandaşların ihtiyaç analizleri sağlıklı şekilde yapılabilecek. Diğer yandan da olası afet durumlarında kişilere daha hızlı ulaşılabilmesi mümkün olacak.

Engelli bireylerin yaşam savaşları engelsiz bireylere kıyasla çok daha zor ve yıpratıcı. Ancak son yıllarda Devletimiz’ in, sivil toplum kuruluşlarının ve aktivistlerin çabaları ve katkıları sayesinde konu ile ilgili farkındalık oluşmaya, engellilerin önündeki engeller kaldırılmaya başlamış bulunuyor. Ben, yaşamını 25 yıldır tekerlekli sandalyede sürdürmekte olan bir birey olarak, nasıl bir yol kat ettiğimizin farkındayım. Ve yaşamaya, çok yakın bir gelecekte bizleri engelsiz bir Türkiye’nin bekliyor olacağı inancı devam ediyorum…

Haberin Devamı

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

Yazarın Tüm Yazıları